Legea nr. 260/2008 a reglementat asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor. Desi normele de aplicare inca nu au fost elaborate, dispozitiile legii creaza cadrul general al raporturilor dintre asigurat si asigurator, precum si drepturile si obligatiile fiecarei parti la contractul de asigurare obligatorie a locuintelor.
Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor a fost
publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 757 din 10 noiembrie 2008.
Legea va intra in vigoare la 120 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Potrivit actului normativ, Normele metodologice de aplicare se vor aproba prin hotarare a Guvernului, la propunerea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), in termen de 90 de zile de la data publicarii legii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
"Incepand cu data la care se implinesc 90 de zile de la data adoptarii normelor de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, emise in aplicarea acesteia, persoanele fizice si juridice sunt
obligate sa-si asigure toate constructiile cu destinatie de locuinta, din mediul urban sau rural, aflate in proprietatea acestora si inregistrate in evidentele organelor fiscale," mai stabileste legea nr. 260/2008.
Constituirea PAID
Legea nr. 260/2008 prevede constituirea
Poolului de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), definit ca "societatea comerciala de asigurarereasigurare, constituita prin asocierea societatilor de asigurare autorizate sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte, in conformitate cu prevederile prezentei legi, ale Legii nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale normelor aprobate in aplicarea acestor legi".
Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD) va constitui inscrisul care va atesta incheierea contractului de asigurare a locuintei, in temeiul caruia asiguratorul se va obliga sa plateasca asiguratului despagubirea totala sau partiala pentru prejudiciile produse locuintei ca urmare a producerii riscului asigurat, in conditiile si in limitele stabilite de lege si, dupa caz, ale celorlalte clauze inscrise in polita sau in contractul de asigurare.
PAD va fi
valabila pe o perioada de 12 luni, cu incepere de la ora zero a zilei urmatoare celei in care
s-a platit prima obligatorie.
Proprietarii vor plati 10 sau 20 de euro pe an, in functie de tipul locuintei
Potrivit legii,
suma asigurata obligatoriu, adica suma asigurata ce poate fi acordata, este echivalentul in lei a
20.000 Euro pentru fiecare
locuinta de tip A (constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic) si a
10.000 Euro, pentru fiecare
locuinta de tip B (constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic).
Prima obligatorie (suma de bani pe care o plateste proprietarul unei locuinte, in calitatea sa de asigurat, ori imputernicitul, contractantul sau reprezentantul legal al acestuia, in scopul contractarii unei asigurari de locuinte) reprezinta echivalentul in lei a
20 Euro pentru locuintele de tip A si, respectiv, a 10 Euro pentru locuintele de tip B.
Plata primelor obligatorii se va face anticipat, cu cel putin 24 de ore inainte de expirarea valabilitatii PAD.
Contractul de asigurare
Legea prevede ca neindeplinirea obligatiei de asigurare a locuintei constituie contraventie si va fi sanctionata cu amenda de la 100 de lei la 500 de lei.
Contractul de asigurare obligatorie a locuintelor va trebui incheiat numai cu asiguratorii asociati in PAID si care sunt autorizati sa incheie astfel de contracte.
Contractul de asigurare obligatorie a locuintelor se va incheia in forma scrisa intre PAID si proprietarul locuintei, prin mijlocirea societatilor de asigurare actionare PAID, prin derogare de la dispozitiile Legii nr. 32/2000, si va trebui sa indeplineasca cel putin urmatoarele
conditii:
a) suma asigurata trebuie sa fie egala cu cea asigurata obligatoriu (20.000 euro pentru locuintele de tip A si 10.000 de euro pentru locuintele de tip B)
b) riscurile asigurate prin contract trebuie sa cuprinda daunele produse constructiilor cu destinatia de locuinta de oricare dintre formele de manifestare a dezastrului, ca efect direct sau indirect al producerii dezastrului natural. Prin dezastru natural se intelege cutremure de pamant, alunecari de teren sau inundatii, ca fenomene naturale. Anexele, dependintele care nu sunt legate structural de cladirea in care este situata locuinta asigurata, precum si bunurile din interiorul locuintei nu intra in sfera de aplicare a legii.
PAD va trebui sa cuprinda cel putin urmatoarele elemente:
a) denumirea/numele si sediul/domiciliul partilor contractante;
b) numele beneficiarului asigurarii;
c) tipul locuintei si adresa acesteia;
d) suma asigurata obligatoriu;
e) prima obligatorie si termenele de plata a acesteia;
f) perioada de valabilitate a contractului de asigurare;
g) numarul si titlul actului normativ in temeiul caruia s-a emis PAD, precum si numarul si data publicarii acestuia in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
In cazul in care o locuinta face obiectul unui
contract de leasing financiar, incheierea contractului de asigurare va fi in sarcina locatorului.
In situatia
persoanelor fizice beneficiare de ajutor social, prima obligatorie se va suporta din bugetele locale, pe seama sumelor defalcate din venituri ale bugetului de stat.
In cazul
constructiilor cu destinatia de locuinta aflate in coproprietate, se va incheia cate un contract de asigurare obligatorie pentru fiecare locuinta in parte. In acest caz, prima de asigurare se va plati pe fiecare locuinta in parte.
Legea nr. 260/2008 mai stabileste ca pentru
condominiile in care sunt cel putin 4 apartamente, elementele de constructii, spatiile si utilitatile fiind in proprietate indiviza comuna, se va incheia cate un contract de asigurare obligatorie pentru fiecare locuinta in parte. In acest caz, prima de asigurare se va plati pe fiecare locuinta in parte. Valoarea sumei asigurate obligatoriu, respectiv a primei obligatorii se va constitui din totalul sumelor care ar fi datorate pentru fiecare locuinta in parte, iar procentul din prima de asigurare, datorat de fiecare persoana coasigurata, se va stabili in raport cu numarul de locuinte aflate in proprietatea acesteia, respectiv in functie de cota-parte care revine persoanei respective din locuinta aflata in coproprietate.
__________
Pe aceeasi tema, Avocatnet.ro a mai publicat:
Legea nr. 260/2008:
Asigurarea locuintelor devine obligatorie, din 2009
Comentarii articol (15)