in anul 2007 am contractat un credit de la [BANCA] pe o perioada de 10 ani.In primele luni am platit rata de 420 ron apoi aceasta s-a modificat treptat pana a ajuns in prezent la 490 lei.aceasta rata cuprinde un comision de risc de 55lei care mi se pare ca este abuziv deoarece platesc ratele la timp.am facut o cerere la biroul de credit ca sa vad situatia cu care sunt inscris la dansii,primid situatia am vazut ca acolo figuram inca de la inceputul creditului cu o rata de 409 lei [ceia ce eu nu am platit nici o data cel mai putin 420].am facut o cerere la banca pt exrasul de cont si acolo se vad clar sumele platite mult mai mari.ce ma sfatuiti sa fac?cum sa procedez?pt eliminarea comisionului de risc,recalcularea ratelor pt ca am platit in plus,diminuarea dobanzii care acum este de 18,23%[cu toate ca bnr a micsorat dobanda la 9,5%]. si daca pot cere intreruperea platii creditului pe perioada procesului
Sanse 0 , un contract semnat este legea partilor , daca in contract aveti comisioane de risc , de gestiune de cont ect , atunci banca le pune iar dvs ati fost deacord cu ele.
Dobanda daca e variabila poate sa creasca sau sa scada , la dvs a crescut.
Normele bnr in cazul dobanzii de referinta au alte aplicatii , nu inseamna ca daca scade dobanda de referinta scade si dobanda dvs.
Puteti face o adresa la ANPC - in cel mai rau caz banca ia o amneda dar dvs. platiti in continuare conf. contractului.
Pe durata procesului nu aveti posibilitatea supendarii ratelor , daca nu platiti rata incalcati contractul de credit ce contine un titlu executor = executare silita , mai mult poate avea si o conotatiie negativa intr-un eventual proces intentat de dvs. bancii pentru practici abuzive.
Au fost cazuri in care banca a fost obligata la mentinerea ratei dar acolo erau incalcari fraglante de genul rata fixa ce crestea :)) , nu cunosc cazuri in care dobanda era variabila si banca sa fi pierdut procesul. Au mai fost cazuri de castigare a procesului pe obligatia pozitiva a banci de "a face " mai exact nu au notificat cresterea dobanzii dar si asta au rezolvat-o prin trecerea in contract a unei clauze in care spun ca in caz de crestere a dobanzii debitorul va fi notificat in mod direct sau prin intermediul afisarii la avizierul unitatilor bancare a noii dobanzi aplicate.
Nu, nu cunosc, nici la creditul meu nu a scazut dar asta nu inseamna ca banca nu respecta contractul. Din pacate inca nu exista o reglementare legala care sa oblige banca sa imi scada dobanda , daca exista rog respectuos sa imi trimiteti pe forum sau mesaj privat legea respectiva.
Probabil diferenta este data de faptul ca in calculul dobanzii se foloseste ROBOR-ul care nu este fix . La data raportarii probabil ca era o estimare a ratelor functie de ROBOR-ul de la acel moment.
Comisionul , dobanda... etc se considera ca le-ati acceptat prin semnarea contractului. Daca ceva nu va convine chiar si acum puteti restitui sumele sau faceti o refinantare acolo unde conditiile sunt cele pe care d-voastra le considerati bune raportat la situatia d-voastra.