Lege nr. 507 din 17/11/2004, pentru aprobarea Ordonanþei Guvernului nr. 94/2004 privind reglementarea unor mãsuri financiare
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1080 din 19/11/2004
Articol unic. - Se aprobã Ordonanþa Guvernului nr. 94 din 26 august 2004 privind reglementarea unor mãsuri financiare, adoptatã în temeiul art. 1 pct. I.3 din Legea nr. 291/2004 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanþe, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 803 din 31 august 2004, cu urmãtoarele modificãri ºi completãri:
1. La capitolul I secþiunea a 5-a, alineatul (1) al articolului 23 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 23. - (1) Prin ordin comun al ministrului finanþelor publice, al ministrului muncii, solidaritãþii sociale ºi familiei ºi al ministrului sãnãtãþii se aprobã protocolul-cadru de preluare a activitãþilor prevãzute la art. 12, precum ºi termenele stabilite de comun acord pentru predarea-preluarea dosarelor fiscale, a documentelor referitoare la activitãþile preluate ºi a bunurilor mobile."
2. La capitolul I secþiunea a 6-a, alineatul (1) al articolului 25 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 25. - (1) Debitorii care au beneficiat de înlesniri la plata obligaþiilor datorate bugetului de stat, bugetului asigurãrilor sociale de stat, bugetului asigurãrilor pentru ºomaj, bugetului asigurãrilor pentru accidente de muncã ºi boli profesionale sau bugetului Fondului naþional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, dupã caz, acordate în baza reglementãrilor legale în materie, ºi care, pânã la data de 30 noiembrie 2004, fac dovada stingerii sumelor cuprinse în rate, precum ºi a obligaþiilor fiscale curente, cu termene de platã pânã la aceeaºi datã, a constituirii garanþiei ºi plãþii oricãror alte obligaþii fiscale ce nu fac obiectul înlesnirilor la platã, precum ºi a îndeplinirii celorlalte condiþii în care înlesnirile au fost aprobate, beneficiazã de menþinerea înlesnirii pentru sumele rãmase de platã, începând cu data de 30 noiembrie 2004, cu toate efectele prevãzute de lege."
3. La capitolul I secþiunea a 6-a, dupã alineatul (1) al articolului 25 se introduce alineatul (11) cu urmãtorul cuprins:
"(11) Pentru debitorii care au stins anticipat ratele eºalonate, deºi prin graficul de platã erau stabilite termene ºi dupã data de 30 noiembrie 2004, precum ºi pentru debitorii care au beneficiat de înlesniri la platã ale cãror termene de platã din grafice au expirat pânã la data intrãrii în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanþe sau expirã pânã la data de 30 noiembrie 2004, înlesnirea la platã se considerã respectatã la data la care toate condiþiile din convenþie au fost sau vor fi îndeplinite, dar nu mai târziu de data de 30 noiembrie 2004, inclusiv în situaþia în care nu au fost constituite în termen garanþiile sau nu a fost anunþatã înstrãinarea de active."
4. La capitolul I secþiunea a 6-a, alineatul (2) al articolului 25 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Pentru plata cu întârziere a ratelor ºi a obligaþiilor curente de cãtre debitorii care se încadreazã în prevederile alin. (1) sau (11), organul fiscal competent calculeazã ºi comunicã acestora, pânã la data de 10 decembrie 2004, diferenþa de dobândã ºi penalitatea de întârziere aferentã, dupã caz, care se vor achita pânã la data de 20 decembrie 2004."
#PAGEBREAK#
5. La capitolul I secþiunea a 6-a, dupã articolul 26 se introduc articolele 26-1 - 26-3 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 26-1. - Se scutesc de la platã penalitãþile de întârziere datorate ºi neachitate pânã la data intrãrii în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanþe, de cãtre Societatea Comercialã Piaþa de Gros Bucureºti - S.A., pentru plata cu întârziere a sumelor datorate ca urmare a plãþilor la extern efectuate de Ministerul Finanþelor Publice cãtre Banca Europeanã pentru Reconstrucþie ºi Dezvoltare în cadrul împrumutului extern nr. 090/1994, în baza prevederilor Ordonanþei Guvernului nr. 12/2001 pentru aprobarea unor reglementãri privind datoria publicã externã.
Art. 26-2. - Se acordã Societãþii Comerciale Cost - S.A. Târgoviºte urmãtoarele înlesniri la platã, prin ordine comune:
a) se scutesc de la platã obligaþiile bugetare datorate la data transferului dreptului de proprietate asupra acþiunilor ºi neachitate la data de 30 iunie 2004;
b) se convertesc în acþiuni obligaþiile bugetare restante datorate Fondului naþional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, acumulate între 1 ianuarie 2002 ºi data transferului dreptului de proprietate asupra acþiunilor;
c) se scutesc de la platã dobânzile ºi penalitãþile aferente creanþelor proprii ale Autoritãþii pentru Valorificarea Activelor Statului, calculate între data transferului dreptului de proprietate asupra acþiunilor ºi data de 30 iunie 2004;
d) se scutesc de la platã dobânzile ºi penalitãþile de întârziere neachitate, aferente debitelor prevãzute la lit. a) ºi b), calculate pânã la data de 30 iunie 2004.
Art. 26-3. - Societatea Comercialã Rulmenþi - S.A. Bârlad beneficiazã de menþinerea valabilitãþii înlesnirii la plata obligaþiilor cãtre Ministerul Finanþelor Publice, rezultate din executarea garanþiilor de stat aferente creditelor externe contractate de societate anterior privatizãrii, sub condiþia ca, pânã la data de 31 decembrie 2004, aceasta sã facã dovada achitãrii integrale a sumelor eºalonate, cu termene de platã scadente pânã la acea datã."
6. La capitolul I secþiunea a 8-a, articolul 29 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 29. - (1) În cadrul compartimentului înfiinþat în structura Cancelariei Primului-Ministru vor fi delegaþi specialiºti din Ministerul Finanþelor Publice, Ministerul Agriculturii, Pãdurilor ºi Dezvoltãrii Rurale, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Administraþiei ºi Internelor, Ministerul Transporturilor, Construcþiilor ºi Turismului, Ministerul Justiþiei ºi din Arhivele Naþionale.
(2) Pe lângã specialiºtii care urmeazã sã exercite atribuþiile Comisiei centrale pentru aplicarea dispoziþiilor Legii nr. 9/1998, ministerele prevãzute la alin. (1) vor delega încã 1-2 funcþionari, conform solicitãrii ºefului Cancelariei Primului-Ministru, pentru funcþionarea compartimentului."
7. La capitolul I secþiunea a 8-a, dupã articolul 31 se introduce articolul 311 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 311. - (1) Sumele prevãzute în bugetul Ministerului Finanþelor Publice pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 9/1998 se transferã, în vederea aplicãrii acestei legi, la Cancelaria Primului-Ministru.
(2) Se autorizeazã Ministerul Finanþelor Publice sã introducã modificãrile corespunzãtoare în bugetul de stat ºi în bugetele celor doi ordonatori principali de credite, în scopul asigurãrii creditelor bugetare în limita cãrora vor fi efectuate plãþile."
8. La capitolul I, titlul secþiunii a 10-a va avea urmãtorul cuprins:
"Reglementãri privind taxa pe valoarea adãugatã"
9. La capitolul I secþiunea a 10-a, partea introductivã a alineatului (1) al articolului 38 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 38. - (1) Prin derogare de la prevederile art. 157 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, se amânã plata taxei pe valoarea adãugatã la organele vamale pentru:"
#PAGEBREAK#
10. La capitolul I secþiunea a 10-a, dupã articolul 38 se introduce articolul 381 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 381. - (1) Prin derogare de la prevederile art. 157 alin. (2), art. 208 alin. (7) lit. b) ºi ale art. 212 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, se amânã plata taxei pe valoarea adãugatã ºi a accizelor pentru importurile de echipamente efectuate în perioada octombrie 2004 - decembrie 2005, destinate înzestrãrii Ministerului Administraþiei ºi Internelor ºi Serviciului Român de Informaþii.
(2) Amânarea plãþii taxei pe valoarea adãugatã ºi a accizelor la organele vamale, prevãzutã la alin. (1), se acordã pânã la data de 31 ianuarie 2006.
(3) Contractele de import pentru echipamentele la care se amânã plata taxei pe valoarea adãugatã ºi a accizelor, la organele vamale, se vor stabili de cãtre Ministerul Administraþiei ºi Internelor ºi Serviciul Român de Informaþii, cu avizul Ministerului Finanþelor Publice, atât cantitativ, cât ºi valoric.
(4) Taxa pe valoarea adãugatã ºi accizele aferente importurilor de echipamente se achitã la organele vamale pânã la expirarea termenului de amânare."
11. La capitolul II secþiunea a 2-a articolul II punctul 1, litera c) a alineatului 2 al articolului 5 va avea urmãtorul cuprins:
"c) plãþi cãtre persoane juridice în limita unui plafon zilnic maxim de 100.000.000 lei, plãþile cãtre o singurã persoanã juridicã fiind admise în limita unui plafon zilnic în sumã de 50.000.000 lei. Sunt interzise plãþile fragmentate în numerar cãtre furnizorii de bunuri ºi servicii, pentru facturile a cãror valoare este mai mare de 50.000.000 lei. Se admit plãþi cãtre o singurã persoanã juridicã în limita unui plafon zilnic în numerar în sumã de 100.000.000 lei, în cazul plãþilor cãtre reþelele de magazine de tipul Cash&Carry, care sunt organizate ºi funcþioneazã în baza legislaþiei în vigoare. Sunt interzise plãþile fragmentate în numerar cãtre astfel de magazine, pentru facturile a cãror valoare este mai mare de 100.000.000 lei."
12. La capitolul II secþiunea a 2-a articolul II, punctul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"2. Alineatele 6 ºi 7 ale articolului 5 se abrogã."
13. La capitolul II secþiunea a 2-a articolul II punctul 3, alineatul 2 al articolului 6 va avea urmãtorul cuprins:
"Nerespectarea prevederilor art. 5 alin. 2 lit. c), alin. 4 ºi ale art. 6 alin. 1, dupã caz, constituie contravenþie ºi se sancþioneazã cu amendã de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei."
14. La capitolul II secþiunea a 2-a, articolul III va avea urmãtorul cuprins:
"Art. III. - În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanþe se vor modifica Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonanþei Guvernului nr. 15/1996 privind întãrirea disciplinei financiar-valutare, aprobate prin Hotãrârea Guvernului nr. 92/1996, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare."
15. La capitolul II secþiunea a 3-a, articolul VI va avea urmãtorul cuprins:
"Art. VI. - Ordonanþa de urgenþã a Guvernului nr. 24/1998 privind regimul zonelor defavorizate, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 545 din 8noiembrie 1999, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, se modificã ºi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
Art. 5. - O arie geograficã poate fi declaratã zonã defavorizatã pentru o perioadã de cel puþin 3 ani, dar nu mai mult de 10 ani.
2. La articolul 6 alineatul (1), dupã litera c) se introduce litera c1) cu urmãtorul cuprins:
c1) scutirea de impozit pe profitul aferent investiþiilor noi, pe perioada existenþei zonei defavorizate, se aplicã numai persoanelor juridice care au obþinut înainte de data de 1 iulie 2003 certificatul permanent de investitor în zona defavorizatã;
3. Alineatul (1) al articolului 141 va avea urmãtorul cuprins:
Art. 141. - (1) Agenþii economici care opereazã în zonele defavorizate beneficiazã de facilitãþile fiscale prevãzute la art. 6, pânã la atingerea intensitãþii maxime admise a ajutorului de stat, conform Regulamentului privind ajutorul de stat regional, aprobat de Consiliul Concurenþei.
4. Dupã alineatul (1) al articolului 141 se introduce alineatul (11) cu urmãtorul cuprins:
(11) În calculul intensitãþii ajutorului de stat se au în vedere costurile eligibile aferente valorii investiþiilor efectuate pânã la data de 15 septembrie 2004.
5. Dupã alineatul (2) al articolului 141 se introduce alineatul (21) cu urmãtorul cuprins:
(21) Intensitatea ajutorului de stat, prevãzutã la art. 141 alin. (1), se determinã luându-se în calcul ajutorul de stat primit de agenþii economici începând cu data de 2 ianuarie 2003.
6. În termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanþe se abrogã prevederile literelor b), d) ºi e) ale alineatului (1) al articolului 6."
#PAGEBREAK#
16. La capitolul II secþiunea a 4-a articolul VII, dupã punctul 1 se introduce punctul 11 cu urmãtorul cuprins:
"11. La data intrãrii în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanþe se abrogã art. 88-90 din Legea nr. 141/1997 privind Codul vamal al României, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 180 din 1 august 1997, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare."
17. La capitolul II secþiunea a 4-a articolul VII punctul 2, alineatul (2) al articolului 1901 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Pentru produsele de provenienþã strãinã care sunt destinate a fi acordate ca trataþie pasagerilor acestor nave nu se datoreazã drepturi de import."
18. La capitolul II secþiunea a 17-a articolul XXX, punctul 1 se abrogã.
19. La capitolul II secþiunea a 18-a articolul XXXI punctul 1, la articolul 1 alineatul (1) partea introductivã se modificã, iar dupã litera d) se introduce litera e) cu urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - (1) Societãþile comerciale cuprinse în anexele nr. 1 ºi 3 la Legea nr. 268/2001 privind privatizarea societãþilor comerciale ce deþin în administrare terenuri proprietate publicã ºi privatã a statului cu destinaþie agricolã ºi înfiinþarea Agenþiei Domeniilor Statului, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, beneficiazã, la cererea Agenþiei Domeniilor Statului, de urmãtoarele înlesniri la platã:
............................................................................................
e) dobânzile ºi penalitãþile de întârziere aferente obligaþiilor fiscale prevãzute la lit. a) ºi la art. 4, calculate ºi neachitate între data intrãrii în vigoare a prezentului act normativ ºi data emiterii ordinului comun de cãtre autoritãþile competente, se scutesc la platã prin act adiþional la ordinul comun."
20. La capitolul II secþiunea a 18-a articolul XXXI punctul 1, dupã alineatul (2) al articolului 1 se introduce alineatul (3) cu urmãtorul cuprins:
"(3) În condiþiile alin. (2), începând cu data intrãrii în vigoare a legii de aprobare a prezentului act normativ, pentru sumele ce fac obiectul înlesnirilor la platã prevãzute la alin. (1) se suspendã executarea silitã pânã la emiterea ordinului comun de cãtre autoritãþile competente."
21. La capitolul II secþiunea a 18-a articolul XXXI punctul 2, articolul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - (1) În condiþiile art. 1 alin. (2) beneficiazã de prevederile art. 1 alin. (1) ºi societãþile comerciale care au fost privatizate în baza Ordonanþei de urgenþã a Guvernului nr. 198/1999 privind privatizarea societãþilor comerciale ce deþin în administrare terenuri agricole sau terenuri aflate permanent sub luciu de apã.
(2) Societãþile comerciale prevãzute la alin. (1) beneficiazã de înlesnirile prevãzute la art. 1 alin. (1) numai în cazul în care concesionarii care au încheiat contracte de concesiune în urma privatizãrii îndeplinesc condiþiile stipulate la art. 1 alin. (2)."
22. La capitolul II secþiunea a 18-a articolul XXXI punctul 9, articolul 11 se abrogã.
23. La capitolul II secþiunea a 18-a articolul XXXI punctul 9, articolele 12 ºi 13 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - Orice alte obligaþii bugetare reprezentând impozite, taxe, contribuþii ºi alte venituri bugetare, inclusiv dobânzi ºi penalitãþi de întârziere, datorate ºi neachitate la data intrãrii în vigoare a prezentei legi de cãtre societãþile comerciale cuprinse în anexele nr. 1 ºi 3 la Legea nr. 268/2001, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, ce nu fac obiectul înlesnirilor la platã acordate conform art. 1 sau 4, dupã caz, se eºaloneazã la platã pe o perioadã de 5 ani cu o perioadã de graþie de 6 luni inclusã în perioada de eºalonare.
Art. 13. - Sumele scutite la platã conform art. 1 sau 4, dupã caz, se evidenþiazã în contabilitatea agenþilor economici în conturi extrabilanþiere pânã la data la care se constatã respectarea eºalonãrilor acordate conform art. 1 alin. (1) lit. d) sau art. 4, dupã caz."
#PAGEBREAK#
24. La capitolul II "Modificarea, completarea, suspendarea ºi abrogarea unor acte normative în domeniul financiar", dupã secþiunea a 18-a se introduce secþiunea a 181-a "Modificarea ºi completarea Ordonanþei de urgenþã a Guvernului nr. 8/2003 privind stimularea procesului de restructurare, reorganizare ºi privatizare a unor societãþi naþionale, companii naþionale ºi societãþi comerciale cu capital majoritar de stat, precum ºi a societãþilor ºi regiilor autonome subordonate autoritãþilor administraþiei publice locale", cu urmãtorul cuprins:
"Art. XXXI1. - Ordonanþa de urgenþã a Guvernului nr. 8/2003 privind stimularea procesului de restructurare, reorganizare ºi privatizare a unor societãþi naþionale, companii naþionale ºi societãþi comerciale cu capital majoritar de stat, precum ºi a societãþilor ºi regiilor autonome subordonate autoritãþilor administraþiei publice locale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 144 din 5 martie 2003, aprobatã cu modificãri ºi completãri prin Legea nr. 569/2003, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, se modificã ºi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Titlul va avea urmãtorul cuprins:
ORDONANÞÃ DE URGENÞÃ
privind stimularea procesului de restructurare, reorganizare ºi
privatizare a unor societãþi naþionale, companii naþionale ºi societãþi
comerciale cu capital majoritar de stat, precum ºi a societãþilor
comerciale ºi regiilor autonome subordonate autoritãþilor
administraþiei publice locale
2. Alineatul (2) al articolului 1 va avea urmãtorul cuprins:
(2) Prevederile alin. (1) se aplicã ºi salariaþilor disponibilizaþi prin concedieri colective, în urma procesului de restructurare ºi reorganizare din cadrul societãþilor comerciale ºi regiilor autonome subordonate autoritãþilor administraþiei publice locale.
3. La articolul 1, dupã alineatul (2) se introduce alineatul (3) cu urmãtorul cuprins:
(3) În cazul în care persoanele disponibilizate potrivit prevederilor alin. (2) beneficiazã de plãþi compensatorii sau de alte forme de compensaþii potrivit contractelor colective de muncã, din bugetul asigurãrilor pentru ºomaj se acordã venituri de completare pentru un numãr de luni egal cu diferenþa dintre perioada prevãzutã în prezenta ordonanþã de urgenþã ºi numãrul de luni pentru care s-au acordat plãþi compensatorii.
4. Alineatul (2) al articolului 6 va avea urmãtorul cuprins:
(2) Lista societãþilor comerciale ºi regiilor autonome care pot efectua concedieri colective potrivit alin. (2) al art. 1 se stabileºte prin hotãrâre a Guvernului, iar numãrul de persoane care pot beneficia de mãsurile de protecþie socialã este cel prevãzut în programele de restructurare sau reorganizare, aprobate potrivit legii."
25. La capitolul II secþiunea a 19-a articolul XXXII punctul 4, alineatul (4) al articolului 5 se abrogã.
26. La capitolul II "Modificarea, completarea, suspendarea ºi abrogarea unor acte normative în domeniul financiar", dupã secþiunea a 19-a se introduce secþiunea a 191-a "Modificarea ºi completarea Ordonanþei de urgenþã a Guvernului nr. 115/2003 privind privatizarea Societãþii Comerciale Roman - S.A. Braºov ºi constituirea parcului industrial pe platforma Societãþii Comerciale Roman - S.A." cu urmãtorul cuprins:
"Art. XXXII1. - Ordonanþa de urgenþã a Guvernului nr. 115/2003 privind privatizarea Societãþii Comerciale Roman - S.A. Braºov ºi constituirea parcului industrial pe platforma Societãþii Comerciale Roman - S.A., publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 748 din 26 octombrie 2003, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, se modificã ºi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Dupã articolul 3 se introduce articolul 31 cu urmãtorul cuprins:
Art. 31. - (1) Înlesnirile la platã prevãzute la art. 3 se acordã prin ordin comun.
(2) Se scutesc de la platã dobânzile, majorãrile de întârziere ºi penalitãþile de orice fel aferente creanþelor scutite de la platã, potrivit art. 3, calculate de la data transferului dreptului de proprietate asupra acþiunilor societãþii ºi pânã la emiterea ordinului comun, prin act adiþional la ordinul comun.
2. Litera d) a alineatului (1) al articolului 5 va avea urmãtorul cuprins:
d) se scutesc de la platã dobânzile, majorãrile de întârziere ºi penalitãþile de orice fel aferente debitelor prevãzute la lit. a), calculate pânã la data conversiei în acþiuni.
3. Litera c) a alineatului (1) al articolului 6 va avea urmãtorul cuprins:
c) se scutesc de la platã dobânzile, majorãrile de întârziere ºi penalitãþile de orice fel aferente debitelor prevãzute la lit. a), calculate pânã la data conversiei în acþiuni.
4. Dupã articolul 8 se introduce articolul 8-1 cu urmãtorul cuprins:
Art. 8-1. - În cazul în care creanþele deþinute de Societatea Comercialã de Distribuþie ºi Furnizare a Energiei Electrice "Electrica" - S.A. - Filiala Electrica Transilvania Sud ºi de Societatea Comercialã de Distribuþie a Gazelor Naturale "Distrigaz Sud" - S.A. faþã de societate au fost preluate de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, potrivit Ordonanþei de urgenþã a Guvernului nr. 37/2004 privind mãsuri de diminuare a arieratelor din economie, conversia în acþiuni a acestor creanþe se realizeazã potrivit dispoziþiilor prezentei ordonanþe de urgenþã.
5. La articolul 12 se introduc alineatele (6)-(8) cu urmãtorul cuprins:
(6) Pentru menþinerea ºi dezvoltarea producþiei de autocamioane, Societatea Comercialã Pesaka Astana (M) este obligatã sã participe alãturi de societatea administrator, Societatea Comercialã "Roman" - S.A. Braºov ºi/sau filialele "Roman" - S.A., la realizarea tuturor investiþiilor tehnologice necesare, altele decât cele deja angajate prin contractul de vânzare-cumpãrare de acþiuni, ºi la finanþarea ºi/sau cofinanþarea contractelor comerciale încheiate de Societatea Comercialã "Roman" - S.A. Braºov ºi/sau filialele acesteia.
(7) Pentru realizarea scopului prevãzut la alin. (6), volumul investiþiilor tehnologice necesar a fi realizate ºi sumele necesare finanþãrii ºi cofinanþãrii producþiei se stabilesc prin negociere între societatea administrator, Societatea Comercialã "Roman" - S.A. Braºov, filialele acesteia ºi Societatea Comercialã Pesaka Astana (M).
(8) Obligaþiile prevãzute la alin. (2), (6) ºi (7) vor fi cuprinse în contractele de vânzare-cumpãrare încheiate potrivit alin. (1).
6. La articolul 23 se introduce alineatul (2) cu urmãtorul cuprins:
(2) De la data semnãrii contractelor de privatizare la societãþile comerciale prevãzute la alin. (1), întreg perimetrul terenului aferent platformei industriale a societãþii comerciale respective se considerã parc industrial, potrivit legii.
7. Dupã articolul 23 se introduc articolele 23-1 ºi 23-2 cu urmãtorul cuprins:
Art. 23-1. - Parcul industrial cumpãrã energia electricã necesarã desfãºurãrii tuturor activitãþilor din incintã ºi o revinde în regim de subconsumator agenþilor economici sau persoanelor fizice autorizate care îºi desfãºoarã activitatea în acest perimetru.
Art. 23-2. - În cazul în care societãþile privatizate potrivit art. 23 au debite faþã de furnizorii de utilitãþi aflaþi în subordinea autoritãþii publice locale, acestea pot acorda urmãtoarele înlesniri la platã:
a) eºalonarea la platã a debitului pe o perioadã de 5 ani;
b) scutirea de la plata dobânzilor, majorãrilor de întârziere ºi a penalitãþilor de orice fel aferente debitului datorat ºi neachitat la data aprobãrii eºalonãrii la platã."
#PAGEBREAK#
27. La capitolul II, titlul secþiunii a 20-a va avea urmãtorul cuprins:
"Modificarea ºi completarea Ordonanþei de urgenþã a Guvernului nr. 37/2004 privind mãsuri de diminuare a arieratelor din economie"
28. La capitolul II secþiunea a 20-a, partea introductivã a articolului XXXIII va avea urmãtorul cuprins:
"Art. XXXIII. - Ordonanþa de urgenþã a Guvernului nr. 37/2004 privind mãsuri de diminuare a arieratelor din economie, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 481 din 28 mai 2004, se modificã ºi se completeazã dupã cum urmeazã:"
29. La capitolul II secþiunea a 20-a, articolul XXXIII se completeazã cu punctele 2-5 cu urmãtorul cuprins:
"2. La articolul 6, dupã alineatul (2) se introduce alineatul (21) cu urmãtorul cuprins:
(21) Creanþele comerciale restante ale Societãþii Comerciale Filiala de Distribuþie ºi Furnizare a Energiei Electrice "Electrica Moldova" - S.A. ºi ale Societãþii Comerciale Filiala de Distribuþie ºi Furnizare a Energiei Electrice "Electrica Oltenia" - S.A., în limita sumei de 1.361 miliarde lei, se preiau prin protocol, în vederea recuperãrii, de cãtre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanþe.
3. Alineatul (5) al articolului 6 va avea urmãtorul cuprins:
(5) Dobânzile, majorãrile de întârziere ºi penalitãþile de orice fel datorate de consumatorii de energie electricã, ale cãror creanþe se preiau, conform alin. (2) ºi (21), de cãtre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, calculate pânã la data preluãrii, se anuleazã.
4. Alineatele (3) ºi (4) ale articolului 7 vor avea urmãtorul cuprins:
(3) Sumele rezultate ca urmare a lansãrii emisiunilor titlurilor de stat vor fi virate de Ministerul Finanþelor Publice în conturile societãþilor comerciale prevãzute la art. 6 alin. (1), precum ºi în contul Societãþii Comerciale de Distribuþie ºi Furnizare a Energiei Electrice "Electrica" - S.A., corespunzãtor datoriilor cãtre aceasta ale Societãþii Comerciale Filiala de Distribuþie ºi Furnizare a Energiei Electrice "Electrica Banat" - S.A., Societãþii Comerciale Filiala de Distribuþie ºi Furnizare a Energiei Electrice "Electrica Dobrogea" - S.A., Societãþii Comerciale Filiala de Distribuþie ºi Furnizare a Energiei Electrice "Electrica Moldova" - S.A. ºi Societãþii Comerciale Filiala de Distribuþie ºi Furnizare a Energiei Electrice "Electrica Oltenia" - S.A., în prima zi lucrãtoare de la data emisiunii.
(4) Societatea Comercialã de Distribuþie a Gazelor Naturale "Distrigaz Nord" - S.A., Societatea Comercialã de Distribuþie a Gazelor Naturale "Distrigaz Sud" - S.A., Societatea Comercialã Filiala de Distribuþie ºi Furnizare a Energiei Electrice "Electrica Banat" - S.A., Societatea Comercialã Filiala de Distribuþie ºi Furnizare a Energiei Electrice "Electrica Dobrogea" - S.A., Societatea Comercialã Filiala de Distribuþie ºi Furnizare a Energiei Electrice "Electrica Moldova" - S.A. ºi Societatea Comercialã Filiala de Distribuþie ºi Furnizare a Energiei Electrice "Electrica Oltenia" - S.A., precum ºi Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului rãspund de realitatea ºi corectitudinea datelor ºi informaþiilor cuprinse în protocoalele de predare-preluare prevãzute la art. 6.
5. Alineatele (3)-(5) ale articolului 8 vor avea urmãtorul cuprins:
(3) Dobânzile, majorãrile de întârziere ºi penalitãþile de orice fel pretinse de producãtorii de energie electricã ºi de transportatorul de energie electricã de la Societatea Comercialã de Distribuþie ºi Furnizare a Energiei Electrice "Electrica" - S.A., aferente filialelor sale, "Electrica Banat" - S.A., "Electrica Dobrogea" - S.A., "Electrica Moldova" - S.A. ºi "Electrica Oltenia" - S.A., precum ºi cãtre acestea în nume propriu, calculate pânã la data preluãrii de cãtre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a creanþelor prevãzute la art. 6 alin. (2) ºi (21), se anuleazã.
(4) Societatea Comercialã de Distribuþie ºi Furnizare a Energiei Electrice "Electrica" - S.A. va utiliza, pe mãsura încasãrii, sumele virate, în conformitate cu art. 7 alin. (3), pentru achitarea datoriilor restante cãtre Societatea Naþionalã "Nuclearelectrica" - S.A.
(5) Societatea Naþionalã "Nuclearelectrica" - S.A. va utiliza sumele încasate, potrivit alin. (4), pentru plata datoriilor restante cãtre Fondul de risc pentru garanþii de stat pentru împrumuturi externe."
30. La capitolul II secþiunea a 20-a articolul XXXIII, dupã punctul 5 se introduce punctul 6 cu urmãtorul cuprins:
"6. Dupã articolul 15 se introduce articolul 151 cu urmãtorul cuprins:
Art. 151. - (1) Pânã la data de 15 decembrie 2004, contravaloarea în lei a garanþiilor reþinute în cotã de 10% din valoarea utilajelor, echipamentelor, aparatajului ºi construcþiilor metalice livrate la Combinatul minier de îmbogãþire a minereurilor acide cu conþinut de fier de la Krivoi Rog - Ucraina se compenseazã cu obligaþiile datorate la bugetul de stat la data de 31 august 2004 ºi neachitate de cãtre societãþile comerciale furnizoare. Sumele rãmase dupã efectuarea operaþiunilor de compensare se restituie societãþilor comerciale furnizoare de la bugetul de stat, de la capitolul "Împrumuturi acordate pentru finalizarea unor obiective aprobate prin convenþii bilaterale ºi acorduri interguvernamentale", în limita sumei disponibile la acest capitol din bugetul Ministerului Economiei ºi Comerþului. Operaþiunile de stingere menþionate se vor efectua la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naþionalã a României, la data intrãrii în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanþe.
(2) Operaþiunile de stingere a garanþiilor de 10%, prevãzute la alin. (1), se realizeazã cu condiþia încheierii în prealabil a unei convenþii între fiecare societate comercialã furnizoare ºi Ministerul Economiei ºi Comerþului, prin care sã se prevadã obligaþia expresã a acestor societãþi de a aduce furnitura livratã, pe cheltuialã proprie, într-o nouã garanþie, care sã expire o datã cu garanþia externã. Ministerul Economiei ºi Comerþului va confirma suma garanþiilor reþinute ºi nestinse, actualizatã la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naþionalã a României, la data intrãrii în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanþe.
(3) În cazul în care societãþile comerciale furnizoare care au beneficiat de prevederile alin. (1) nu îºi îndeplinesc obligaþiile asumate prin convenþie, acestea vor restitui contravaloarea garanþiilor stinse, actualizate la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naþionalã a României, la data restituirii garanþiei. Recuperarea sumelor stinse prin compensare, conform prevederilor alin. (1), care constituie venituri la bugetul de stat, se face de cãtre organele teritoriale competente ale Ministerului Finanþelor Publice, în baza convenþiei care constituie titlu executoriu.
(4) În procedura de stingere prevãzutã la alin. (1) ºi (2) nu sunt cuprinse societãþile comerciale furnizoare aflate în procedura de dizolvare-lichidare sau de reorganizare judiciarã ºi de faliment, dupã caz, conform prevederilor legale în vigoare. Ministerul Economiei ºi Comerþului ºi Ministerul Finanþelor Publice, în termen de 15 zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, a legii de aprobare a prezentei ordonanþe, va emite norme metodologice de aplicare a acestor prevederi."
#PAGEBREAK#
31. La capitolul II secþiunea a 21-a articolul XXXIV punctul 1, litera c1) a alineatului (1) al articolului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"c1) constituirea surselor proprii de finanþare pentru proiectele cofinanþate din împrumuturi externe, precum ºi pentru constituirea surselor necesare rambursãrii ratelor de capital, plãþii dobânzilor, comisioanelor ºi a altor costuri aferente acestor împrumuturi externe;"
32. La capitolul II secþiunea a 21-a articolul XXXIV, dupã punctul 2 se introduce punctul 3 cu urmãtorul cuprins:
"3. La articolul 1, dupã alineatul (4) se introduce alineatul (5) cu urmãtorul cuprins:
(5) Sunt exceptate de la obligaþia repartizãrii profitului pentru destinaþia ºi în cuantumul prevãzut la alin. (1) lit. f) societãþile naþionale, companiile naþionale ºi societãþile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, care se angajeazã prin împrumuturi externe contractate fãrã garanþia statului sã nu distribuie dividende în situaþia neîndeplinirii anumitor parametri de performanþã financiarã sau a altor angajamente prevãzute în aceste împrumuturi."
33. La capitolul II secþiunea a 22-a, articolul XXXV va avea urmãtorul cuprins:
"Art. XXXV. - Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Dupã articolul 161 se introduce articolul 1611 cu urmãtorul cuprins:
Art. 1611. - (1) În limita ajutorului de stat acordat Societãþii Comerciale "Automobile Dacia" - S.A. cu ocazia privatizãrii, se acordã, pânã la data de 31 decembrie 2006, societãþii în cauzã facilitãþile fiscale prevãzute la alin. (2), în condiþiile prevãzute de prezentul articol.
(2) Facilitãþile acordate Societãþii Comerciale "Automobile Dacia" - S.A. sunt urmãtoarele:
a) scutirea de la plata taxelor vamale ºi de la plata taxei pe valoarea adãugatã a importului de bunuri, precum ºi scutirea de taxa pe valoarea adãugatã a achiziþiilor de bunuri din þarã, care se constituie în active amortizabile, definite conform Legii nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale ºi necorporale, republicatã, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, precum ºi a componentelor care conduc la crearea acestora, reprezentând aport în naturã la capitalul social sau achiziþionate din aportul în numerar la capitalul social al societãþii comerciale. Sunt, de asemenea, scutite de taxa pe valoarea adãugatã prestãrile de servicii contractate de Societatea Comercialã "Automobile Dacia" - S.A. cu prestatori din þarã, care concurã la realizarea de active amortizabile prevãzute în prezentul alineat. Furnizorii/prestatorii din þarã aplicã scutirea de taxã pe valoarea adãugatã pentru livrãrile de bunuri ºi prestãrile de servicii prevãzute în prezentul alineat, cu exercitarea dreptului de deducere a taxei din amonte, respectiv taxa aferentã achiziþiilor destinate realizãrii acestor operaþiuni;
b) scutirea de la plata taxelor vamale ºi a taxei pe valoarea adãugatã a importului de echipamente tehnologice, maºini ºi utilaje constituind active amortizabile conform Legii nr. 15/1994, republicatã, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare. Lista cuprinzând aceste bunuri se aprobã prin hotãrâre a Guvernului.
(3) Scutirile de taxã pe valoarea adãugatã prevãzute la alin. (2) lit. a) pentru livrãri/prestãri în þarã se aplicã de furnizori/prestatori pe baza declaraþiei pe propria rãspundere a Societãþii Comerciale "Automobile Dacia" - S.A. În situaþia în care organele de control fiscal constatã cã scutirea de taxã pe valoarea adãugatã a fost aplicatã în mod eronat de furnizori/prestatori, acestea se vor îndrepta împotriva Societãþii Comerciale "Automobile Dacia" - S.A., care va fi obligatã la plata taxei pe valoarea adãugatã de care a fost scutitã în mod eronat.
(4) În cazul nerespectãrii angajamentului privind programul de investiþii suplimentare, prevãzut la alin. (6), de cãtre firma "Renault" - S.A. la Societatea Comercialã "Automobile Dacia" - S.A., aceasta din urmã va fi obligatã sã plãteascã taxele ºi impozitele de care a fost scutitã conform alin. (2), proporþional cu valoarea nerealizatã a investiþiilor.
(5) Verificarea îndeplinirii programului de investiþii suplimentare, prevãzut la alin. (6), se realizeazã în termen de 6 luni de la terminarea fiecãrui an fiscal ºi va fi efectuatã de o firmã internaþionalã de audit, agreatã de comun acord cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului. Rezultatele verificãrilor vor fi transmise Direcþiei Generale a Finanþelor Publice a Judeþului Argeº, pentru aplicarea mãsurilor prevãzute de lege în caz de constatare a nerespectãrii programului de investiþii suplimentare.
(6) Programul de investiþii suplimentare care va fi realizat de firma "Renault" - S.A. la Societatea Comercialã "Automobile Dacia" - S.A. este de minimum 301,87 milioane euro ºi va fi efectuat pe componentele menþionate, conform urmãtorului grafic:
----reprodus in Lege----
2. Dupã alineatul (5) al articolului 238 se introduc alineatele (6) ºi (7) cu urmãtorul cuprins:
(6) În situaþia în care patronatele nu cad de acord asupra unui protocol comun, vor fi publicate preþurile minimale stabilite de organizaþia patronalã de ramurã care deþine cel puþin 70% din totalul cifrei de afaceri realizate de societãþile comerciale producãtoare de alcool, distilate ºi bãuturi alcoolice distilate. Cifra de afaceri care stã la baza stabilirii reprezentativitãþii va fi preluatã din raportãrile contabile ale agenþilor economici la data de 30 iunie 2004, aferentã producþiei sus-menþionate.
(7) Agenþii economici producãtori de alcool, distilate ºi bãuturi alcoolice distilate, care realizeazã preþuri mai mici decât preþurile minime publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, vor notifica aceste preþuri Ministerului Finanþelor Publice - direcþia cu atribuþii în autorizarea antrepozitelor fiscale. Preþurile astfel notificate vor fi analizate în cadrul Comisiei de autorizare a antrepozitelor fiscale ºi a importatorilor de produse accizabile supuse marcãrii ºi vor putea fi practicate de agenþii economici numai în condiþiile în care aceºtia nu înregistreazã pierderi din activitatea de producþie de alcool, distilate ºi bãuturi alcoolice distilate ºi nu au obligaþii restante la bugetul general consolidat."
34. La capitolul II secþiunea a 25-a articolul XXXVIII, dupã litera c) se introduc literele d)-f) cu urmãtorul cuprins:
"d) art. 1 lit. c) din Ordonanþa Guvernului nr. 17/1998 privind instituirea unor taxe pentru prestaþii vamale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 40 din 30 ianuarie 1998, aprobatã cu modificãri prin Legea nr. 240/1998, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare;
e) Legea nr. 254/2002 privind unele mãsuri pentru creºterea atractivitãþii la privatizare a societãþilor comerciale cu capital integral sau parþial de stat, ce deþin în administrare terenuri agricole proprietate publicã sau privatã a statului, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 303 din 8 mai 2002, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare;
f) orice alte dispoziþii contrare."
35. La capitolul II secþiunea a 26-a, dupã articolul XXXX se introduce articolul XXXXI cu urmãtorul cuprins:
"Art. XXXXI. - Pe data intrãrii în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanþe, Ordonanþa de urgenþã a Guvernului nr. 74/2004 pentru modificarea ºi completarea Ordonanþei Guvernului nr. 94/2004 privind reglementarea unor mãsuri financiare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 924 din 11 octombrie 2004, se abrogã."
Comentarii articol (0)