BNR va practica, in continuare, o politica prudenta pentru a atinge obiectivul de inflatie de 9% in acest an, in special pentru ca in perioada urmatoare "se anticipeaza tendinta de crestere a tuturor componentelor cererii agregate - consumul public si privat, formarea bruta de capital si exportul", potrivit comunicatului institutiei.
Va creste cererea de credite de consum
Creditarea in lei va creste, ne-a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si prim-vicepresedintele Alpha Bank, Radu Gratian Ghetea. In perioada urmatoare, cea mai mare cerere din partea persoanelor fizice va fi pentru creditele de consum in lei, dar in acelasi timp se va majora si finantarea acordata de banci pentru achizitia de locuinte, potrivit oficialului ARB.
Pe de alta parte, chiar daca bancherii ii sfatuiesc pe romani sa contracteze credite in lei, institutiile bancare prefera sa acorde anumite credite in dolari sau euro. "Pentru moment, exista inca retineri din partea sistemului bancar de a oferi credite in lei pe termene lungi. Creditele de consum, cu mici exceptii, sunt acordate in lei, dar acestea sunt pe termene de 3-5 ani. La creditele pentru locuinte - acordate pe perioade de minimum zece ani -, lucrurile se complica si bancile prefera sa le acorde in valuta", spune Ghetea.
Creste increderea in leu
"Increderea in leu a crescut, iar din acest motiv este foarte normal sa existe cerere in aceasta moneda. Totodata, a crescut si competitia dintre banci, fapt ce determina o scadere a dobanzilor la credite. Paradoxal, pe piata romaneasca, in momentul in care sunt mai multe solicitari de credite, exista un efect invers: bancile scad dobanzile in loc sa le creasca, asa cum se intampla pe alte piete", afirma Ghetea. Dobanzile practicate de banci la creditul de consum au scazut in aproape doi ani cu circa zece puncte procentuale, de la aproximativ 35% la aproape 25% in prezent.
Comentarii articol (0)