In urma acestui studiu, pe primele 10 locuri s-au situat riscurile de mai jos:
1.Cerintele incomplete privind proiectul
2.Parteneri implicati partial in proiect
3.Insuficienta resurselor
4.Estimarea nerealista a rezultatelor proiectului
5.Suportul executiv insuficient
6.Schimbarile survenite in timpul derularii proiectului
7.Planificarea precara a activitatilor
8.Lipsa elementelor esentiale pentru derularea proiectului
9.Managementul defectuos
10.Suportul tehnologic slab
Riscul este un fenomen intalnit in viata de zi cu zi a oricarei institutii, el fiind asociat de cele mai multe ori cu termenul de „nesiguranta”. Potrivit dictionarului Webster, riscul este vazut ca o „posibilitate de a suferi o pierdere”, iar acest lucru se intampla ori pentru ca in derularea proiectului a intervenit un lucru neplanificat, ori pentru ca un lucru care a fost planificat nu s-a intamplat tocmai asa cum a fost prevazut.
Riscurile pot avea atat un caracter intern, referindu-ne aici la greselile manageriale, cat si un caracter extern reprezentat practic de orice eveniment din afara organizatiei care poate afecta in mod negativ derularea proiectului. Persoana responsabila de managementul riscului trebuie sa aiba in vedere acesti factori interni si externi si sa monitorizeze in permanenta situatiile de risc. Mai exact, ea trebuie sa elaboreze un plan de management al riscului, iar, atunci cand acesta apare, sa stie cum sa il diminueze si sa il controleze.
Managementul riscului presupune parcurgerea a 6 etape esentiale:
1.Descrierea contextului
2.Identificarea riscurilor
3.Analiza si ierarhizarea riscurilor
4.Elaborarea planului de managementul riscurilor
5.Implementarea planului de managementul riscurilor
6.Monitorizarea si actualizarea planului initial de managementul riscurilor
Pentru a sti ce trebuie sa previna, un manager de proiect trebuie sa identifice mai intai eventualele riscuri. De aceea, este absolut necesar ca fiecare manager de proiect sa raspunda pentru inceput la urmatoarele intrebari:
Ce reprezinta riscul pentru acest proiect?
Ce reprezinta riscul pentru o anumita activitate a proiectului?
Ce riscuri exista?
Care este probabilitatea ca acestea sa se produca?
Care sunt pierderile ce pot rezulta din aceste riscuri?
Care sunt alternativele de rezolvare a situatiei de criza?
O metoda foarte des intalnita in identificarea si analizarea riscurilor este metoda biletelelor Crawford, care presupune ca managerul de proiect sa raspunda cu cate un alt raspuns de 10 ori consecutiv la intrebarea: „Care credeti ca este cel mai mare risc pentru proiectul dvs?”.
Este foarte important ca dupa ce identificam riscurile sa le analizam si sa le ierarhizam in functie de impactul lor si de probabilitatea de a se intampla, astfel:
- Riscuri cu impact mare si probabilitate mare
- Riscuri cu impact mare si probabilitate mica
- Riscuri cu impact mic si probabilitate mare
Bineinteles, exista si cateva strategii generale pe care le are la dispozitie un manager atunci cand doreste sa reduca riscurile din cadrul proiectului sau:
1. Acceptarea riscurilor presupune ca managerul de proiect sa fie perfect constient de dimensiunea mica a riscurilor aparute la un moment dat si ia decizia de a nu actiona in nici un fel pentru inlaturarea sau diminuarea acestora.
2. Evitarea riscurilor are loc atunci cand apar modificari semnificative in procesul de derulare a proiectului, moment in care managerul de proiect hotaraste sa inlature total aceste riscuri, mergand chiar pana la stoparea executarii proiectului.
3.Monitorizarea riscului si elaborarea unui plan pentru situatiile imprevizibile implica alegerea unor indicatori si monitorizarea acestora pe toata durata derularii proiectului. Se vor intocmi planuri de rezerva menite sa ofere alternative de recuperare a pierderilor.
4.Transferul riscurilor reprezinta modalitatea de transferare a riscurilor aparute catre un intermediar, de obicei o institutie specializata in domeniu sau un expert.
Reducerea sistematica a riscurilor presupune totalitatea metodelor si strategiilor care sunt destinate diminuarii riscurilor in mod sistematic, pana ce se ajunge la un grad optim pentru manageri.
Desi managerii si natura umana in general au o anumita aversiune fata de ideea de risc, este extrem de important ca orice manager de proiect sa ia in considerare intotdeauna toate riscurile posibile, sa le analizeze, sa le ierarhizeze, sa elaboreze planuri de diminuare a acestora si sa fie capabil sa tina toate aceste situatii de risc sub control.
Scris de Andreea Marc
Trainer Extreme Training, the way to excellence
www.traininguri.ro
________
Daca doresti sa afli mai multe lucruri despre Managementul Riscului si Managementul Proiectelor poti accesa trainingul de Management de Proiect ce va avea loc la Iasi pe 15 - 16 Noiembrie 2008.
Extreme Training iþi oferã Excelenta in Vanzari, Negociere, Comunicare in Afaceri, Manipulare, Motivare Non-Financiarã, Dezvoltare Manageriala, Comunicare Organizationala, Dezvoltare Personala, Leadership, Management de Proiect, Time Management, Coaching si Team Building.
Comentarii articol (0)