Conform art. 134 din Legea nr.31/1990 privind societatile comerciale:
"(1) Actionarii care nu au votat in favoarea unei hotarari a adunarii generale au dreptul de a se retrage din societate si de a solicita cumpararea actiunilor lor de catre societate, numai daca respectiva hotarare a adunarii generale are ca obiect:
a) schimbarea obiectului principal de activitate;
b) mutarea sediului societatii in strainatate;
c) schimbarea formei societatii;
d) fuziunea sau divizarea societatii.
(2) Dreptul de retragere poate fi exercitat in termen de 30 de zile d e la data publicarii hotararii adunarii generale in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, in cazurile prevazute la alin. (1) lit. a)-c), si de la data adoptarii hotararii adunarii generale, in cazul prevazut la alin. (1) lit. d).
(3) Actionarii vor depune la sediul societatii, alaturi de declaratia scrisa de retragere, actiunile pe care le poseda sau, dupa caz, certificatele de actionar emise potrivit art. 97.
(4) Pretul platit de societate pentru actiunile celui ce exercita dreptul de retragere va fi stabilit de un expert autorizat independent, ca valoare medie ce rezulta din aplicarea a cel putin doua metode de evaluare recunoscute de legislatia in vigoare la data evaluarii. Expertul este numit de judecatorul delegat in conformitate cu dispozitiile art. 38 si 39, la cererea consiliului de administratie.
(5) Costurile de evaluare vor fi suportate de societate."
Cateva precizari sunt necesare pentru determinarea corecta a continutului acestui drept.
Titularii dreptului sunt acei actionari care nu au votat pentru o hotarare a adunarii generale din cele enumerate. Trebuie inteles ca este vorba si de acei actionari care s-au abtinut precum si acei actionari care au absentat.
Datorita modului specific de adoptare a hotararilor de fuziune si divizare trebuie precizat care anume hotarare a adunarii generale a actionarilor face obiectul acestei dispozitii. Divizarea si fuziunea este initiata printr-o hotarare a actionarilor prin care este imputernicit consiliul de administratie/directoratul sa procedeze la intocmirea proiectului de fuziune/divizare.
Ulterior, pe baza proiectului de divizare/fuziune astfel intocmit adunarea generala a actionarilor va hotara asupra divizarii/fuziunii. Abia aceasta a doua hotarare a adunarii generale a actionarilor constituie motiv de a solicita retragerea din societate.
Prima hotarare este doar un act pregatitor al operatiunii de divizare/fuziune si nu poate constitui motiv de a cere divizarea/fuziunea.
De asemenea, termenul de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial, curge de la data la care a fost publicata hotararea adunarii generale a actionarilor prin care s-a hotarat asupra fuziunii in sine si nu de la data hotararii premergatoare prin care a fost imputernicita conducerea sa intocmeasca proiectul de divizare/fuziune.
Schimbarea obiectului de activitate priveste doar acele hotarari in care se modifica obiectul pincipal de activitate asa cum este el inscris in actul constitutiv al asocietatii.
Mutarea sediului societatii semnifica doar modificarea locului sediului principal al societatii nu si in ce priveste modificari privind sedii secundare (sucursale).
Daca modalitatea in care se efectueaza retragerea este destul de clara depunerea cererii si a certificatului constator al actiunilor (sau chiar a actiunilor cand sunt emise in forma materiala) la sediul societatii, unele probleme sunt legate de momentul in care produce efecte retragerea.
In primul rand se pune intrebarea daca actionarul poate sa exercite dreptul de retragere anterior momentului publicarii in Monitorul Oficial a hotararii adunarii generale care genereaza acest drept. In opinia autorului, este posibil acest lucru deoarece termenul de 30 de zile de la data publicarii este un termen maxim, nimic neinterzicand actionarului sa exercite dreptul de retragere inainte de data publicarii, daca cunoaste continutul hotararii prin alte mijloace.
Mult mai important ca si consecinte juridice este cand inceteaza calitatea de actionar al persoanei care depune declaratia de retragere. Legea este extrem de imprecisa in acest sens. Singurul moment ferm determinat la care se refera legea este acela al momentului depunerii declaratiei de retragere. Acesta pare sa fie si momentul in care actionarul renunta la calitate sa de actionar devenind doar un creditor al societatii pentru contravaloarea actiunilor. Cuantumul creantei, desi nu este determinat, este determinabil raportat la dispozitiile art. 134 alin. 4 din legea 31/1990. Desi si autorul acestor randuri subscrie la aceasta opinie nu poate fi trecut cu vederea ca se nasc o serie de dificultati in aplicarea ei concreta. Legea nu stabileste nici un termen la care ar fi scadenta obligatia de plata a contravalorii actiunilor, ceea ce face ca actionarul care se retrage sa devina creditorul unei creante fara termen de scadenta.
In aceasta situatie, pentru protectia actionarului care se retrage, cea mai buna garantie poate sa fie detinerea in continuare a actiunilor. Astfel ca interpretarea ca incetarea calitatii de actionar se produce doar la data platii contravalorii actiunilor este o interpretare favorabila intereselor actionarului care doreste sa se retraga.
In fine, retragerea din punctul de vedere al societatii comerciale este o alta situatie de dobandire a propiilor actiuni. Potrivit art 104 alin.2 din legea 31/1990 aceasta situatie de dobandire a propriilor actiuni este exceptata de la constrangerile procedurale si de cuantum caracteristice altor situatii de dobandire a propiilor actiuni.
____________
Nota Avocatnet.ro :
- Articolul face parte dintr-o serie de articole care mai cuprinde:
- Drepturile actionarilor in raport cu societatea comerciala. Recunoasterea posesiei actiunilor.(1)
- Drepturile actionarilor in raport cu societatea comerciala. Recunoasterea posesiei actiunilor (2)
- Drepturile actionarilor in raport cu societatea comerciala. Recunoasterea posesiei actiunilor (3)
- Drepturile actionarilor in raport cu societatea comerciala (4). Dreptul la dividende
- Drepturile actionarilor in raport cu societatea (5) Drepturi privind convocarea Adunarii generale a actionarilor (AGA)
- Drepturile actionarilor in raport cu societatea comerciala (6). Dreptul la informare
- Drepturile actionarilor in raport cu societatea comerciala (7). Dreptul de preferinta
Comentarii articol (0)