Intinderea acestui drept se determina fie proportional cu contributia la capitalul social, fie potrivit altor reguli stabilite prin actul constitutiv al societatii.
Trebuie retinut ca actionarul nu are vreun drept determinat asupra unui anumit bun, fie acesta si un bun adus ca aport de el insusi in societate. Chiar si in cazul in care ar exista un astfel de drept inscris in actele constitutive acest drept este conditionat de satisfacerea creantelor creditorilor, si abia dupa realizarea acestora, daca mai este posibil se poate eventual da curs realizarii unui astfel de drept.
Aceasta concluzie reiese din art. 256 din Legea 31/1990 a societatilor comerciale:
"- (1) Lichidatorii nu pot plati asociatilor nici o suma in contul partilor ce li s-ar cuveni din lichidare, inaintea achitarii creditorilor societatii.
(2) Asociatii vor putea cere insa ca sumele retinute sa fie depuse la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. - S.A. ori la o banca sau la una dintre unitatile acestora si sa se faca repartizarea asupra actiunilor sau partilor sociale, chiar in timpul lichidarii, daca, in afara de ceea ce este necesar pentru indeplinirea tuturor obligatiilor societatii, scadente sau care vor ajunge la scadenta, mai ramane un disponibil de cel putin 10% din cuantumul lor. "
Astfel, drepturile actionarilor relativ la lichidare se nasc numai dupa ce se realizeaza lichidarea.
Art. 268 din Legea 31/1990 dispune
"- (1) Dupa terminarea lichidarii, lichidatorii intocmesc situatia financiara finala, aratand partea ce se cuvine fiecarei actiuni din repartizarea activului societatii, insotita de raportul cenzorilor sau, dupa caz, raportul auditorilor financiari.
(2) Situatia financiara, semnata de lichidatori, se va depune, pentru a fi mentionata, la oficiul registrului comertului si se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.
(3) Orice actionar poate face opozitie, in conditiile art. 62. "
Astfel, situatiile financiare aprobate de lichidator sunt actul din care izvoraste acest drept si care il concretizeaza sub aspectul titularului si cuantumului.
Pentru actionarii nemultumiti de modul de distribuire a valorii catre actionari singura cale de atac este cea a opozitiei.
Trebuie subliniat ca opozitia este o cale de atac care se exercita intr-un termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a a situatiee financiare intocmita de catre lichidator.
Data publicarii este data de la care devine scadenta creanta actionarului fata de societate privind drepturile ce i-ar reveni din lichidare.
Conform art. 270 din Legea 31/1990:
"(1) Sumele cuvenite actionarilor, neincasate in termen de doua luni de la publicarea situatiei financiare, vor fi depuse la o banca sau la una dintre unitatile acesteia, cu aratarea numelui si prenumelui actionarului, daca actiunile sunt nominative, sau a numerelor actiunilor, daca ele sunt la purtator.
(2) Plata se va face persoanei aratate sau posesorului actiunilor, retinandu-se titlul. "
In cazul in care lichidarea se face conform procedurii falimentului se vor aplica acele reguli.
_______________
Nota Avocatnet.ro :
- Articolul face parte dintr-o serie de articole care mai cuprinde:
- Drepturile actionarilor in raport cu societatea comerciala. Recunoasterea posesiei actiunilor.(1)
- Drepturile actionarilor in raport cu societatea comerciala. Recunoasterea posesiei actiunilor (2)
- Drepturile actionarilor in raport cu societatea comerciala. Recunoasterea posesiei actiunilor (3)
- Drepturile actionarilor in raport cu societatea comerciala (4). Dreptul la dividende
- Drepturile actionarilor in raport cu societatea (5) Drepturi privind convocarea Adunarii generale a actionarilor (AGA)
- Drepturile actionarilor in raport cu societatea comerciala (6). Dreptul la informare
- Drepturile actionarilor in raport cu societatea comerciala (7). Dreptul de preferinta
- Drepturile actionarilor in raport cu societatea (8). Dreptul de retragere
Comentarii articol (0)