avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale rascumparare actiuni
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

rascumparare actiuni

O SA a hotarat in AGA divizarea societatii in 2 societati noi, prin votul actionarului majoritar care are 89% . O parte din actionarii minoritari care nu sunt de acord cu divizarea au cerut societatii rascumpararea actiunilor .
Exista un termen legal in care societatea trebuie sa plateasca contravaloarea actiunilor ?
Societatea poate derula divizarea si apoi chiar vinde terenul si cladirea ( care revin uneia dintre cele 2 societati de dupa divizare) inainte de a plati contravaloarea actiunilor catre actionarii minoritari ?
Depinde ce hotareste actionarul majoritar.
In mod normal trebuie sa plateasca valoarea actiunilor celor care se retrag, dar cum la noi nimic nu-i normal, va puteti astepta la orice.:rolleyes:
In lege nu este prevazut un astfel de termen, dar incepand cu data stabilirii pretului pe actiune de catre expertii numiti de catre judecatorul delegat, veti avea o creanta certa lichida si exigibila impotriva societatii. In noua dvs. calitate de creditor impotriva societatii va veti putea impotrivii divizarii pana la plata c/v actiunilor dvs.
Dar in perioada dintre trimiterea cererii de rascumparare si data stabilirii pretului pe actiune trece o perioada relativ lunga de timp, timp in care firma isi poate realiza divizarea deoarece, teoretic, nu are creditori. Exista vreo posibilitate de a bloca acest proces pina la rezolvarea rascumpararii? Mai ales ca, dupa divizare, firma initiala (la care s-a depus cererea de rascumpare) nici nu mai exista.
Daca se realizeaza divizarea in 2 societati noi atunci SA initiala se desfiinteaza . Cine mai plateste contravaloarea actiunilor minoritarilor de la SA initiala ?
Cum putem bloca divizarea pana incasam banii ?
Divizarea unei societati poate sa conduca sau nu la infiintarea de doua noi societati.
Indiferent de formarea societatiilor, proiectul de divizare trebuie sa cuprinda modul de stingere al datoriilor societatii supuse divizarii.
In momentul in care dvs ati facut cererea de retragere ati devenit creditor al societatii si prin urmare aveti toate dreptuile acestora, inclusiv, ca in termenul legal, sa va opuneti si sa cereti suspendarea divizarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diviziune societate irina s irina s Am citit un articol pe pagina dumneavoastra referitor la Dreptul de retragere dintr-o societate. Ma aflu in situatia prezentata acolo si as dori o ... (vezi toată discuția)
Rascumparare actiuni grim grim O S.A. a hotarat in AGA divizarea societatii in 2 societati noi, prin votul actionarului majoritar care are 89% . O parte din actionarii minoritari care nu ... (vezi toată discuția)
Rascumparare actiuni grim grim Suntem cativa actionari minoritari la o SA. Actionarul majoritar are 89%. Minoritarii nu sunt de acord cu deciziile luate de majoritar in AGA . Daca vrem sa ... (vezi toată discuția)