avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale transformare SA in SRL
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

transformare SA in SRL

ce valoare au actiunile mele daca o societate SA se transforma in SRL?

Ultima modificare: Miercuri, 25 Noiembrie 2009
ciolpi, utilizator
Cel mai recent răspuns: timi , utilizator 14:06, 27 Noiembrie 2009
Legea 31 / 1990 prevede astfel :
Art. 10 (1)Capitalul social al societăţii pe acţiuni sau al societăţii în comandită pe acţiuni nu poate fi mai mic de 90.000 lei. Guvernul va putea modifica, cel mult o dată la 2 ani, valoarea minimă a capitalului social, ţinând seama de rata de schimb, astfel încât acest cuantum să reprezinte echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro.
- Art. 11 (1)Capitalul social al unei societăţi cu răspundere limitată nu poate fi mai mic de 200 lei şi se divide în părţi sociale egale, care nu pot fi mai mici de 10 lei.

Redactati Hotarare AGA si un act aditional prin care hotarati modificarea formei juridice apoi redactati un nou act constitutiv cu noua forma juridica (srl). actul constitutiv il redactati pe modelul clasic, cu toate prevederile referitoare la sediu, asociati, forma juridica, denumire, capital social etc pt dosarul pt Reg Com .

Tb redactat articol separat prin care faci transformarea actiunilor in parti sociale.... si mare grija, ca daca ai avut actiunea de xxxxx ron, dupa ce faci transformarea trebuie sa majorezi valoarea nominala a partilor sociale....
Doriti a si retrage din capitalul social al SA tinand cont de diferenta acestuia intre SA si SRL ?
Nu m-am facut inteles prea bine! Eu sunt actionar minoritar intr-o SA .De curand aceasta societate a hotarat sa se transforme in SRL iar acum ma cheama sa imi cumpere actiunile. Nu stiu daca a fost organizata AGA deoarece nu am fost anuntat in nici un an de catre conducerea societatii de organizarea vreunei AGA. Mai mentionez ca aceasta societate este inchisa deci nu e cotata la bursa.
ciolpi a scris:

Eu sunt actionar minoritar intr-o SA .De curand aceasta societate a hotarat sa se transforme in SRL iar acum ma cheama sa imi cumpere actiunile.


Art. 134, Legea nr. 31/1990:
(1) Actionarii care nu au votat in favoarea unei hotarari a adunarii generale au dreptul de a se retrage din societate si de a solicita cumpararea actiunilor lor de catre societate, numai daca respectiva hotarare a adunarii generale are ca obiect:
a) schimbarea obiectului principal de activitate;
b) mutarea sediului societatii in strainatate;
c) schimbarea formei societatii;
d) fuziunea sau divizarea societatii.
(2) Dreptul de retragere poate fi exercitat in termen de 30 de zile de la data publicarii hotararii adunarii generale in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, in cazurile prevazute la alin. (1) lit. a)-c), si de la data adoptarii hotararii adunarii generale, in cazul prevazut la alin. (1) lit. d).
(3) Actionarii vor depune la sediul societatii, alaturi de declaratia scrisa de retragere, actiunile pe care le poseda sau, dupa caz, certificatele de actionar emise potrivit art. 97.
(4) Pretul platit de societate pentru actiunile celui ce exercita dreptul de retragere va fi stabilit de un expert autorizat independent, ca valoare medie ce rezulta din aplicarea a cel putin doua metode de evaluare recunoscute de legislatia in vigoare la data evaluarii. Expertul este numit de judecatorul delegat in conformitate cu dispozitiile art. 38 si 39, la cererea consiliului de administratie.
(5) Costurile de evaluare vor fi suportate de societate.


ciolpi a scris:

Nu stiu daca a fost organizata AGA deoarece nu am fost anuntat in nici un an de catre conducerea societatii de organizarea vreunei AGA.


Art. 117, Legea nr. 31/1990:
(1) Adunarea generala este convocata de consiliul de administratie, respectiv de directorat, ori de cate ori este necesar.
[...]
(3) Convocarea se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, si in unul dintre ziarele de larga raspandire din localitatea in care se afla sediul societatii sau din cea mai apropiata localitate.

In consecinta: -daca un actionar detine 32% iar un al doilea 21% si amandoi decid sa transforme SA-ul in propria lor afacere nu au cum sa-i impiedice ceilalti actionari (in numar de app.35) ce detin celelalte 47 de procente? - nu mai pot sub nici o forma sa anulez aceasta decizie? - chiar daca pretul propus de societate nu reflecta valoarea reala a actiunilor ce le detin, eu nu pot sa-l negociez? - numirea expertului autorizat independent o face cumva administratorul societatii? -este obligat administratorul sa faca public numele expertului autorizat independent
ciolpi a scris:

In consecinta: -daca un actionar detine 32% iar un al doilea 21% si amandoi decid sa transforme SA-ul in propria lor afacere nu au cum sa-i impiedice ceilalti actionari (in numar de app.35) ce detin celelalte 47 de procente?


Nu chiar asa. Legea societatilor comerciale, la art. 115 spune:

(1) Pentru validitatea deliberarilor adunarii generale extraordinare este necesara la prima convocare prezenta actionarilor detinand cel putin o patrime din numarul total de drepturi de vot, iar la convocarile urmatoare, prezenta actionarilor reprezentand cel putin o cincime din numarul total de drepturi de vot.
(2) Hotararile sunt luate cu majoritatea voturilor detinute de actionarii prezenti sau reprezentati. Decizia de modificare a obiectului principal de activitate al societatii, de reducere sau majorare a capitalului social, de schimbare a formei juridice, de fuziune, divizare sau de dizolvare a societatii se ia cu o majoritate de cel putin doua treimi din drepturile de vot detinute de actionarii prezenti sau reprezentati.
(3) In actul constitutiv se pot stipula cerinte de cvorum si de majoritate mai mari.



ciolpi a scris:

nu mai pot sub nici o forma sa anulez aceasta decizie? chiar daca pretul propus de societate nu reflecta valoarea reala a actiunilor ce le detin, eu nu pot sa-l negociez?



Inteleg ca adunarea generala (extraordinara) a hotarat schimbarea formei juridice a societatii si pretul pe actiune care ar urma sa se plateasca actionarilor care nu vor mai face parte din societate.

In cazul in care adunarea generala (extraordinara) a hotarat cu respectarea :
- cvorumului prevazut de lege;
- cat si a conditiilor de convocare si de participare la vot,
hotararea respectiva este obligatorie pentru toti actionarii societatii (actionarii majoritari; actionarii minoritari; actionarii care au absentat de la respectiva adunare; actionarii care nu au votat respectiva hotarare).

Dupa cum ati si scris pretul pe actiune a fost propus de conducerea societatii, iar adunarea generala, in urma dezbaterilor, a aprobat acest pret.

Pretul cu care vor fi platite actiunile celor care nu vor mai face parte din societate nu trebuie sa fie obligatoriu un pret legal (determinat conform art. 134 alin. 4 LSC).
El poate fi stabilit si in urma dezbaterilor din cadrul adunarii generale, tinandu-se seama de o serie de criterii de ordin economic.

Decizia de schimbare a formei juridice a societatii, dupa cum si criteriile avute in vedere la stabilirea pretului per actiune, sunt chestiuni de oportunitate (decizii de afaceri) asupra carora se poate pronunta doar adunarea generala.
In masura in care, cu ocazia adunarii generale, au fost respectate conditiile de convocare si deliberare, hotararea adoptata va este opozabila.



PS:

1) Daca ati fi fost mai implicat in viata respectivei societati, o varianta de rezolvare a problemei dvs ar fi putut fi urmatoarea:

Art. 117 alin. (7) LSC, spune: cand pe ordinea de zi figureaza propuneri pentru modificarea actului constitutiv, convocarea va trebui sa cuprinda textul integral al propunerilor. Prin urmare, ati fi stitut, in timp util, care este pretul propus de societate pentru plata unei actiuni.

Daca acest pret nu v-ar fi convenit, ati fi putut solicita punerea in discutia adunarii generale a necesitatii desemnarii unui expert-evaluator independent care sa stabileasca pretul /actiune.
Astfel, art. 117 ind.1 LSC arata ca:
(1) Au dreptul de a cere introducerea unor noi puncte pe ordinea de zi unul sau mai multi actionari reprezentand, individual sau impreuna, cel putin 5% din capitalul social.
(2) Cererile se inainteaza consiliului de administratie, respectiv directoratului, in cel mult 15 zile de la publicarea convocarii, in vederea publicarii si aducerii acestora la cunostinta celorlalti actionari. [...].
(3) Ordinea de zi completata cu punctele propuse de actionari, ulterior convocarii, trebuie publicata cu indeplinirea cerintelor prevazute de lege si/sau de actul constitutiv pentru convocarea adunarii generale, cu cel putin 10 zile inaintea adunarii generale, la data mentionata in convocatorul initial.

2) Conform art. 132 LSC, dvs puteti ataca hotararea adunarii generale cu o actiune in anulare.
Insa, pentru reusita acestei actiuni va trebui sa faceti dovada faptului ca in adunarea generala nu au fost respectate conditiile de convocare sau de deliberare.
Dupa parerea mea, orice alte motive veti invoca, nu vor asigura admiterea actiunii. Si aceasta deoarece legea restrange posibilitatea de contestare a hotararilor adunarii generale la motive de legalitate, nu si de oportunitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actionar minoritar tovyis tovyis Buna ziua, fac parte dintr-o societate mixta : 10% o firma straina 45% o alta firma straina 10% o persona fizica 10% alta persoana 12% alta persoana ... (vezi toată discuția)
Intr-o societate pe actiuni un actionar ajunge la 51%. gilra gilra Daca intr-o societate pe actiuni un actionar ajunge la 51%, detinatorii celorlalte 49% procente mai au vreo sansa sau se aplica principiul \"vae victis\" ? (vezi toată discuția)
Adunarea generala a asociatilor D.ROXANA D.ROXANA As dori sa ma documetez in ceea ce priveste " Adunarea Generala a Asociatilor". Am nevoie de informatii cat mai complete si precise. Multumesc. (vezi toată discuția)