Va rog sa ma lamuriti cu privire la prevederile OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori si cu privire la prevederile unui contract de credit incheiat cu o banca
As dori sa ma ajutati si sa va exprimati opinia in legatura cu prevederile unui contract de credit incheiat cu o banca pentru un imprumut de nevoi personale garantat cu ipoteca. Deci contractul printre altele prevede urmatoarele:
- la art. 3, lit. a: "Rata dobanzii curente: 4,25% p.a."
- la art. 3, lit. d: "Data ajustarii dobanzii: Banca isi rezerva dreptul de a revizui rata dobanzii curente in cazul aparitiei unor shimbari semnificative pe piata monetara, comunicand imprumutatului noua rata a dobanzii: Rata dobanzii astfel modificata se va aplica de la data comunicarii"
- la art. 3, lit. e: "DAE (dobanda anuala efectiva): 6.86%"
- la art. 5, lit. a: "Comision de risc: 0.19% aplicat la soldul creditului, platibil lunar in zile de scadenta, pe toata perioada de derulare a Conventiei de credit"
Intrebariile ar fi urmatoarele:
1. Avand in vedere prevederile articolelor din contractul de credit mentionate mai sus, cum apreciati ca este creditul: cu dobanda fixa sau cu dobanda variabila? (intreb asta deoarece din mometul contractarii si pana in prezent banca nu mi-a modificat dobanda nici in sus nici in jos, iar produsul bancar (creditul) in momentul cand l-am contractat mi-a fost prezentat de functionarul bancar ca un credit cu o dobanda fixa).
2. Indiferent daca este cu dobanda fixa sau variabilia din cate am citit eu la art. 36 din OUG 50/2010 comisionul de risc de 0,19% prevazut la art. 5, lit. a din contractul de credit nu mai poate fi perceput de banca odata cu intrarea in vigoare a ordonantei. Este corect?
3. Daca considerati ca dobanda stabilita in contractul de credit este fixa, dupa intrarea in vigoare a OUG 50/2010, dupa pararea mea ar trebui sa mai platesc doar dobanda de 4.25% fara comisionul de risc de 0.19%. Este corect?
4. Daca considerati ca dobanda stabilita in contractul de credit este variablia, dupa intrarea in vigoare a OUG 50/2010, cum se va stabili "marja bancii" prevazuta la art. 37, lit a din OUG 50/2010. In functie de ce se va calcula? Banca poate sa isi stabileasca in mod arbitrar o anumita marja pe care sa o impuna clientilor? (avand in vedere ca in formatul actual al contractului nu este prevazuta nici o marja)
Este un credit in CHF? Intuiesc despre ce banca este vorba...Ei nu au modificat dobanzile la CHF, justificat probabil de diferenta de curs care s-a inregistrat la aceasta moneda. Insa, pe acelasi tip de contract au modificat dobanzile la EURO, prevalandu-se de art. 3 lit. d. Mentiunea asta a fost constatata ca fiind abuziva in cadrul mai multor procese intentate de ANPC bancii; din acest motiv stiu ca incepand cu acest an au inceput sa semneze acte aditionale prin care se elimina clauza asta din contracte.
Exista o clauza in Codul consumului, care preia un principiu din Codul Civil, conform careia o clauza contractuala neclara se interpreteaza in favoarea consumatorului.
Pe baza acesteia, opinez ca prevederile din contract pot fi interpretate in sensul unei dobanzi fixe.
Comisionul de risc nu mai poate fi perceput...vedeti in acest sens o postare anterioara pe care am facut-o!
Oug 50/2010
logodnica
Buna ziua,
In articoul din WALL-STREET publicat in 03.09.2010, dl. Cristian Radu – Director Directie Managementul Retelei din cadrul Volksbank a ... (vezi toată discuția)