De asemenea, o propunere separata va permite imbunatatirea situatiei femeilor care desfasoara o activitate independenta prin acordarea unui acces echivalent la concediul de maternitate, pe baza voluntara.
Cele doua initiative fac parte dintr-un pachet de masuri destinat sa ofere o mai buna conciliere a vietii profesionale cu viata privata si cu viata de familie pentru toti europenii – atat barbati, cat si femei.
Aceste initiative vizeaza actualizarea si imbunatatirea legislatiei comunitare existente si vor fi trimise Parlamentului European si guvernelor nationale pentru dezbatere.Totodata, partenerii sociali europeni au initiat negocierile pentru a imbunatati alte forme de concediu din motive familiale, cum ar fi concediul pentru cresterea copilul.
”Concilierea vietii profesionale cu viata de familie si cu viata privata reprezinta o provocare majora pentru milioane de europeni, barbati si femei” a declarat Vladimír Špidla, comisarul european pentru Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si sanse Egale.
„Dar, pentru femei, maternitatea presupune adesea pierderea venitului si a perspectivelor profesionale. Doar 65,5% dintre femeile cu copii in intretinere au o munca remunerata, in comparatie cu 91,7% dintre barbati. Propunerile noastre de imbunatatire a concediului de maternitate vor ajuta femeile sa concilieze munca cu viata de familie, imbunatatind calitatea vietii lor si a familiilor lor”, a adaugat comisarul europeaan.
Un concediu de maternitate mai lung cu 4 saptamani
Propunerea Comisiei privind concediul de maternitate (de revizuire a actualei Directive 92/85/CEE din 1992) ar creste perioada minima de concediu in UE de la 14 la18 saptamani si recomanda o remunerare a femeilor cu 100% din salariu, dar statele membre au totusi posibilitatea de a stabili un plafon la nivelul indemnizatiei pentru concediul medical.
In plus, femeile vor avea libertatea de a alege momentul in care sa isi ia partea neobligatorie a concediului (inainte sau dupa nastere) si, astfel, nu vor mai fi obligate sa ia o parte specifica din concediu inainte de nastere, asa cum se intampla in prezent in unele state membre.
De asemenea, protectia impotriva concedierii va fi intarita, precum si dreptul de a se intoarce la acelasi loc de munca sau la un loc de munca echivalent dupa concediul de maternitate.
Mai mult, va fi introdus dreptul de a solicita angajatorului modalitati flexibile de organizare a muncii la incheierea concediului de maternitate, desi angajatorul va avea dreptul de a refuza aceasta solicitare.
Mai multe drepturi pentru femeile care desfasoara o activitate independenta
Propunerea privind femeile care desfasoara o activitate independenta va oferi acestora acelasi acces la concediul de maternitate ca cel acordat salariatelor, dar pe o baza voluntara . In acelasi timp, sotii si partenerii de viata (recunoscuti ca atare de legislatia nationala), care lucreaza in mod neoficial in micile intreprinderi familiale cum ar fi exploatatiile agricole sau cabinetele medicale locale (asa-numitii „soti colaboratori”), vor avea acces, la cererea lor, la sistemele de asigurari sociale la un nivel de protectie cel putin echivalent cu cel al lucratorilor care desfasoara o activitate independenta in mod oficial.
Pe termen mai lung, Comisia ar dori, de asemenea, sa amelioreze alte forme de concediu din motive familiale, cum ar fi concediul de paternitate (o scurta perioada de concediu rezervata tatilor in jurul datei nasterii sau adoptiei unui copil), concediul de adoptie (un concediu similar cu concediul de maternitate in jurul datei adoptiei unui copil) si concediul filial (pentru ingrijirea membrilor familiei aflati in intretinere).
Ambele propuneri vor fi dezbatute prin procedura de codecizie de catre Parlamentul European si statele membre in cadrul Consiliului in vederea stabilirii unui acord in cursul anului 2009. Tarile din UE vor avea apoi la dispozitie doi ani pentru a transpune legislatia in dreptul intern.
Comentarii articol (2)