avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Societatile romane pot avea sediul in alt stat UE?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Societatile romane pot avea sediul in alt stat UE?

Buna ziua!As dori sa stiu daca o societate comerciala romaneasca poate sa aiba sediul social in alta tara din UE? Trebuie sa aiba un sediu permanent in Romania?cum trebuie procedat ce acte trebuie intocmite? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: sabina56 , utilizator 11:30, 11 Noiembrie 2009
@luiza2008: Ori dvs ori eu intelegem gresit intrebarea. "Principiul libertăţii de stabilire, prevăzut de articolul 43 din Tratatul de instituire a Comunităţii Europene, le permite antreprenorilor să înfiinţeze firme oriunde pe tot teritoriul UE." Ok, dar o societate infiintata in Franta va avea nationalitate franceza, nu romana, or inteleg din intrebare ca se doreste ca societatea sa aiba sediul in alt stat dar nationalitate romana.

Aceasta problema a fost adresata de CJCE in cauza Cartesio, iar curtea a spus ca "a Member Sate could restrict a company’s right to retain its legal personality under its law when its centre of administration was transferred to a foreign country". In aceasta ordine de idei, legea romana mentioneaza ca persoanele juridice inregistrate in Romania sunt persoane juridice romane, deci mie imi suna a restrictie.

Va recomand lucrarea de aici pentru detalii asupra hotararii CJCE: [ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 9 Noiembrie 2009
ContSters20980, utilizator
Buna ziua !
Conform Codului fiscal in vigoare, o societate comerciala romaneasca trebuie sa aiba sediul social in Romania.
Este drept ca exista un proiect de modificare a Codului fiscal in sensul transferului in tari UE ca societate europeana, dar cu obligatia de a pastra sediul permanent in Romania.
Cu stima !
Conform art. 1 (2) din L 31/1990 Societăţile comerciale cu sediul în România sunt persoane juridice române, in schimb va puteti deschide puncte de lucru in alte state UE
TITLUL VII^1
Societatea europeană

ART. 270^2a)
Societăţilor europene cu sediul în România le sunt aplicabile prevederile Regulamentului Consiliului (CE) nr. 2.157/2001 din 8 octombrie 2001 privind statutul societăţii europene, cele ale prezentului capitol, precum şi cele privitoare la societăţile pe acţiuni, în măsura compatibilităţii lor cu dispoziţiile regulamentului comunitar.
ART. 270^2b)
(1) Societăţile europene cu sediul social în România au personalitate juridică de la data înmatriculării în registrul comerţului.
(2) O societate europeană nu poate fi înmatriculată în registrul comerţului decât după încheierea unui acord privind implicarea angajaţilor în activitatea societăţii, în condiţiile prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 187/2007.
(3) În termen de 30 de zile de la înregistrare, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului va comunica Jurnalului Oficial al Uniunii Europene un anunţ privind înmatricularea societăţii. Anunţul va cuprinde informaţiile prevăzute de art. 14 din Regulamentul Consiliului (CE) nr. 2.157/2001.
ART. 270^2c)
(1) Orice societate europeană înmatriculată în România îşi poate transfera sediul social într-un alt stat membru.
(2) Proiectul de transfer, vizat de judecătorul-delegat, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, pe cheltuiala societăţii, cu cel puţin 30 de zile înaintea datei şedinţei în care adunarea generală extraordinară urmează a hotărî asupra transferului.
(3) Hotărârea adunării generale privind transferul sediului social al societăţii europene într-un alt stat membru se adoptă în condiţiile art. 115 alin. (2). În cazul în care acţionarii reprezentând majoritatea capitalului social sunt prezenţi sau reprezentanţi, decizia poate fi adoptată cu majoritate simplă.
.

Buna ziua !Multumesc mult pentru raspunsuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transfer societate din italia in romania ElenaBranza ElenaBranza Sunt in Italia de 4 ani, nu mai stiu ce s-a schimbat si care e legislatia in Romania astazi. Am nevoie de un consiliu ( contabil, legal) referitor la ... (vezi toată discuția)
Proces in strainatate alina_z alina_z Buna ziua Am si eu o intrebare la care pana acum nu am reusit sa primesc un raspuns. In cazul in care o firma cu sediul in strainatate (UE) incheie un ... (vezi toată discuția)
Mutare sediu social in alta tara maque maque Buna ziua, Ma puteti sfatui cu privire la mutarea sediului social al unui SRL din Romania intr-o alta tara, care nu este membra a UE? Ce lege reglementeaza ... (vezi toată discuția)