Comisia Europeana (CE) considera ca decizia luata in 2008, de Guvernul Romaniei, de a-l demite pe presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), Dan Georgescu, si ulterior, in ciuda unei hotarari judecatoresti care suspenda aceasta decizie, de a restructura si de a redenumi institutia, reprezinta "o grava nerespectare a independentei autoritatii de reglementare".
Dupa mai multe avertismente, CE a lansat joi, impotriva Romaniei, procedura privind incalcarea dreptului comunitar (infringement) prin transmiterea unei scrisori de punere in intarziere Guvernului Romaniei.
„Autoritatile nationale de reglementare independente reprezinta o adevarata coloana vertebrala pentru normele UE in sectorul telecomunicatiilor si sunt, prin urmare, esentiale pentru o reglementare corecta a pietei unice europene in domeniu”, a declarat Viviane Reding, comisarul european pentru telecomunicatii (foto).
„Este ingrijorator sa constatam ca guvernul unui stat membru anuleaza, in 2008, efectele unei hotarari judecatoresti, mai ales ca acest lucru nu se intampla pentru prima data in Romania. Aceasta decizie incalca normele UE in domeniul telecomunicatiilor si contravine insusi principiului statului de drept, care sta la baza Uniunii Europene. Fac apel la autoritatile din Romania sa depuna toate eforturile necesare pentru a asigura stabilitatea si independenta autoritatii de reglementare in telecomunicatii, garantand astfel atat certitudinea juridica, cat si reglementarea riguroasa si corecta a pietei", a mai declarat comisarul european.
"Pentru noi, problema nu este legata de o persoana anume, ci de faptul ca trebuie sa se identifice solutii stabile pe termen lung, prin care sa se garanteze independenta persoanei care conduce autoritatea de reglementare, indiferent care ar fi aceasta”, a adaugat Viviane Reding.
In septembrie 2008, Curtea de Apel Bucuresti a suspendat decizia luata cu o luna inainte de fostul premier al Romaniei, Calin Popescu-Tariceanu, de a-l inlocui pe presedintele ANRCTI, Dan Georgescu. In urma hotararii judecatoresti, presedintele ANRCTI ar fi trebuit sa fie reinstalat in functie. Cu toate acestea, hotararea nu a fost aplicata, deoarece chiar in ziua in care a fost facuta publica, Guvernul Romaniei a adoptat o ordonanta de urgenta prin care a decis restructurarea si redenumirea autoritatii nationale de reglementare, precum si numirea unui nou presedinte.
Comisia Europeana a transmis doua scrisori administrative, datate 19 septembrie, respectiv 14 octombrie 2008, pentru a atrage atentia Guvernului Romaniei asupra gravitatii situatiei.
_____________
Sursa foto: ec.europa.eu
Comentarii articol (0)