Subventia medie lunara pentru persoanele asistate din unitatile de asistenta sociala, administrate de asociatii sau fundatii, va creste diferentiat, in functie de tipul de centru social care le ofera servicii, pana la circa 250 lei, incepand din 1 ianuarie 2009.
Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, o
Hotarare de modificare a HG 1153/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 34/1998 privind acordarea unor subventii asociatiilor si fundatiilor romane cu personalitate juridica, care infiinteaza si administreaza unitati de asistenta sociala.
In prezent exista un singur nivel al subventiei, de
89 lei, pentru toate persoanele, indiferent de tipul de centru social care le ofera servicii.
Avand in vedere ca exista diferente semnificative intre valoarea costului lunar de acordare a serviciului, pentru diferitele tipuri de centre, Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse (MMFES) a propus stabilirea unor nivele medii lunare ale subventiei diferentiate pe 4 categorii de centre, astfel:
-
250 lei pentru centrul rezidential;
-
175 lei pentru centrul de zi;
-
120 lei pentru unitatea de ingrijiri la domiciliu;
-
90 lei pentru cantinele sociale si alte servicii de acordare a hranei.
Cresterea cuantumului subventiei are in vedere asigurarea continuitatii serviciilor sociale acordate de asociatii si fundatii, precum si dezvoltarea acestora, cu impact pozitiv asupra calitatii serviciilor sociale acordate persoanelor asistate.
Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse deruleaza, incepand din 1998, programul de subventionare a asociatiilor si fundatiilor, care acorda servicii de asistenta sociala persoanelor aflate in dificultate, in baza prevederilor Legii 34/1998. In perioada 1998-2008, au beneficiat de subventii de la bugetul de stat, aproape 80.000 persoane asistate, din toate categoriile de persoane defavorizate.
Conform
Legii 34/1998, cuantumul acestor subventii nu poate depasi costul mediu lunar de intretinere, pe persoana asistata, din unitatile de asistenta sociala organizate in sistem public, cu profil similar, organizate ca institutii publice.
Sursa foto: Guvernul Romaniei - www.guv.ro
Comentarii articol (0)