avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 852 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Cum ma pot retrage dintr-o societate pe actiuni?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Cum ma pot retrage dintr-o societate pe actiuni?

Ma confrunt cu urmatoarea speta: in anul 2007 am achizitionat un anumit numar de actiuni cu o anumita valoare nominala per actiune de la o SC pe actiuni(nelistata la bursa), ca urmare a unei majorari de capital social. A fost o greseala fatala din partea mea, am facut aceasta operatiune de o valoare semnificativa, bazindu-ma pe o multitudine de factori care la prima vedere pareau obiectivi. Cert este ca, pina in ziua de azi, societatea este nelistata la bursa, este solvabila, am depus eforturi sa rezolv aceasta problema, amiabil (sa le rascumpere, sau sa gasesc pe cineva din cadrul societatii sa mi le cumpere) fara efectul scontat insa.
Va rog mult sa imi precizati cum as putea actiona dpdv juridic. Mai precizez ca la achizitionare, am primit numai o chitanta. Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: timi , utilizator 20:40, 9 Noiembrie 2009
Solutii:
1) Cesionarea pachetului de actiuni catre un tert (persoana straina fata de societate).
2) Retragerea din societate, in conditiile prevazute de art. 134 Legea nr. 31/1990

Art. 134
(1) Actionarii care nu au votat in favoarea unei hotarari a adunarii generale au dreptul de a se retrage din societate si de a solicita cumpararea actiunilor lor de catre societate, numai daca respectiva hotarare a adunarii generale are ca obiect:
a) schimbarea obiectului principal de activitate;
b) mutarea sediului societatii in strainatate;
c) schimbarea formei societatii;
d) fuziunea sau divizarea societatii.
(2) Dreptul de retragere poate fi exercitat in termen de 30 de zile de la data publicarii hotararii adunarii generale in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, in cazurile prevazute la alin. (1) lit. a)-c), si de la data adoptarii hotararii adunarii generale, in cazul prevazut la alin. (1) lit. d).
(3) Actionarii vor depune la sediul societatii, alaturi de declaratia scrisa de retragere, actiunile pe care le poseda sau, dupa caz, certificatele de actionar emise potrivit art. 97.
(4) Pretul platit de societate pentru actiunile celui ce exercita dreptul de retragere va fi stabilit de un expert autorizat independent, ca valoare medie ce rezulta din aplicarea a cel putin doua metode de evaluare recunoscute de legislatia in vigoare la data evaluarii. Expertul este numit de judecatorul delegat in conformitate cu dispozitiile art. 38 si 39, la cererea consiliului de administratie.
(5) Costurile de evaluare vor fi suportate de societate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rascumparare actiuni grim grim Suntem cativa actionari minoritari la o SA. Actionarul majoritar are 89%. Minoritarii nu sunt de acord cu deciziile luate de majoritar in AGA . Daca vrem sa ... (vezi toată discuția)
Diviziune societate irina s irina s Am citit un articol pe pagina dumneavoastra referitor la Dreptul de retragere dintr-o societate. Ma aflu in situatia prezentata acolo si as dori o ... (vezi toată discuția)
Transformare sa in srl ciolpi ciolpi ce valoare au actiunile mele daca o societate SA se transforma in SRL? (vezi toată discuția)