Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a dat castig de cauza, joi, femeii din Aiud care a actionat in instanta Directia Muncii din localitatea de domiciliu din cauza indemnizatiei primite pentru un singur copil, chiar daca ea nascuse tripleti, informeaza Mediafax.
Ionela Danciu a actionat in instanta Directia Muncii si Protectiei Sociale (DMPS) din judetul Alba considerand ca prevederile Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt discriminatorii.
Plangerea a vizat prevederile actului normativ care stabilesc ca „prin nastere se intelege aducerea pe lume a unuia sau a mai multor copii vii".
Curtea de Apel din Alba Iulia i-a dat castig de cauza in luna august, constatand nelegalitatea alineatului incriminat si obligand DMPS la „plata indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului in suma de 2.400 lei lunar (800 lei x 3) incepand din 4 decembrie 2006 pana cand expira concediul de ingrijire a copilului".
DMPS Alba a atacat decizia Curtii de Apel Alba si a facut recurs la ICCJ. Insa, instanta suprema a respins recursul ca nefondat,
decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie fiind definitiva si irevocabila. Femeia a cerut plata retroactiva a indemnizatiei cuvenite, suma totala ajungand la peste 280 de milioane.
Astfel, se creaza un precedent pentru toti parintii care au mai multi copii la o singura nastere.
Senat: Indemnizatie de crestere, pentru fiecare copil provenit dintr-o sarcina multipla
Senatul a adoptat, luni, un proiect de lege pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 conform careia indemnizatia pentru cresterea copilului s-ar putea acorda in functie de numarul copiilor nascuti.
Proiectul legislativ vine in contextul in care, OUG nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului nu reglementeaza cazurile particulare ale copiilor proveniti din sarcini multiple, nespecificand modul de acordare a drepturilor cuvenite familiei si copilului, in asemenea cazuri.
Potrivit expunerii de motive la proiectul de lege, OUG nr. 148/2005 incalca principiul egalitatii de tratament intre copii proveniti dintr-o sarcina simpla si una multipla.
Mai mult, instantele judecatoresti sesizate de catre persoane aflate in cazul unor nasteri gemelare sau de tripleti (nasteri multiple) dau solutii contrare OUG nr. 148/2005, obligand statul la plata indemnizatiilor pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina multipla, se mai arata in expunerea de motive.
Potrivit amendamentului introdus de Comisia pentru munca, familie si protectie sociala si adoptat de Senat, indemnizatia pentru cresterea copilului va fi de :
-
600 lei pentru nasterile simple
-
800 lei pentru nasteri de gemelari
-
1000 lei pentru nasteri de tripleti sau multipleti
Proiectul va fi trimis Camerei Deputatilor, pentru dezbateri, in calitate de for decizional.
Comentarii articol (10)