Senatorii au aprobat actul normativ emis de Guvern, fara modificari. OUG nr. 102/2008 a fost adoptata de Guvern inca de la inceputul lunii septembrie si a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 639 din 5 septembrie 2008.
Noile reglementari dau posibilitate instantei judecatoresti ca, in anumite conditii si cu respectarea confidentialitatii asupra datelor continute in dosarul de adoptie, sa poata solicita din nou consimtamantul parintilor firesti, in cea de-a treia etapa a procedurii, si anume in faza de incuviintare propriu-zisa.
Datele de identificare ale adoptatorului cat si ale parintilor firesti,
protejate de principiul confidentialitatii
Instanta care solutioneaza cererea de incuviintare a adoptiei va putea solicita din nou consimtamantul la adoptie a parintilor firesti, daca dupa data la care consimtamantul a devenit irevocabil, au aparut elemente noi in situatia acestora, de natura sa determine revenirea asupra consimtamantului initial.
Luarea consimtamantului parintilor firesti de catre instanta care solutioneaza cererea de incuviintarea a adoptiei se va face in conditii strict determinate, astfel incat conferirea calitatii de parte parintilor firesti in cererea de incuviintare propriu-zisa a adoptiei (etapa a III-a a procedurii), cu posibilitatea acestora de a reveni oricand si in orice conditii asupra consimtamantului sa nu afecteze intreaga procedura, toate demersurile efectuate pentru gasirea unei familii adoptatoare si pentru verificarea compatibilitatii intre aceasta si copil si nici sa nu confere automat persoanelor implicate – parinti firesti, pe de o parte si adoptatori pe de alta parte - acces reciproc la toate actele si lucrarile dosarului, avand in vedere ca acesta contine o serie de informatii de natura strict personala (situatie materiala, stare de sanatate, cazier judiciar, profil psiho-social, etc).
Invitatia se va adresa parintilor firesti in conditii de confidentialitate, in camera de consiliu, fara a se indica date cu privire la dosar sau alte date care ar permite, in orice fel, divulgarea identitatii sau a altor informatii cu privire la persoana sau familia adoptatoare.
Noi reglementari privind revizuirea hotararii judecatoresti
Avand in vedere ca in practica este posibil ca, dupa deschiderea procedurii adoptiei interne a copilului, sa inceteze motivul care au determinat imposibilitatea la acel moment a exprimarii de catre parintele firesc a consimtamantului – de exemplu prin stabilirea paternitatii, prin aparitia celui declarat mort sau disparut, prin ridicarea interdictiei sau incetarea oricarei alte cauze care l-a impiedicat sa-si manifeste vointa – s-a reglementat o procedura de revizuire a hotararii judecatoresti de deschidere a procedurii adoptiei.
Potrivit noii proceduri, instanta are posibilitatea sa reevalueze, cu concursul directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului, efectele noului context familial asupra situatiei copilului (care poate antrena modificari majore in starea sociala, materiala, educationala care a determinat masura de protectie), astfel incat instanta sa aiba toate elementele esentiale pentru a stabili daca adoptia ramane, in continuare, cea mai adecvata masura de protectie si daca mentine sau nu hotararea de deschidere a procedurii adoptiei.
Proiectul de lege adoptat de Senat va fi trimis pentru Camerei Deputatilor, pentru dezbatere, in calitate de for decizional.
Proiectul de lege, in forma adoptat de Senat, poate fi vizualizat aici.
Comentarii articol (1)