In Monitorul Oficial, Partea I, nr. 785, de luni, a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 144/2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa si a profesiei de asistent medical, precum si organizarea si functionarea Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania.
Actul normativ a fost adoptat de Guvern pe 28 octombrie si reglementeaza exercitarea acestor profesii precum si organizarea si functionarea Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, transpunand prevederile Directivei 2005/36/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 07.09.2005 privitor la libertatea de stabilire, libera prestare a serviciilor si recunoasterea calificarilor profesionale in legislatia nationala din sectorul de sanatate.
Actul normativ prevede domeniile de activitate pentru cele trei profesii in concordanta cu principiile europene. in ceea ce priveste armonizarea conditiilor de exercitare pentru profesiile de asistent medical generalist, moasa si asistent medical cu cerintele UE, se stipuleaza caracterul liberal al acestora prin asumarea responsabilitatii actului profesional indeplinit, ca si posibilitatea de exercitiu in regim salarial sau independent.
De asemenea, se extinde aria persoanelor care pot exercita profesia de asistent medical generalist, profesia de moasa si profesia de asistent medical, in Romania, si la alte categorii de cetateni, precum cei ai unui stat al Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European si cei asimilati acestora.
Activitati specifice asistentului medical generalist
Activitatile exercitate cu titlu profesional de catre asistentul medical generalist sunt:
- stabilirea nevoilor de ingrijiri generale de sanatate si furnizarea serviciilor de ingrijiri generale de sanatate, de natura preventiva, curativa si de recuperare;
- administrarea tratamentului, conform prescriptiilor medicului;
-elaborarea de programe si desfasurarea de activitati de educatie pentru sanatate;
- desfasurarea activitatilor de cercetare in domeniul ingrijirilor generale de sanatate;
- intocmirea de rapoarte scrise referitoare la activitatea specifica desfasurata;
- organizarea si furnizarea de servicii de ingrijiri de sanatate comunitara;
- pregatirea personalului sanitar auxiliar,
- desfasurarea de activitati de educatie in institutii de invatamant pentru pregatirea viitorilor asistenti medicali, etc.
Activitati specifice profesiei de moasa
Profesia de moasa presupune exercitarea urmatoarelor activitati:
- asigurarea unei bune informari si consilierea in materie de planificare familiala;
- diagnosticarea sarcinii, apoi supravegherea sarcinii normale, efectuarea examinarilor necesare pentru supravegherea evolutiei sarcinii normale;
- prescrierea sau consilierea privind examinarile necesare celei mai timpurii diagnosticari posibile a sarcinilor cu riscuri;
- stabilirea unui program de pregatire a viitorilor parinti si consilierea lor in materie de igiena si alimentatie, asigurarea pregatirii complete pentru nastere;
- ingrijirea si asistarea mamei in timpul travaliului si monitorizarea starii fetusului, etc.;
- examinarea si ingrijirea nou-nascutului; ingrijirea mamei, monitorizarea mamei in perioada post-natala si acordarea tuturor sfaturilor utile privind cresterea nou-nascutului in cele mai bune conditii;
- acordarea ingrijirilor prescrise de medic, etc.;
Titlurile oficiale de calificare pentru profesia de asistent medical generalist, moasa si asistent medical, obtinute in afara Romaniei se echivaleaza de Ministerul Educatiei si tineretului in conditiile legii.
Totodata, autoritatile competente in controlul si supravegherea exercitarii profesiilor de asistent medical generalist, moasa si asistent medical sunt Ministerul Sanatatii Publice si Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania.
Certificatele de membru pe baza carora se pot exercita profesiile de asistent medical generalist, moasa si asistent medical sunt eliberate de catre Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, avizat anual.
In caz de stabilire pe teritoriul Romaniei a asistentilor medicali generalisti, moaselor si asistentilor medicali, cetateni ai unui stat membru al UE, ai unui alt stat apartinand Spatiului Economic European sau ai Confederatiei Elvetiene, accesul acestora la activitatile profesionale se face in urma recunoasterii calificarilor profesionale pe baza certificatului de membru emis de Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania.
De asemenea, actul normativ mai prevede imbunatatirea organizarii si functionarii Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, prin completarea atributiilor acestuia.
Astfel, Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania se organizeaza si functioneaza ca organizatie profesionala, cu personalitate juridica, neguvernamentala, de interes public, apolitica, fara scop patrimonial, cu responsabilitati delegate de autoritatea de stat, avand ca obiect de activitate controlul si supravegherea exercitarii profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa si a profesiei de asistent medical, ca profesii liberale de practica publica autorizate.
Comentarii articol (1)