Incepand de miercuri, 1 octombrie, persoanele fizice pot achita online, la bugetul de stat, prin intermediul cardurilor bancare, obligatiile fiscale reprezentand impozit pe venit, plati anticipate cu titlul de impozit, regularizari aferente impozitului pe venit si obligatii fiscale accesorii aferente acestora, pentru anumite categorii de venituri.
Plata electronica a impozitelor a fost reglementata prin
Ordinul ANAF nr. 718/2008 pentru aprobarea categoriilor de impozite, taxe, contributii si alte venituri ale bugetului general consolidat care pot fi platite online de catre persoanele fizice, prin intermediul cardurilor bancare, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 347 din 6 mai 2008. Data aplicarii acestor prevederi a fost stabilita pentru 1 octombrie 2008.
Initial,
se preconiza amanarea introducerii platilor electronice pentru impozitele persoanelor fizice, din cauza contestarii licitatiei pentru desemnarea bancii procesatoare.
"Suntem in perioada de contestatii. A fost selectata banca, dar a fost depusa o contestatie la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, acesta urmand sa dispuna ce se va intampla. Institutia are termen de 30 de zile pentru luarea unei decizii", conform informatiilor transmise de directia de comunicare a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), citate de Ziarul Financiar, saptamana trecuta.
Cu toate acestea,
platile online pot fi efectuate, incepand de miercuri, 1 octombrie, prin
Ghiseul Virtual de Plati (
www.ghiseul.ro), portal administrat de Agentia pentru Serviciile Societatii Informationale (ASSI), institutie aflata in subordinea Ministerului Comunicatiilor si Tehnologia Informatiilor.
Astfel, prin Ghiseul Virtual de Plati, persoanele fizice pot achita online, la bugetul de stat, prin intermediul cardurilor bancare, obligatiile fiscale reprezentand impozit pe venit, plati anticipate cu titlul de impozit, regularizari aferente impozitului pe venit si obligatii fiscale accesorii aferente acestora, pentru
urmatoarele categorii de venituri:
a) venituri din activitati comerciale;
b) venituri din profesii libere;
c) venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
d) venituri din cedarea folosintei bunurilor;
e) castiguri din transferul titlurilor de valoare;
f) venituri din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract;
g) venituri din activitati agricole;
h) venituri din transferul proprietatii imobiliare din patrimoniul personal;
i) venituri din salarii pentru care angajatii au obligatia stabilirii, declararii si platii impozitului pe venit.
Comentarii articol (10)