avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Dobanda fixa sau nu?
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Dobanda fixa sau nu?

Buna ziua!

Am un contract de credit ipotecar din 2008 cu dobanda 3.99% p.a.

Nu este specificat ca in alte contracte: 3.99% p.a. - dobanda fixa

Am urmatoarele doua puncte in contract referitoare la dobanda fixa/ variabila:

1) Banca isi rezerva dreptul de a revizui rata dobanzii curente in cazul aparitiei unor schimbari semnificative pe piata monetara, comunicand Imprumutatului noua rata a dobanzii.

2) Rata dobanzii este fixa sau variabila, exprimata in forma procentuala, valoarea ei fiind mentionata in Conditii Speciale.


Referitor la clauza nr 1): nu este specificat absolut nimic in contractul de credit despre marja bancii sau despre vreun indice LIBOR aplicat la contractul meu. Deci nu scrie absolut nimic despre modul in care banca isi rezerva dreptul de a modifica rata dobanzii, nu este nicio formula de calcul.
Deasemenea, tin sa mentionez ca, desi LIBOR a scazut cu mai mult de 2 puncte din momentul acordarii creditului si pana in prezent, nu s-a facut niciun fel de reducere la dobanda curenta, ceea ce eu consider ca este un argument in favoarea dobanzii fixe.

Referitor la 2): Din moment ce aceasta clauza este ambigua si nu este specificat nicarieri in contract daca rata dobanzii este fixa sau variabila, este dreptul consumatorului de a o interpreta in favoarea sa.


Ma poate ajuta cineva cu argumente si contraargumente referitoare la aceasta dobanda?

Este ea fixa sau variabila?

Eu vreau sa ramana fixa, deci care sunt argumentele pe care le pot prezenta in favoarea mea la intalnirea cu un reprezentant al Bancii?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: tomasa , utilizator 21:01, 21 Septembrie 2010
vedeti ce scrie la conditiile speciale ale conventiei de credit si nu la cele generale.
mai bine va orientati cum sa scapati de comisionul de risc si sa nu acceptati pozitia bancii aceea de a echivala comisionul de risc cu cel de administrare pentru a se alinia prevederilor oug 50/2010 .
din cate cred eu aveti credit in franci si aveti si acel faimos comision de risc.
referitor la dobanda si eu am un credit tot din 2008 si nu mi s-a modificat dobanda in nici un fel.
succes
La conditii speciale scrie asta:


Rata dobanzii: 3.99% p.a.

Banca isi rezerva dreptul de a revizui rata dobanzii curente in cazul aparitiei unor schimbari semnificative pe piata monetara, comunicand Imprumutatului noua rata a dobanzii.



Insa nu este specificata niciun indice, nicio marja, nimic. Iar dobanda nu a s-a modificat, chiar daca indicele LIBOR a scazut cu peste 2 puncte intre momentul contractarii creditului si prezent, deci un argument in plus ca am dobanda fixa si nu variabila.

Cu comisionul de risc este altceva, stiu despre ce e vorba si iau masurile necesare.

Ma intereseaza doar discutia despre dobanda, sa stiu exact daca, din punct de vedere legal este fixa sau variabila!

Multumesc!
Dacă citiţi cu atenţie contractul, vă veţi da seama despre felul dobânzii, dacă nu apelaţi la un specialist.
Am citit cu atentie contractul si consider ca am dobanda fixa.

Am scris mai sus punctele din contract referitoare la dobanzi si am apelat la acest site pentru a primi raspunsuri din partea unor specialisti.
1.Dobanda este variabila (in contract precizeaza ca banca isi rezerva dreptul de a revizui=modifica dobanda).
2. Daca dobanda este de 3.99% in contract si nu ati semnat nici un act aditional atunci si dobanda pe va banca trebuie sa v-o ofere in noul act aditional trebuie sa fie tot 3.99% (nu au voie sa mareasca costul creditului fata de ceea ce aveti dvs).


3. In legatura cu indicele de referinta, oricare dintre ele ar fi, are avantaje si dezavantaje (1M, 3M, 6M sau 12M), in sensul ca: daca indicele de referinta este de ex Libor CHF 1M, atunci acesta este mai mic, dar dobanda dvs se actualizeaza in fiecare luna. (daca in luna urmatoare creste acest indice atunci si dvs ve-ti plati o dobanda mai mare, si invers, daca scade acest indice, atunci veti plati o dobanda mai mica). In schimb, daca banca alege Libor CHF 12M, atunci, la fiecare 12 luni dvs vi se actualizeaza dobanda, dar avantajul este ca, in acest inteval de 12 luni, chiar daca acest indice creste si cu cateva procente, dvs platiti tot dobanda stabilita, urmand ca dobanda mai mare sa o platiti incepand cu urmatoare aniversare a celor 12 luni.



Ultima modificare: Miercuri, 11 Ianuarie 2012
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Va rog sa ma lamuriti cu privire la prevederile oug 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori si cu privire la prevederile unui contract de credit incheiat cu o banca fox123 fox123 As dori sa ma ajutati si sa va exprimati opinia in legatura cu prevederile unui contract de credit incheiat cu o banca pentru un imprumut de nevoi personale ... (vezi toată discuția)
Lamuriri cu privire la actul aditional allyna allyna Avand ceva timp liber am citit mesajele de pe forum. Si mi-a atras atentia discutia despre MARJA FIXA....Am un credit din 2008, pe 10 ani.Am semnat Actul ... (vezi toată discuția)
Dobanda conform oug 50/2010 maxia maxia Buna seara, Am incheiat un contract in [b]mai 2010 [/b]pentru un credit de refinantare ipotecar la o banca, in care dobanda se calcula astfel, conform ... (vezi toată discuția)