Curtea Europeana a Drepturilor Omului a solutionat marti sapte cauze impotriva Romaniei, acestea vizand, in principal, dreptul la protectia proprietatii garantat de Conventia pentru apararea Drepturilor Omului si Libertatilor Fundamentale.
Cauza Dumitrescu impotriva Romaniei ( nr. 29517/02 )
Reclamantul, Iulia Dumitrescu, a fost cetatean roman, s-a nascut in 1934 si a trait in Bucuresti. Aceasta a murit la data de 2 iulie 2006. Plangerea sa se bazeaza pe articolul 1 privind protectia proprietatii al protocolului nr. 1 al Conventiei europene a drepturilor omului si consta in imposibilitatea folosirii pe o perioada indelungata a unor apartamente care i-au fost inapoiate anterior si pentru care aceasta primea chirie.
Conform Conventiei, orice persoana fizica sau juridica are dreptul la respectarea bunurilor sale. Nimeni nu poate fi lipsit de proprietatea sa decat pentru cauza de utilitate publica si in conditiile prevazute de lege si de principiile generale ale dreptului international.
Curtea a constat incalcarea articolului nr. 1 din cadrul protocolului nr. 1 al Conventiei si a
decis despagubirea reclamantului cu suma de 7000 euro.
Cauza Zainescu impotriva Romaniei ( nr. 26832/03)
Reclamantul, Danut Zainescu, este cetatean roman, s-a nascut in 1953 si locuieste in Bucuresti.
Acesta a fost ofiter in cadrul politiei de frontiera, iar, odata cu pensionarea, a primit o indemnizatie supusa impozitarii. Potrivit reclamantului, impozitarea este injusta, avand in vedere ca alti ofiteri ai politiei de frontiera au primit indemnizatia respectiva, fara a fi, insa, supusa impozitarii. Plangerea sa se bazeaza pe articolul nr.1 al protocolului nr.1 privind protectia proprietatii si pe articolul nr. 14 din Conventie privind interzicerea discriminarii.
Articolul nr.14 al Conventiei garanteaza faptul ca exercitarea drepturilor si libertatilor trebuie sa fie asigurata fara nici o deosebire bazata, in special, pe sex, rasa, culoare, limba, religie, opinii politice sau orice alte opinii, origine nationala sau sociala, apartenenta la o minoritate nationala, avere, nastere sau orice alta situatie.
Curtea a constat atat incalcarea articolului nr. 1 din cadrul protocolului nr.1, cat si a articolului nr. 14 si, in consecinta, obliga statul roman sa plateasca reclamantului o
despagubire de 6300 euro.
Cinci cazuri repetitive
Tot marti, CEDO a solutionat si cinci cazuri repetitive, care invoca probleme de fond examinate deja de Curte :
Amuraritei vs. Romania (nr. 4351/02)
Samoila si altii vs. Romania (nr. 14073/03)
Tripon vs. Romania (Nr. 1) (nr. 36942/03)
Tripon vs. Romania (Nr. 2) (nr. 4828/04)
Urbanovici vs. Romania (nr. 24466/03)
In toate cele cinci cauze, CEDO a constat
incalcarea drepturilor invocate de reclamanti.
Comentarii articol (1)