ciolpi a scris:
In consecinta: -daca un actionar detine 32% iar un al doilea 21% si amandoi decid sa transforme SA-ul in propria lor afacere nu au cum sa-i impiedice ceilalti actionari (in numar de app.35) ce detin celelalte 47 de procente?
Nu chiar asa. Legea societatilor comerciale, la art. 115 spune:
(1) Pentru validitatea deliberarilor adunarii generale extraordinare este necesara la prima convocare prezenta actionarilor detinand cel putin o patrime din numarul total de drepturi de vot, iar la convocarile urmatoare, prezenta actionarilor reprezentand cel putin o cincime din numarul total de drepturi de vot.
(2) Hotararile sunt luate cu majoritatea voturilor detinute de actionarii prezenti sau reprezentati.
Decizia de modificare a obiectului principal de activitate al societatii, de reducere sau majorare a capitalului social,
de schimbare a formei juridice, de fuziune, divizare sau de dizolvare a societatii
se ia cu o majoritate de cel putin doua treimi din drepturile de vot detinute de actionarii prezenti sau reprezentati.
(3) In actul constitutiv se pot stipula cerinte de cvorum si de majoritate mai mari.
ciolpi a scris:
nu mai pot sub nici o forma sa anulez aceasta decizie? chiar daca pretul propus de societate nu reflecta valoarea reala a actiunilor ce le detin, eu nu pot sa-l negociez?
Inteleg ca adunarea generala (extraordinara) a hotarat schimbarea formei juridice a societatii si pretul pe actiune care ar urma sa se plateasca actionarilor care nu vor mai face parte din societate.
In cazul in care adunarea generala (extraordinara) a hotarat cu respectarea :
- cvorumului prevazut de lege;
- cat si a conditiilor de convocare si de participare la vot,
hotararea respectiva este obligatorie pentru toti actionarii societatii (actionarii majoritari; actionarii minoritari;
actionarii care au absentat de la respectiva adunare; actionarii care nu au votat respectiva hotarare).
Dupa cum ati si scris pretul pe actiune a fost propus de conducerea societatii, iar adunarea generala, in urma dezbaterilor, a
aprobat acest pret.
Pretul cu care vor fi platite actiunile celor care nu vor mai face parte din societate nu trebuie sa fie obligatoriu un pret legal (determinat conform art. 134 alin. 4 LSC).
El poate fi stabilit si in urma dezbaterilor din cadrul adunarii generale, tinandu-se seama de o serie de criterii de ordin economic.
Decizia de schimbare a formei juridice a societatii, dupa cum si criteriile avute in vedere la stabilirea pretului per actiune, sunt
chestiuni de oportunitate (decizii de afaceri) asupra carora se poate pronunta doar adunarea generala.
In masura in care, cu ocazia adunarii generale, au fost respectate conditiile de convocare si deliberare, hotararea adoptata va este opozabila.
PS:
1) Daca ati fi fost mai implicat in viata respectivei societati, o varianta de rezolvare a problemei dvs ar fi putut fi urmatoarea:
Art. 117 alin. (7) LSC, spune: cand pe ordinea de zi figureaza
propuneri pentru modificarea actului constitutiv, convocarea va trebui sa cuprinda textul integral al propunerilor. Prin urmare, ati fi stitut, in timp util, care este pretul propus de societate pentru plata unei actiuni.
Daca acest pret nu v-ar fi convenit, ati fi putut solicita punerea in discutia adunarii generale a necesitatii desemnarii unui expert-evaluator independent care sa stabileasca pretul /actiune.
Astfel, art. 117 ind.1 LSC arata ca:
(1) Au dreptul de a cere introducerea unor
noi puncte pe ordinea de zi unul sau mai multi actionari reprezentand, individual sau impreuna, cel putin 5% din capitalul social.
(2) Cererile se inainteaza consiliului de administratie, respectiv directoratului, in cel mult 15 zile de la publicarea convocarii, in vederea publicarii si aducerii acestora la cunostinta celorlalti actionari. [...].
(3)
Ordinea de zi completata cu punctele propuse de actionari, ulterior convocarii, trebuie publicata cu indeplinirea cerintelor prevazute de lege si/sau de actul constitutiv pentru convocarea adunarii generale, cu cel putin 10 zile inaintea adunarii generale, la data mentionata in convocatorul initial.
2) Conform art. 132 LSC, dvs puteti ataca hotararea adunarii generale cu o actiune in anulare.
Insa, pentru reusita acestei actiuni va trebui sa faceti dovada faptului ca in adunarea generala nu au fost respectate conditiile de convocare sau de deliberare.
Dupa parerea mea, orice alte motive veti invoca, nu vor asigura admiterea actiunii. Si aceasta deoarece legea restrange posibilitatea de contestare a hotararilor adunarii generale la motive de legalitate, nu si de oportunitate.