Marþi, 2 noiembrie, Curtea Europeanã s-a pronunþat în cauza Chivorchian împotriva României, având ca obiect dreptul la un proces echitabil ºi dreptul la protecþia bunurilor.
Cauza priveºte restituirea, în baza Legii nr. 18/1991 ºi, ulterior, legile de modificare a acesteia (Legea nr. 169/1997 ºi 1/2000), a unor terenuri aflate în intravilanul ºi extravilanul unei localitãþi din judeþul Constanþa. Astfel, iniþial instanþa judecãtoreascã îi reconstituise dreptul de proprietate asupra a 10 ha în extravilan a 1716 mp în intravilan, aceastã hotãrâre fiind însã desfiinþatã prin recurs în anulare ca urmare a faptului cã suprafaþa astfel restituitã depãºea limitele prevãzute de legea nr. 18/1991. Ulterior, în urma modificãrii Legii nr. 18/1991 aceste terenuri au fost restituite în totalitate reclamantei.
În consecinþã, Curtea Europeanã a Drepturilor Omului a constatat încãlcarea art. 6 (1) - dreptul la un proces echitabil - din Convenþia Europeanã ºi a art. 1 din Protocolul nr. (1) adiþional la aceasta. Ca urmare, a acordat reclamantei despãgubiri în valoare de 5000 de euro cu titlu de daune materiale (ca urmare a privãrii de proprietate în intervalul dintre admiterea recursului în anulare ºi restituirea completã a terenurilor) ºi de 1000 de euro cu titlu de daune morale, deºi aceasta solicitase daune însumând peste 107 000 euro.
La aceeaºi datã Curtea Europeanã a Drepturilor Omului s-a pronunþat, pe fond, în cauza Paul Ionescu împotriva României, care urmeazã precedentul Brumãrescu. Având în vedere cã în prezent se aflã în curs de judecatã o nouã cerere referitoare la acest imobil, Curtea Europeanã a Drepturilor Omului nu s-a pronunþat în ceea ce priveºte acordarea despãgubirilor.
De la momentul sesizãrii Curþii Europene de cãtre reclamanþi (1998, respectiv 1997) ºi pânã în prezent, neajunsurile legislative care au condus la încãlcãrile constatate de Curtea Europeanã au fost corectate, atât prin modificarea Legii nr. 18/1991, cât ºi prin abrogarea, în anul 2003, a dispoziþiilor Codului de procedurã civilã referitoare la recursul în anulare, astfel încât hotãrârile judecãtoreºti irevocabile nu mai pot fi desfiinþate în urma exercitãrii acestei cãi extraordinare de atac.
Comentarii articol (0)