Problema modificarii legislatiei achizitiilor publice a fost ridicata de Presedintele Romaniei, Traian Basescu, si de premierul Emil Boc, in cadrul intalnirii de luni, de la Bruxelles, cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Potrivit Guvernului, modificarea legislatiei achizitiilor publice se impune in contextul in care Comisia Europeana a decis reducerea timpului de evaluare a proiectelor europene de la 87 de zile la 30 de zile si, in acest sens, este nevoie sa existe un corespondent si in legislatia nationala.
Intr-un comunicat de presa emis marti, Guvernul apreciaza ca "modificarea legislatiei achizitiilor publice va conduce la reducerea birocratiei si la scurtarea termenelor de achizitie publica, astfel incat proiectele majore de investitii publice sa poata fi realizate intr-un timp cat mai scurt, cu respectarea transparentei si corectitudinii tuturor procedurilor".
In vederea realizarii acestor modificari, Guvernul a desemnat un grup de lucru format din ministri si experti in legislatia achizitiilor publice, coordonat de vicepremierul Dan Nica.
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica a mai fost modificata recent prin OUG nr. 228/2008, in vederea facilitarii modalitatilor prin care pot fi expropriate terenurile care fac obiectul constructiilor de autostrazi si a obiectivele de lucrari publice de interes national.
De asemenea, OUG nr. 34/2006 a fost modificata, la sfarsitul anului trecut, si prin OUG nr. 143/2008, care simplifica procedurile de atribuire a contractelor de achizitie publica. Astfel, prin noile reglementari, a fost eliminata obligatia de a aplica procedurile de atribuire prevazute de OUG 34/2006 de catre persoane care nu sunt autoritati contractante, atunci cand acestea atribuie contracte finantate/subventionate majoritar de o autoritate contractanta, atata timp cat valoarea acestor contracte este mai mica decat valorile peste care este impusa o astfel de obligatie de directivele europene.
Comentarii articol (1)