Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene (CJCE) a solutionat marti cauza C-210/06 Cartesio Oktató és Szolgáltató bt. si a stabilit ca un stat membru poate interzice unei societati comerciale, constituite in temeiul dreptului sau, sa isi transfere sediul in alt stat al Uniunii Europene.
"In schimb,
libertatea de stabilire permite unei societati sa se deplaseze catre alt stat membru, transformandu-se intr-o forma de societate reglementata de dreptul acestui stat, fara ca dizolvarea si lichidarea acesteia sa fie necesare in timpul transformarii, daca dreptul statului membru gazda permite acest lucru", se mai arata in hotararea CJCE.
Cazul Cartesio
Cartesio este o societate in comandita simpla inregistrata in Ungaria, cu sediul la Baja. Societatea comerciala isi desfasoara activitatea in special in domeniul resurselor umane, al activitatii de secretariat, al traducerii, al invatamantului si al formarii.
La 11 noiembrie 2005, Cartesio a depus o
cerere la Bács-Kiskun Megyei Bíróság (Tribunalul Districtual Bács-Kiskun), in calitatea acestuia de Cégbíróság (Tribunal pentru Societati), pentru a i se aproba
transferul sediului sau la Gallarate (Italia) si pentru a se efectua, in consecinta, modificarea mentiunii privind sediul sau in registrul societatilor. Cu toate acestea, Cartesio
dorea sa ramana inregistrata in Ungaria si prin urmare
sub incidenta legislatiei comerciale maghiare.
Aceasta
cerere a fost
respinsa pentru motivul ca dreptul maghiar in vigoare nu permite ca o societate constituita in Ungaria sa isi transfere sediul in strainatate, continuand in acelasi timp sa fie supusa legii maghiare, in calitate de lege personala. Potrivit Cégbíróság, un asemenea transfer ar necesita ca, in prealabil, societatea
sa inceteze sa existe si sa se constituie din nou in conformitate cu dreptul tarii pe teritoriul careia doreste sa isi stabileasca noul sediu.
Curtea de apel din Ungaria cere solutia CJCE
Cartesio a declarat apel impotriva acestei decizii la Szegedi Ítélõtábla (Curtea de apel regionala din Szeged), care a intrebat Curtea de Justitie daca dispozitiile legii maghiare, care interzic unei societati maghiare sa isi transfere sediul intr-un alt stat membru, pastrandu-si in acelasi timp calitatea de societate de drept maghiar, sunt compatibile cu dreptul comunitar.
Solutia CJCE
CJCE arata ca, in lipsa unei reglementari comunitare uniforme, un stat membru dispune de posibilitatea de a defini atat legatura specifica solicitata unei societati pentru ca aceasta sa poata fi considerata constituita potrivit dreptului sau national si susceptibila, din acest motiv, sa beneficieze de dreptul de stabilire, cat si legatura solicitata pentru mentinerea ulterioara a acestei calitati.
Aceasta cuprinde posibilitatea ca
statul membru sa nu permita unei societati reglementate de dreptul sau national sa isi pastreze aceasta calitate, in cazul in care intentioneaza sa se reorganizeze in alt stat membru prin deplasarea sediului sau pe teritoriul acestui din urma stat, rupand astfel legatura specifica prevazuta de dreptul national al statului membru in care a fost constituita.
In consecinta, CJCE a statuat ca, in stadiul actual al dreptului comunitar,
libertatea de stabilire nu se opune ca un stat membru sa poata interzice unei societati constituite in temeiul dreptului sau sa isi transfere sediul in alt stat membru, pastrandu-si in acelasi timp calitatea de societate supusa dreptului national al statului membru in conformitate cu a carui legislatie a fost constituita.
Exceptie
Cu toate acestea, CJCE mai arata ca un asemenea caz de transfer al sediului este diferit de acela privind deplasarea unei societati apartinand unui stat membru catre un alt stat membru cu modificarea legislatiei nationale aplicabile, societatea transformandu-se intr-o forma de societate reglementata de dreptul national al statului membru in care se deplaseaza.
"Intr-adevar, libertatea de stabilire permite unei societati sa se transforme in acest mod,
fara ca dizolvarea si lichidarea acesteia sa fie necesare in primul stat membru, in masura in care dreptul statului membru gazda permite o asemenea transformare, cu exceptia cazului in care o restrictie privind aceasta libertate se justifica printr-un motiv imperativ de interes general.
Opinia Avocatul general Maduro, contrara solutiei CJCE
In opinia exprimata in luna mai a acestui an, in cauza Cartesio,
avocatul general al Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene (CJCE), Poiares Maduro, a considerat ca o societate comerciala inregistrata intr-un stat membru poate sa isi transfere sediul social intr-un alt stat membru al Uniunii Europene.
In concluziile sale, avocatul general Poiares Maduro a afirmat ca prevederile Tratatului referitoare la libertatea de stabilire se aplica in mod cert in cauza aflata pe rolul CJCE.
In acest sens, Poiares Maduro a subliniat ca normele maghiare in cauza trateaza situatiile transfrontaliere intr-un mod mai putin favorabil decat pe cele nationale, din moment ce acestea permit unei societati sa isi transfere sediul social numai pe teritoriul Ungariei.
Avocatul general a mai subliniat ca, in ciuda faptului ca societatile comerciale exista numai in temeiul dreptului national si ca, desi statele membre au adoptat norme diferite privind infiintarea societatilor comerciale, acestea nu au o libertate absoluta in a stabili normele ce vizeaza societatile infiintate in temeiul dreptului lor national, fara a tine seama de consecintele asupra libertatii de stabilire.
Conform statutului CJCE, misiunea avocatilor generali este de a propune Curtii, in deplina independenta, o solutie juridica in cauza care le este atribuita, urmand ca judecatorii CJCE sa delibereze si sa pronunte o hotarare. Opiniile avocatilor generali nu sunt obligatorii pentru Curtea de Justitie.
_______
Pe tema cauzei Cartesio, mai puteti citi:
Avocatul general CJCE:
Societatile comerciale isi pot transfera sediul social in alt stat UE
Comentarii articol (1)