avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Protejarea intereselor actionarilor minoritari
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Protejarea intereselor actionarilor minoritari

Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:
Sunt actionar minoritar intr-o societate pe actiuni iar actionarul majoritar este un ''domn'' care face ce doreste pe acolo, adica: recent a renovat casa personala iar facturile reprezentand contravaloarea produselor le-a facut pe firma in cauza. Acest lucru este in detrimentul celorlalti actionari. Ce as putea sa fac in situatia in care detin numarul facturilor care contin aceste produse care s-au folosit in scopuri personale, cum pot sa-i cer ''socoteala''?

Multumesc!

papillon
Cel mai recent răspuns: Alin Paidiu , Avocat 08:59, 21 August 2009
Daca actionarul majoritar este si administrator si nu exista alte dispozitii in actul constitutiv puteti avea in vedere urmatoarele dispozitii din Legea societatilor comerciale:

Art. 78
(1)Dacă un administrator ia iniţiativa unei operaţiuni ce depăşeşte limitele operaţiunilor obişnuite comerţului pe care îl exercită societatea, acesta trebuie să înştiinţeze pe ceilalţi administratori, înainte de a o încheia, sub sancţiunea suportării pierderilor ce ar rezulta din aceasta.
...........................
Art. 119
(1)Consiliul de administraţie, respectiv directoratul, convoacă de îndată adunarea generală, la cererea acţionarilor reprezentând, individual sau împreună, cel puţin 5% din capitalul social sau o cotă mai mică, dacă în actul constitutiv se prevede astfel şi dacă cererea cuprinde dispoziţii ce intră în atribuţiile adunării.
(2)Adunarea generală va fi convocată în termen de cel mult 30 de zile şi se va întruni în termen de cel mult 60 de zile de la data primirii cererii.
(3)În cazul în care consiliul de administraţie, respectiv directoratul, nu convoacă adu-narea generală, instanţa de la sediul societăţii, cu citarea consiliului de administraţie, respectiv a directoratului, va putea autoriza convocarea adunării generale de către acţionarii care au formulat cererea. Prin aceeaşi încheiere instanţa aprobă ordinea de zi, stabileşte data de referinţă prevăzută la art. 123 alin. (2), data ţinerii adunării generale şi, dintre acţionari, persoana care o va prezida.
(4)Costurile convocării adunării generale, precum şi cheltuielile de judecată, dacă instanţa aprobă cererea conform alin. (3), sunt suportate de societate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cat trebuie sa fie minim capitalul social pentru a putea convoca aga nicoleta_85 nicoleta_85 cat trebuie sa fie minim capitalul social pentru a putea convoca AGA, atat la un SA cat si la SRL? cu 5 % pot convoca adunarea ordinara? (vezi toată discuția)
Autorizare convocare aga art.119 alin 3 lg. 31/90 Cabinet Av Popa Alexandru Cabinet Av Popa Alexandru am o societate pe actiuni care nu convoaca aga la cererea actionarilor reprezentand peste 5% din capitalul social doresc sa fac o cerere de autorizare aga pe ... (vezi toată discuția)
Deturnare clienți flory80 flory80 Buna ziua. Administratorul unei societăți cu răspundere limitată , care este și asociat cu un procent de 30%, muta clientii societății către alta ... (vezi toată discuția)