Comisia Europeana (CE) a decis joi sa trimita Romania si Bulgaria in fata Curtii Europene de Justitie, pentru incalcarea dreptului comunitar din cauza inaccesibilitatii serviciului 112 si a lipsei informatiilor privind localizarea apelantului. Decizia CE se va aplica in termen de trei luni, daca cele doua state nu se vor alinia legislatiei UE.
„Cu toate ca atat Bulgaria, cat si Romania au depus eforturi pentru instituirea numarului unic european pentru apeluri de urgenta 112, nu ne putem declara multumiti atunci cand este in discutie siguranta cetatenilor nostri. Orice intarziere inregistrata in implementarea serviciului 112 poate pune in pericol viata si sanatatea calatorilor. Solicit Romaniei si Bulgariei sa implementeze integral si rapid serviciul 112”, a declarat Viviane Reding, Comisarul UE pentru telecomunicatii.
Normele europene in domeniul telecomunicatiilor prevad obligatia statelor membre de a se asigura ca numarul unic european pentru apeluri de urgenta 112 poate fi apelat gratuit de pe intreg teritoriul national de la orice tip de telefon. Ele trebuie, de asemenea, sa se asigure ca apelurile catre numarul 112 sunt preluate si prelucrate eficient, precum si ca operatorii furnizeaza serviciilor de urgenta informatii referitoare la localizarea apelantului.
Inainte de a se ajunge la aceasta etapa, s-au transmis scrisori oficiale de notificare Bulgariei, in octombrie 2007, si Romaniei, in noiembrie 2007. In aprilie 2008 s-au transmis ambelor tari avize motivate – ultimul „avertisment” in cadrul acestei proceduri – referitoare la functionarea corespunzatoare a serviciului 112.
Potrivit CE, in Romania, nu se furnizeaza pentru toate apelurile informatii referitoare la localizarea apelantului, care ajuta serviciile de urgenta sa gaseasca victimele accidentelor. Cu toate acestea, avand in vedere eforturile depuse pentru ca serviciul 112 sa devina complet functional pana la sfarsitul anului,
Comisia va amana cu trei luni punerea in aplicare a deciziei luate astazi, pentru acorda o ultima sansa Romaniei de a remedia deficientele semnalate. In cazul in care nu se constata conformitatea deplina in urmatoarele trei luni, Romania va raspunde in fata Curtii Europene de Justitie.
„Ma astept ca autoritatile bulgare si romane sa trateze cu seriozitate numeroasele angajamente politice pe care le-au luat in legatura cu garantarea functionarii complete a serviciului 112. Termenul limita pentru ca serviciul 112 sa devina complet functional in aceste state a fost 1 ianuarie 2007, astfel incat decizia luata astazi de a deferi ambele tari Curtii de Justitie va fi pusa in aplicare fara intarziere, daca, pana la sfarsitul anului, se iveste cea mai mica indoiala ca legislatia comunitara nu este respectata”, a declarat Comisarul Reding.
Saptamana aceasta, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a efectuat o testare a sistemului de localizare a apelantilor 112 din retelele mobile, la care a participat si ministrul Károly Borbély, care a precizat ca termenul impus de CE va fi respectat.
„Termenul impus de Comisia Europeana, respectiv luna noiembrie, va fi respectat. Solutia de localizare a apelurilor din retele mobile catre serviciul 112 va fi implementata pana la data de 20 noiembrie, cand sistemul va deveni complet functional. Va asigur ca voi continua sa comunic cu toate partile implicate pentru ca in cel mai scurt timp sa punem la punct acest serviciu iar cetatenii sa poata beneficia de asistenta prompta, pentru ca in 99% dintre cazuri, aceste apeluri salveaza vieti. Aceasta solutie ne va ajuta sa eliminam si din apelurile false, in numar de 33 de milioane, dintr-un total de 39 de milioane inregistrate anul trecut ", a declarat Károly Borbély, cu ocazia testarii sistemului de localizare.
Comentarii articol (0)