În cazul în care polițiștii amplasează un radar într-o zonă ce nu permite ca acesta să fie văzut de către șoferi, de exemplu, printre copacii aflați de-a lungul unui drum și acesta nu este semnalizat corespunzător, șoferii care au fost amendați pentru depășirea vitezei legale pot contesta amenda primită. Potrivit unei decizii recente a Curții Supreme de Casație din Italia, o amenda dată pentru depășirea vitezei și constată cu ajutorul unui aparat radar amplasat între copaci e nulă.
Locurile în care sunt amplasate radarele trebuie să fie vizibile, iar șoferii trebuie să afle din timp despre existența lor în acea zonă. Potrivit Codului rutier, “punctele de control (…) pentru constatarea vitezei trebuie să fie (…) bine vizibile”.
Pentru a se respecta aceste prevederi ale Codului rutier, administratorii sectorului respectiv de drum trebuie să informeze din timp șoferii despre posibilitatea existenței unui punct de control a vitezei. Informarea se face prin indicatoare rutiere amplasate la o distanță rezonabilă și ținând cont de caracteristicile drumului și până la o distanță maximă de patru kilometri de la locul amplasării radarului.
Și echipajul de poliție are de respectat o obligație, și anume să nu amplaseze radarul în zone în care nu este foarte vizibil, în spatele copacilor și a vegetației din zonă sau a unei mașini. În concluzie, radarul și indicatorul care anunță prezența acestuia trebuie să fie în permanență vizibile pentru șoferii care circulă prin zonă.
Chiar dacă la prima vedere pare că șoferii sunt încurajați, prin aceste măsuri, să circule mai repede, nu este deloc așa. Prin semnalizarea aparatelor radar, autoritățile încearcă să convingă șoferii să reducă viteza în anumite zone (de exemplu, zone periculoase sau în care sunt prezenți copii) și să nu fie nevoiți ca la vederea echipajului de poliție să frâneze brusc și, astfel, să genereze un blocaj în trafic sau chiar un accident.
În decizia recentă a Curții Supreme de Casație apare recomandarea ca vizibilitatea aparatului radar să fie analizată în fiecare caz, dar că în cazul în care radarul este amplasat la capătul unui șir de copaci, în special între ultimii doi, nu se respectă prevederile Codului rutier. Prin urmare, în aceste cazuri, amenda poate fi contestată și anulată.
Aceleași măsuri se aplică și în situația în care indicatoarele care ar trebui să avertizeze șoferii de existența în zonă a unui radar nu sunt vizibile din cauza vegetației sau acestea s-au decolorat, au fost vandalizate sau chiar îndepărtate de pe stâlp.
Despre contestarea și anularea unei amenzi rutiere pentru depășirea vitezei legale în Italia am mai scris aici.
Comentarii articol (1)