avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 255 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Dobanda fixa sau nu?
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Dobanda fixa sau nu?

Buna ziua!

Am un contract de credit ipotecar din 2008 cu dobanda 3.99% p.a.

Nu este specificat ca in alte contracte: 3.99% p.a. - dobanda fixa

Am urmatoarele doua puncte in contract referitoare la dobanda fixa/ variabila:

1) Banca isi rezerva dreptul de a revizui rata dobanzii curente in cazul aparitiei unor schimbari semnificative pe piata monetara, comunicand Imprumutatului noua rata a dobanzii.

2) Rata dobanzii este fixa sau variabila, exprimata in forma procentuala, valoarea ei fiind mentionata in Conditii Speciale.


Referitor la clauza nr 1): nu este specificat absolut nimic in contractul de credit despre marja bancii sau despre vreun indice LIBOR aplicat la contractul meu. Deci nu scrie absolut nimic despre modul in care banca isi rezerva dreptul de a modifica rata dobanzii, nu este nicio formula de calcul.
Deasemenea, tin sa mentionez ca, desi LIBOR a scazut cu mai mult de 2 puncte din momentul acordarii creditului si pana in prezent, nu s-a facut niciun fel de reducere la dobanda curenta, ceea ce eu consider ca este un argument in favoarea dobanzii fixe.

Referitor la 2): Din moment ce aceasta clauza este ambigua si nu este specificat nicarieri in contract daca rata dobanzii este fixa sau variabila, este dreptul consumatorului de a o interpreta in favoarea sa.


Ma poate ajuta cineva cu argumente si contraargumente referitoare la aceasta dobanda?

Este ea fixa sau variabila?

Eu vreau sa ramana fixa, deci care sunt argumentele pe care le pot prezenta in favoarea mea la intalnirea cu un reprezentant al Bancii?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: tomasa , utilizator 21:01, 21 Septembrie 2010
Va rog sa-mi spuneti si mie cum ati rezolvat problema cu comisionul de risc, pentru ca si eu am un astfel de credit la aceeasi banca.
Si de asemenea va rog sa-mi spuneti cum s-a rezolvat cu acest contract prin aparitia actului aditional.
Pentru ca si eu aveam o dobanda fixa si mi s-a spus ca este neaparat obligatoriu sa trec la dobanda variabila, si asta mi s-a parut tere ciudat.
este adevarat ca banca totusi nu a modificat timp de 2 ani dobanda, desi ei spun ca ceea ce am eu este un contract cu dobanda variabila, desi eu stiu sigur ce am semnat si am vorbit acum 2 ani la banca.

Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Marți, 21 Septembrie 2010
tomasa, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog sa ma lamuriti cu privire la prevederile oug 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori si cu privire la prevederile unui contract de credit incheiat cu o banca fox123 fox123 As dori sa ma ajutati si sa va exprimati opinia in legatura cu prevederile unui contract de credit incheiat cu o banca pentru un imprumut de nevoi personale ... (vezi toată discuția)
Lamuriri cu privire la actul aditional allyna allyna Avand ceva timp liber am citit mesajele de pe forum. Si mi-a atras atentia discutia despre MARJA FIXA....Am un credit din 2008, pe 10 ani.Am semnat Actul ... (vezi toată discuția)
Dobanda conform oug 50/2010 maxia maxia Buna seara, Am incheiat un contract in [b]mai 2010 [/b]pentru un credit de refinantare ipotecar la o banca, in care dobanda se calcula astfel, conform ... (vezi toată discuția)