avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale diviziune societate
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

diviziune societate

Am citit un articol pe pagina dumneavoastra referitor la Dreptul de retragere dintr-o societate. Ma aflu in situatia prezentata acolo si as dori o clarificare.

Societatea pe actiuni A, la care sunt actionara, a hotarit divizarea in 2 societati: Y si Z. Actionarul majoritar al A (89% din actiuni) a propus in AGA (si a votat) ca actionarii minoritari de la A sa primeasca, in contul actiunilor ce li se cuvineau la Y, mai multe actiuni la Z, urmind ca actionarul majoritar al A sa primeasca mai multe actiuni la Y si deloc la Z. Nu am stiut ca acest proiect de hotarire trebuie contestat inainte de AGA, asa ca acum hotarirea este luata si aprobata cu "majoritate" de voturi.

Deoarece nu am participat la aceasta sedinta a AGA si nu imi este favorabila hotarirea luata, am folosit dreptul meu de a cere, in termen de 30 de zile de la sedinta, retragerea din actionariatul firmei A. Inteleg ca, din pacate, nu exista un termen pina la care firma A sa imi rascumpere actiunile, asa ca ma pot astepta ca acest lucru sa se petreaca peste 100 de ani. Dar inteleg ca, prin cererea mea de rascumparare, am devenit un creditor al firmei A.

Prin urmare am doua intrebari:
1. Dupa inregistrarea divizarii firmei A, aceasta inceteaza sa mai existe, ramanind doar firmele Y si Z. In acest caz, cine urmeaza sa imi rascumpere mie actiunile?
2. Inteleg ca o firma se poate diviza doar daca nu are datorii. Creantele de tipul rascumpararii actiunilor sunt considerate datorii? Operatiunea de divizare poate fi intrerupta pina la plata acestui tip de datorie?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: irina s , utilizator 17:07, 31 Octombrie 2008
In primul rand trebuie sa stim care este forma juridica a societatii: pe actiuni sau cu raspundere limitata?
Retragerea asociatului din cele doua tipuri de societati fiind diferita.
Este vorba despre o societate pe actiuni (nelistata la bursa).
Conform art. 134 din Legea nr.31/1990 privind societatile comerciale:
" (1) Actionarii care nu au votat in favoarea unei hotarari a adunarii generale au dreptul de a se retrage din societate si de a solicita cumpararea actiunilor lor de catre societate, numai daca respectiva hotarare a adunarii generale are ca obiect:
[...] d) fuziunea sau divizarea societatii.
(2) Dreptul de retragere poate fi exercitat in termen de 30 de zile [...] de la data adoptarii hotararii adunarii generale, in cazul prevazut la alin. (1) lit. d). "

Divizarea reprezinta un proces care impune efectuarea unor operatiuni succesive:
a) in primul rand, adunarea generala a asociatilor trebuie sa adopte o hotarare „de principiu”, privind divizarea si sa imputerniceasca pe administratorii societatii sa intocmeasca proiectul de divizare;
b) in al doilea rand, dupa intocmirea proiectului de divizare si indeplinirea formalitatilor cerute de lege, adunarea generala a asociatilor va adopta „in cunostinta de cauza” hotararea privind divizarea;

Prima hotarare este doar un act pregatitor al operatiunii de divizare si nu poate constitui motiv de a solicita retragerea din societate. Abia a doua HAGEA constituie motiv de a solicita retragerea din societate.

Prin urmare, daca nu au trecut 30 de zile de la adoptarea celei de-a doua hotarari, cererea de retragere o veti adresa societatii A care, conform art.134, va fi obligata sa va cumpere actiunile. In ipoteza in care societatea va refuza cumpararea actiunilor, veti putea intenta actiune in justitie, avand ca obiect obligarea societatii la achizitionarea actiunilor.
Am facut cererea de rascumparare a actiunilor dar, din cite scrie in lege, nu exista un termen pentru plata lor. Asa ca degeaba societatea imi aproba rascumpararea actiunilor daca plata o face in 100 de ani. Incerc sa aflu daca planurile de divizare (care sunt in interesul majoritarului) nu pot fi blocate pina la achizitionarea si plata actiunilor, astfel incit majoritarul sa fie "obligat" de propriile interese in rezolvarea acestei situatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rascumparare actiuni grim grim Suntem cativa actionari minoritari la o SA. Actionarul majoritar are 89%. Minoritarii nu sunt de acord cu deciziile luate de majoritar in AGA . Daca vrem sa ... (vezi toată discuția)
Cum ma pot retrage dintr-o societate pe actiuni? arinaaaa arinaaaa Ma confrunt cu urmatoarea speta: in anul 2007 am achizitionat un anumit numar de actiuni cu o anumita valoare nominala per actiune de la o SC pe ... (vezi toată discuția)
Rascumparare actiuni grim grim O SA a hotarat in AGA divizarea societatii in 2 societati noi, prin votul actionarului majoritar care are 89% . O parte din actionarii minoritari care nu sunt ... (vezi toată discuția)