ACCES GRATUIT
Intrebarile mele
Sa punem frana mai inteligent. Poate ajuta
Conduci pe o autostrada cu trafic intens. Masina din fata ta isi aprinde stopurile de frana. Urmeaza sa opreasca sau doar incetineste? In realitate, incetineste pana la 100 de km/ora si apoi luminile de frana se sting. Reduci viteza din instinct. Apoi, fara niciun avertisment, masina din fata opreste brusc. De abia ai timp sa opresti si tu. Cel din spatele tau, insa, nu mai e atat de norocos si iti sifoneaza bara din spate. Frumos mod de a incepe o calatorie...
Articolul continuă mai jos
Frana si deceleratie. Efectul e acelasi
Intrebarea de astazi are legatura cu stopurile de frana si cu situatiile care se intampla tot mai des pe sosele, in special pe cele de mare viteza. Problema cu sistemul de semnalizare a opririi masinilor in trafic este ca functioneaza doar in doua sensuri: pornit si oprit. Se aprinde lumina, se stinge lumina. De parca franele ar fi toate la fel. :)
In realitate, nu ai de unde sa stii cat de violenta este franarea pe care o face cel din fata ta. Mai mult, in cazul in care masina decelereaza puternic, nici macar nu se aprind stopurile de frana. Pentru ca, in teorie, soferul nici macar nu a atins pedala in cauza.
De ce nu semnalizeaza masinile cand deceleram?
De aceea, asa cum legea obliga producatorii de masini sa le echipeze cu semnalizatoare si sisteme de avarie, ar trebui sa le impuna si o modalitate prin care sa semnalizeze decelerarea brusca sau nivelul de violenta al franei pe care o pune soferul din fata. Un sistem care sa aprinda stopurile de frana mai mult sau mai putin. Un sistem care sa faca franele sa lumineze intermitent la decelerare brusca. Si tot asa.
Unii producatori au inceput deja sa-si echipeze masinile cu astfel de sisteme. In lumea in care becurile cu filament au primit interzis de la autoritatile europene, e normal sa se impuna si masinilor noi sa aiba mai multe sisteme de siguranta a pasagerilor.
E un moft o astfel de idee?
Am putea gandi ca, in conditiile crizelor sociale, economice, politice, de clima sau moravuri pe care le traversam acum, o astfel de necesitate este un moft. Probabil ca e. Dar, din punctul meu de vedere, e genul de moft care salveaza vieti.
Pentru ca, orice am face, in lumea de astazi legea se respecta tot mai putin, sperietoarea cu amenzile radar ramane doar pentru cei care nu isi pot permite sa le plateasca, iar oamenii mor nevinovati pentru ca realitatea nu are nicio legatura cu practica de pe strazi.
Credeti ca e nevoie sa ne gandim si la astfel de probleme? sau ar trebui sa ne limitam la a comenta inflatia, politicile de creditare, criza financiara sau legislatia incoerenta din Romania?
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (13)