Desi, in principiu, drepturile actionarilor legate de desfasurarea adunarilor generale sunt drepturi care se exercita ca organism constituit, totusi, unele drepturi legate de convocarea adunarii generale a actionarilor se exercita individual de catre acestia, fie in grup constituit informal.
Art. 119. Din
Legea nr. 31/1990 (Legea Societatilor Comerciale - LSC) dispune:
- (1) Consiliul de administratie, respectiv directoratul, convoaca de indata adunarea generala, la cererea actionarilor reprezentand, individual sau impreuna, cel putin 5% din capitalul social sau o cota mai mica, daca in actul constitutiv se prevede astfel si daca cererea cuprinde dispozitii ce intra in atributiile adunarii.
(2) Adunarea generala va fi convocata in termen de cel mult 30 de zile si se va intruni in termen de cel mult 60 de zile de la data primirii cererii.
(3) In cazul in care consiliul de administratie, respectiv directoratul, nu convoaca adunarea generala, instanta de la sediul societatii, cu citarea consiliului de administratie, respectiv a directoratului, va putea autoriza convocarea adunarii generale de catre actionarii care au formulat cererea. Prin aceeasi incheiere instanta aproba ordinea de zi, stabileste data de referinta prevazuta la art. 123 alin. (2), data tinerii adunarii generale si, dintre actionari, persoana care o va prezida.
(4) Costurile convocarii adunarii generale, precum si cheltuielile de judecata, daca instanta aproba cererea conform alin. (3), sunt suportate de societate.
Actionarii societatii care detin cel putin 5% din capitalul social al societatii, individual sau impreuna, convocarea adunarii generale. (LSC 119, 1)
Observatii:
Dreptul de a solicita convocarea adunarii generale poate fi exercitat atat de catre un singur actionar care indeplineste conditia de a detine 5% din capitalul social al societatii, fie de catre mai multi actionari care fac cerere comuna si care impreuna, prin cumulare, detin 5% din capitalul social al societatii.
Procentul de 5% din capitalul social se calculeaza in functie de capitalul social existent la data formularii cererii. Acesta nu ridica probleme speciale in determinarea sa, capitalul social fiind usor determinabil prin consultarea inregistrarilor in Registrul Comertului. Unele probleme le poate ridica determinarea detinerilor de capital social tinand seama de posibilitatea cesiunii actiunilor catre terti. Societatea va consulta registrul actionarilor pe care il tine la societate, sau va consulta registrul actionarilor in cazul in care societatea a apelat la un tert care sa presteze activitatea de registru de la data la care a fost inregistrata cererea de convocare a adunarii generale la societate.
Aceasta posibilitate conferita actionarilor nu reprezinta dreptul actionarilor respectivi de a convoca ei insisi adunarea generala a actionarilor. Convocare se face tot de catre Consiliul de administratie/Administratorul unic/Directoratul/Directorul unic printr-un document semnat de Presedintele Consiliului de administratie/Administratorul unic/Presedinte al Directoratului/Directorul Unic conform regulilor descrise mai sus. Deosebirea este faptul ca initiativa convocarii apartine de aceasta data actionarilor si nu organelor de conducere ale societatii. In situatia in care aceste organe de conducere refuza sa dea curs cererii actionarilor in sensul de a convoca adunarea in termen de 30 de zile de la primirea cererii, pentru o data de desfasurare nu mai tarzie de 60 de zile de la data primirii cererii, sanctiunea este posibilitatea actionarilor care au formulat cererea de convocare a adunarii generale de a solicita instantei de judecata convocarea.
Actionarii trebuie sa tina seama ca nu pot cere sa fie convocata adunarea generala chiar pentru orice. Astfel adunarea generala trebuie sa fie convocata sa hotarasca ceea ce adunarea generala poate sa hotarasca, si nu ceea ce excede competentei acesteia. In mod practic, adunarea generala se poate preocupa de orice problema care priveste activitatea societatii si poate lua decizii in consecinta. Totusi, in cazul in care societatea a optat pentru sistemul dualist de administrare, se poate interpreta ca Adunarea generala a actionarilor nu va mai exercita ea insesi nici un fel de atributii legate de administrarea afacerilor societatii, Directoratul avand competenta in acest domeniu. Reglementarea este insa foarte recenta in Romania in ce priveste sistemul de administrare dualist, iar o practica in acest domeniu urmeaza abia sa se formeze.
Aceasta procedura este deosebit de importanta pentru micii actionari. Este unul dintre principalele mijloace de control al activitatii societatii la care sunt actionari.
De asemenea, actionarii au posibilitatea sa intervina in stabilirea ordinii de zi a unei adunari generale deja convocate.
Conform art. 117 indice 1. - (1) Au dreptul de a cere introducerea unor noi puncte pe ordinea de zi unul sau mai multi actionari reprezentand, individual sau impreuna, cel putin 5% din capitalul social.
(2) Cererile se inainteaza consiliului de administratie, respectiv directoratului, in cel mult 15 zile de la publicarea convocarii, in vederea publicarii si aducerii acestora la cunostinta celorlalti actionari. In cazul in care pe ordinea de zi figureaza numirea administratorilor, respectiv a membrilor consiliului de supraveghere, si actionarii doresc sa formuleze propuneri de candidaturi, in cerere vor fi incluse informatii cu privire la numele, localitatea de domiciliu si calificarea profesionala ale persoanelor propuse pentru functiile respective.
(3) Ordinea de zi completata cu punctele propuse de actionari, ulterior convocarii, trebuie publicata cu indeplinirea cerintelor prevazute de lege si/sau de actul constitutiv pentru convocarea adunarii generale, cu cel putin 10 zile inaintea adunarii generale, la data mentionata in convocatorul initial.
Observatii:
Dreptul de a solicita modificarea ordinii de zi a adunarii generale poate fi exercitat atat de catre un singur actionar care indeplineste conditia de a detine 5% din capitalul social al societatii, fie de catre mai multi actionari care fac cerere comuna si care impreuna, prin cumulare, detin 5% din capitalul social al societatii.
Procentul de 5% din capitalul social se calculeaza in functie de capitalul social existent la data formularii cererii. Acesta nu ridica probleme speciale in determinarea sa, capitalul social fiind usor determinabil prin consultarea inregistrarilor in Registrul Comertului. Unele probleme le poate ridica determinarea detinerilor de capital social tinand seama de posibilitatea cesiunii actiunilor catre terti. Societatea va consulta registrul actionarilor pe care il tine la societate, sau va consulta registrul actionarilor in cazul in care societatea a apelat la un tert care sa presteze activitatea de registru de la data la care a fost inregistrata cererea de convocare a adunarii generale la societate.
Termenele se socotesc pe zile libere, anume nu se i-au in calculul termenului prima zi de la care incepe sa curga termenul si nici ultima zi in care se implineste termenul.
Legiuitorul a omis sa prevada care ar fi sanctiunea specifica pentru neindeplinirea de catre consiliul de administratie/directorat a obligatiei de a proceda la modificarea ordinii de zi conform dorintei actionarilor solicitanti.
In primul rand, se pune intrebarea daca in lipsa publicarii ordinei de zi revizuita ar fi totusi posibila discutarea punctelor de pe ordinea de zi propuse de catre actionari.
Raspunsul pare sa fie nu, pentru ca, fie si in ipoteza in care presedintele sedintei adunarii generale ar permite acest lucru, desi se afla in culpa raportat la lipsa formalitatii publicarii ordinei de zi propuse de actionari, totusi, ceilalti actionari pot invoca neregularitati in desfasurarea adunarii generale, raportata la faptul ca s-au discutat probleme care nu erau inscrise pe ordinea de zi.
Pe de alta parte legea nu ofera sanctiuni specifice, ca in cazul convocarii adunarii generale la cererea actionarilor, unde exista posibilitatea ca in caz de refuz, sa se apeleze la instanta.
Deoarece argumentul aplicarii acestei sanctiuni prin analogie poate fi indepartat actionarii solicitanti, in caz de refuz al modificarii ordinei de zi este mai bine sa apeleze tot la procedura prevazuta de art.119 din LSC privind convocarea adunarii generale la cererea actionarilor pentru a obtine discutarea problemelor propuse, fiind dat ca sanctiunile sunt mai clare in caz de nerespectare a acestui drept.
Nu poate fi negata nici posibilitatea pentru actionarii care au solicitat introducerea de noi puncte pe ordinea de zi de a cere anularea hotararilor adunarii generale a actionarilor.
________________
Nota Avocatnet.ro :
- Articolul face parte dintr-o serie de articole care mai cuprinde:
Drepturile actionarilor in raport cu societatea comerciala. Recunoasterea posesiei actiunilor.(1)
Drepturile actionarilor in raport cu societatea comerciala. Recunoasterea posesiei actiunilor (2)
Drepturile actionarilor in raport cu societatea comerciala. Recunoasterea posesiei actiunilor (3)
Drepturile actionarilor in raport cu societatea comerciala (4). Dreptul la dividende
Comentarii articol (1)