Buna ziua. Administratorul unei societăți cu răspundere limitată , care este și asociat cu un procent de 30%, muta clientii societății către alta societate concurenta, probabil contra unei sume pe care o încasează fără forme legale. Ce acțiuni pot fi întreprinse de către asociatul majoritar ,( care este și creditor) pentru a stopa aceasta Operațiune si/sau pentru a recupera prejudiciul de la administrator ? Precizez faptul ca administratorul refuza convocarea AGA in vederea schimbării sale și , in cazul unei cereri de autorizare adresată instanței , exista posibilitatea ca pana la data soluționării , societatea sa-și piardă toți clientii și sa nu mai poată fi redresată. Mulțumesc !
Potrivit prevederilor art. 119 alin. (1) din Legea nr. 31/1990, consiliul de administraţie, respectiv directoratul, convoacă de îndată adunarea generală, la cererea acţionarilor reprezentând, individual sau împreună, cel puţin 5% din capitalul social.
Deci, in calitate de actionar majoritar aveti dreptul sa cereti, in scris cu confirmare de primire, convocarea unei AGA extraordinare.
In cazul în care consiliul de administraţie, respectiv directoratul, nu convoacă adunarea generală, instanţa de la sediul societăţii va putea autoriza convocarea adunării generale de către acţionarii care au formulat cererea, stabilind data de referinţă, data ţinerii adunării generale, persoana care o va prezida, cu aprobarea ordinii de zi [art. 119 alin. (3)].
Legea nr. 31/1990 obligă acţionarii,consiliiile de administratie si directoratele să-şi exercite drepturile cu bună-credinţă, cu respectarea drepturilor şi a intereselor legitime ale societăţii şi ale celorlalţi acţionari (art. 1361).
Deci cand veti sesiza instanta mentionati cu probe riscurile de intrare in insolventa frauduloasa si fara capacitate de redresare a situatiei pt a obtine o decizie rapida.