legea 31/1990 prevede urmatoarele :
Art. 119. (1) Administratorii sunt obligati sa convoace de indata adunarea generala, la cererea actionarilor reprezentand a zecea parte din capitalul social sau o cota mai mica, daca in actul constitutiv se prevede astfel si daca cererea cuprinde dispozitii ce intra in atributiile adunarii.
(2) Adunarea generala va avea loc in termen de o luna de la cerere.
(3) Daca administratorii nu convoaca adunarea generala, instanta de la sediul societatii, cu audierea partilor, va putea ordona convocarea, desemnand dintre actionari persoana care o va prezida.
si tot legea 31/1990 prevede si modul de convocare a AGA:
(3) Convocarea va fi publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV -a, si intr -unul dintre ziarele de larga raspandire din localitatea in care se afla sediul societatii sau din cea mai apropiata localitate.
(4) Daca toate actiunile societatii sunt nominative, convocarea poate fi facuta prin scrisoare recomandata sau, daca actul constitutiv permite, prin scrisoare simpla, expediata cu cel putin 15 zile inainte de data tinerii adunarii, la adresa actionarului, inscrisa in registrul actionarilor. Schimbarea adresei nu poate fi opusa societatii, daca nu i -a fost comunicata in scris de actionar.
(5) De asemenea, convocarea poate fi facuta prin afisare la sediul societatii, insotita de un convocator ce va fi semnat de actionari, cu cel putin 15 zile inainte de data tinerii adunarii. Semnatura actionarului si data semnarii vor fi certificate de un functionar anume desemnat.
(6) Modurile de convocare prevazute la alin. (4) si (5) nu pot fi folosite, daca sunt interzise prin actul constitutiv al societatii sau prin dispozitii legale.
In speta actionarul minoritar care doreste sa convoace AGA detine 0,5% din Capitalul social.
Societatea nu mai are activitate de 5 ani, nici organe de conducere, nici sediu...
Totusi e nevoie de " funeralii "/ lichidare. :O
POATE ACEST ACTIONAR PUBLICA IN M.OF. UN CONVOCATOR AGA PENTRU A SE DECIDE NUMIREA UNUI LICHIDATOR?
pentru ca administratorul sa fie obligat sa convoace AGA trebuie sa existe o cerere a asociatilor in acest sens si, problemele ce urmeaza a fi discutate sa fie conforme cu dispozitiile legale sau statuare. adm. , daca sunt indeplinite aceste conditii, este obligat sa convoace AGA in termen de o luna de la data cererii. in cazul in care administratorul nu indeplineste acesata obligatie, convocarea poate fi ordonata de instanta de judecata de la sediul societatii, in speta tribunalul, in temeiul art. 63, si persoana desemnata sa prezideze AGA va trebui sa convoace sedinta asa cum arata legea 31/1990.