avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale convocare aga
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

convocare aga

Este posibila convocarea AGA de catre un actionar minoritar la o societate dizolvata de drept in temeiul Legii 359/ 2004, in scopul numirii unui lichidator? Daca da, in ce forma e recomandat, avand in vedere ca 3 actionari din 5 sunt societati cu sediul in SUA ?
Cel mai recent răspuns: sirbu elena , utilizator 17:32, 28 Noiembrie 2005
legea 31/1990 prevede urmatoarele :
Art. 119. (1) Administratorii sunt obligati sa convoace de indata adunarea generala, la cererea actionarilor reprezentand a zecea parte din capitalul social sau o cota mai mica, daca in actul constitutiv se prevede astfel si daca cererea cuprinde dispozitii ce intra in atributiile adunarii.
(2) Adunarea generala va avea loc in termen de o luna de la cerere.
(3) Daca administratorii nu convoaca adunarea generala, instanta de la sediul societatii, cu audierea partilor, va putea ordona convocarea, desemnand dintre actionari persoana care o va prezida.

si tot legea 31/1990 prevede si modul de convocare a AGA:
(3) Convocarea va fi publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV -a, si intr -unul dintre ziarele de larga raspandire din localitatea in care se afla sediul societatii sau din cea mai apropiata localitate.
(4) Daca toate actiunile societatii sunt nominative, convocarea poate fi facuta prin scrisoare recomandata sau, daca actul constitutiv permite, prin scrisoare simpla, expediata cu cel putin 15 zile inainte de data tinerii adunarii, la adresa actionarului, inscrisa in registrul actionarilor. Schimbarea adresei nu poate fi opusa societatii, daca nu i -a fost comunicata in scris de actionar.
(5) De asemenea, convocarea poate fi facuta prin afisare la sediul societatii, insotita de un convocator ce va fi semnat de actionari, cu cel putin 15 zile inainte de data tinerii adunarii. Semnatura actionarului si data semnarii vor fi certificate de un functionar anume desemnat.
(6) Modurile de convocare prevazute la alin. (4) si (5) nu pot fi folosite, daca sunt interzise prin actul constitutiv al societatii sau prin dispozitii legale.
In speta actionarul minoritar care doreste sa convoace AGA detine 0,5% din Capitalul social.
Societatea nu mai are activitate de 5 ani, nici organe de conducere, nici sediu...
Totusi e nevoie de " funeralii "/ lichidare. :O
POATE ACEST ACTIONAR PUBLICA IN M.OF. UN CONVOCATOR AGA PENTRU A SE DECIDE NUMIREA UNUI LICHIDATOR?
pentru ca administratorul sa fie obligat sa convoace AGA trebuie sa existe o cerere a asociatilor in acest sens si, problemele ce urmeaza a fi discutate sa fie conforme cu dispozitiile legale sau statuare. adm. , daca sunt indeplinite aceste conditii, este obligat sa convoace AGA in termen de o luna de la data cererii. in cazul in care administratorul nu indeplineste acesata obligatie, convocarea poate fi ordonata de instanta de judecata de la sediul societatii, in speta tribunalul, in temeiul art. 63, si persoana desemnata sa prezideze AGA va trebui sa convoace sedinta asa cum arata legea 31/1990.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cat trebuie sa fie minim capitalul social pentru a putea convoca aga nicoleta_85 nicoleta_85 cat trebuie sa fie minim capitalul social pentru a putea convoca AGA, atat la un SA cat si la SRL? cu 5 % pot convoca adunarea ordinara? (vezi toată discuția)
Atributii administrator clientX clientX Buna ziua! 1. Administratorul poate decide suspendarea activitatii unei firme, sau numai AGA? 2. Daca nu poate, atunci cum face AGA sa ia o astfel de ... (vezi toată discuția)
Autorizare convocare aga art.119 alin 3 lg. 31/90 Cabinet Av Popa Alexandru Cabinet Av Popa Alexandru am o societate pe actiuni care nu convoaca aga la cererea actionarilor reprezentand peste 5% din capitalul social doresc sa fac o cerere de autorizare aga pe ... (vezi toată discuția)