avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale cat trebuie sa fie minim capitalul social pentru a ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

cat trebuie sa fie minim capitalul social pentru a putea convoca AGA

cat trebuie sa fie minim capitalul social pentru a putea convoca AGA, atat la un SA cat si la SRL?
cu 5 % pot convoca adunarea ordinara?
Cel mai recent răspuns: nicoleta_85 , utilizator 20:37, 25 Mai 2010
nicoleta_85 a scris:

cat trebuie sa fie minim capitalul social pentru a putea convoca AGA, atat la un SA cat si la SRL?
cu 5 % pot convoca adunarea ordinara?



imi cer scuze pentru greseala....ma refeream la minimul de capital social al unui asociat
Nu actionarul (asociatul, in cazul SRL) convoaca AGA.
Convocarea AGA este de competenta administratorului/Consiliului de administratie.
Actionarii/ asociatii au doar dreptul de a cere convocarea AGA.

Iata ce spune Legea nr. 31/1990:

ART. 119
(1) Consiliul de administraţie, respectiv directoratul, convoacă de îndată
adunarea generală, la cererea acţionarilor reprezentând, individual sau împreună, cel puţin 5% din capitalul social sau o cotă mai mică, dacă în actul constitutiv se prevede astfel şi dacă cererea cuprinde dispoziţii ce intră în atribuţiile adunării.
(2) Adunarea generală va fi convocată în termen de cel mult 30 de zile şi se va întruni în termen de cel mult 60 de zile de la data primirii cererii.
(3) În cazul în care consiliul de administraţie, respectiv directoratul, nu convoacă adunarea generală, instanţa de la sediul societăţii, cu citarea consiliului de administraţie, respectiv a directoratului, va putea autoriza convocarea adunării generale de către acţionarii care au formulat cererea. Prin aceeaşi încheiere instanţa aprobă ordinea de zi, stabileşte data de referinţă prevăzută la art. 123
alin. (2), data ţinerii adunării generale şi, dintre acţionari, persoana care o va prezida.
(4) Costurile convocării adunării generale, precum şi cheltuielile de judecată, dacă instanţa aprobă cererea conform alin. (3), sunt suportate de societate.


ART. 195
(1) Administratorii sunt obligaţi să convoace adunarea asociaţilor la sediul social, cel puţin o dată pe an sau de câte ori este necesar.
(2) Un asociat sau un număr de asociaţi, ce reprezintă cel puţin o pătrime din capitalul social, va putea cere convocarea adunării generale, arătând scopul acestei convocări.
(3) Convocarea adunării se va face în forma prevăzută în actul constitutiv, iar în lipsa unei dispoziţii speciale, prin scrisoare recomandată, cu cel puţin 10 zile înainte de ziua fixată pentru ţinerea acesteia, arătându-se ordinea de zi.

Multumesc din suflet pentru raspuns!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizare convocare aga art.119 alin 3 lg. 31/90 Cabinet Av Popa Alexandru Cabinet Av Popa Alexandru am o societate pe actiuni care nu convoaca aga la cererea actionarilor reprezentand peste 5% din capitalul social doresc sa fac o cerere de autorizare aga pe ... (vezi toată discuția)
Convocare adunare generala Desideriu Desideriu Care este termenul legal de convocare a adunarii generale a actionarilor care sa poata fi atacat in instanta ( intre data postei scisorii de convocare si data ... (vezi toată discuția)
Protejarea intereselor actionarilor minoritari papillon papillon Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: Sunt actionar minoritar intr-o societate pe actiuni iar actionarul majoritar este un \'\'domn\'\' ... (vezi toată discuția)