avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 366 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ZIUA EUROPEANA a CONCURENTEI si COMPETITIVITATII in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ZIUA EUROPEANA a CONCURENTEI si COMPETITIVITATII in Romania – ed. IV

Am gasit pe net urmatorul anunt intersant:

"ZIUA EUROPEANA a CONCURENTEI si COMPETITIVITATII in Romania – ed. IV

Palatul Parlamentului, 6 Noiembrie 2008"


[ link extern ]



Pacat ca astfel de evenimente sunt prea putin mediatizate.
Cel mai recent răspuns: dumitru2000 , utilizator 21:32, 30 Octombrie 2008
Deschiderea unei consultari publice a mediului de afaceri si expertilor
privind utilizarea Ajutorului de Stat
si stimularii Competitivitatii Economice in vremuri de criza

~ Comunicat de presa ~

Bucuresti, 22 octombrie 2008
www.HouseofEurope.ro

In perioada imediat urmatoare aderarii (2007-8), cele mai multe firme din Romania nu au avut inca de simtit in ceafa vantul aspru al unei reglementari mai drastice a concurentei, preferand de cele mai multe ori solutii punctuale ori de-a dreptul improvizate. Intrucat intelegerea avantajelor aplicarii in practica de catre mediul de afaceri, manageri si experti a unui regim juridic si economic corect si transparent al concurentei se dovedeste inca extrem de problematica - mai cu seama la nivelul transpunerii efective in practica obisnuita de lucru, aceasta ramanere in urma favorizeaza o situatie aparent calma in mediul economic, dar - in subsidiar - contribuie la mentinerea unor standarde calitative inca lipsite de exigenta si de dinamism ale regimului concurentei si competitivitatii economico-sociale in tara noastra.

Tocmai din aceste motive, in preambulul desfasurarii la Palatul Parlamentului (6 noiembrie 2008) a “Zilei Europene a Concurentei si Competitivitatii in Romania”, am initiat o larga Consultare Publica a mediului de afaceri, managerilor, avocatilor, consultantilor si expertilor din sectorul public si privat in vederea unei mai bune informari si pregatiri a decidentilor economici in vederea aplicarii noului Plan de Actiune al Comisiei Europene privind schemele de Ajutor de Stat, mai ales in perspectiva unei mai eficiente absorbtii a Fondurilor Structurale, a co-finantarii unor ramuri, domenii sau proiecte altfel dificil de finantat/stimulat si a infiintarii unui necesar organism national specializat de sprijinire a cresterii competitivitatii in Romania.

Mentionam ca rezultatele acestei consultari publice vor fi sintetizate intr-un raport executiv si prezentate directoratelor specializate ale Comisiei Europene si autoritatilor centrale din Romania care sunt implicate direct ori indirect in procesul de reglementare si transpunere in practica a politicilor europene privind acordarea Ajutorului de Stat, cat si stimularii cresterii competitivitatii economice a companiilor in cadrul Pietei Unice Europene.

Chestionarul de consultare publica privind eficientizarea utilizarii ajutoarelor de stat si a fondurilor structurale UE poate fi accesat pe pagina de internet [ link extern ]

Pentru cei care doresc sa participe pe viu la dezbaterea publica si la formularea setului de sugestii si recomandari privind imbunatatirea sistemului de acordare in practica a ajutoarelor de stat, precum si a cailor de crestere a competitivitatii firmelor, va informam ca termenul-limita de inscriere la eveniment este data de 27 octombrie 2008. Informatii suplimentare pot fi obtinute de la Secretariatul Consortiului Organizatoric la tel.fax: 021.2304997 sau e-mail: eurolink@b.astral.ro

Pentru conformitate,
Secretariatul Consortiului Organizatoric
c/o EUROLINK-Casa Europei/Platforma CEFTAC



Solutii de avarie sau antidot la concurenta salbatica
prin noile scheme ale ajutoarelor de stat ale UE pentru Romania
Lansarea consultarii on-line si a dezbaterii privind impactul social-economic al autoritatilor de reglementare romanesti

~ Comunicat de Presa ~

Bucuresti, 30 octombrie 2008

Prin amabilul sprijin oferit de E.S. Ambasadorul Republicii Franceza in Romania, Dl. Henri PAUL si al Sefului Misiunii Economice si Comerciale a Frantei, Dna Forence DOBEELLE, precum si al Comisiei Europene, Institutului de Dreptul Concurentei din Paris, al Camerei Franceze de Comert, Industrie si Agricultura in Romania, precum si al Parlamentului Romaniei prin Presedintele Camerei Deputatilor si al Consiliului Concurentei, Platforma CEFTAC - proiect fondat in anul 2004 de EUROLINK-Casa Europei, in parteneriat cu Consiliul Concurentei si CCIR - are privilegiul sa va informeze ca organizeaza si in acest an lucrarile Forumului Interactiv “Ziua Europeana a Concurentei si Competitivitatii in Romania”. Evenimentul este organizat la Palatul Parlamentului in data de 6 noiembrie 2008 (orele 12.30-17.30) si se afla la cea de-a IV-a editie consecutiva, bucurandu-se de Patronajul Onorific al Presedintiei UE si de participarea exceptionala a Inaltului Reprezentant al Comisiei Europene, Directorul General Adj al DG Concurenta, Dr. Herbert Ungerer, precum si al reprezentantilor Fondului European de Investitii, BERD, Economist Intelligence Unit, a numerosi sefi de misiuni economice si comerciale ai statelor UE acreditati la Bucuresti.

In cadrul conferintei de presa, organizata la sediul Institutului Francez din Bucuresti, coordonatorul Platformei CEFTAC a lansat public consultarea on-line intreprinsa in randul mediului de afaceri, avocatilor si expertilor sectorului academic si ONG in legatura cu noul sistem de acordare a schemelor ajutoarelor de stat ale UE pentru principalele domenii vizate de Comisia Europeana: incurajarea cercetarii-dezvoltarii pentru inovatii tehnologice; incurajarea intreprinza-torilor mici si mijlocii pentru cresterea competitivitatii lor; compensatii pentru sectorul fondurilor de investitii de pe piata de capital; proiecte de mediu; stimularea anteprenoriatului feminin prin mai buna aplicare a principiului egalitati de sanse intre femei si barbati.

Aceste scheme ale ajutoarelor de stat sunt deja in principiu la dispozitia nevoilor solicitantilor romani, dar eforturile oficiale de popularizare, constientizare si sprijin concret pentru activarea lor sunt extrem de lipsite la ora actuala de ecoul scontat in randul oamenilor de afaceri, managerilor, liderilor patronali ai asociatilor profesionale, directorii institutelor de cercetare, avocatilor si consultantilor. Subiectele consultarii publice vizeaza o mai clara inventariere a problemelor si insatisfactiilor exprimate de mediul de afaceri privind mai ales modul de accesare al fondurilor prevazute prin noile scheme ale ajutoarelor de stat acordate de Comisia Europeana si operationale si cu sprijinul Consiliului Concurentei, al ARIS, si al institutiilor guvernamentale abilitate. Totodata, prin aceasta consultare, organizatorii isi propun sa mentina un lobby asupra reprezentantilor autoritatilor publice pentru imbunatatirea sistemului de comunicare al acestora cu potentiali beneficiari si al modului concret de implementare al cerintelor in domeniu, formulate de Comisia Europeana si obligatorii si pentru Romania ca Stat Membru. Concluziile reiesite in urma consultarii on-line urmeaza a fi dezbatute ulterior in cadrul dezbaterii anuntate mai sus, in data de 6 noiembrie a.c. (a se vedea pagina de internet: www.HouseofEurope.ro/AjutordeStat.htm)

Organizatorii au prefatat si propunerea pe care Platforma CEFTAC a formulat-o inca de la editia din anul 2007 a “Zilei Europene a Concurentei si Competitivitatii in Romania”, prin vocea Dnei Dr Andreea Vass, cercetator stiintific la Academiei Romane si consilier la Parlamentul European. Acesta initiativa prevede infiintarea unui organism tripartit de stimulare a mediului de afaceri, in special, a sectorului IMM sub numele Consiliul National al Competitivitatii, propunere care a fost imbratisata si preluata de programul de guvernare al unora dintre fortele politice romanesti.

Nu in ultimul rand, in ajunul “Zilei Europene a Concurentei si Competitivitatii in Romania”, Platforma CEFTAC a prezentat in avanpremiera si un important document de pozitie consacrat unei evaluari paralele a stilului de lucru si rolului autoritatilor de reglementare si supraveghere a pietei generale - Consiliul Concurentei si a pietei din anumite sectoare delimitate - anume ANRE, ANC, BNR etc. Acest document contine un set de 10 observatii, sugestii si recomandari care preiau modelul de evaluare institutionala al autoritatii de concurenta din Portugalia pentru a impune o mai mare transparenta a deciziilor autoritatilor mentionate si a le canaliza mult mai eficient si decontabil in interesul combaterii oricaror distorsiuni ale regimului concurential si al reducerii efectelor anti-competitive rezultate in urma realizarii unor fuziuni, absortii sau preluari de tip non-concurential. De asemenea, documentul face o suita de recomandari imperative de care autoritatile de reglementare ar trebui sa tina cont pentru a imbunatati rapid si palpabil comportamentul investitional si managerial al actorilor privati ai pietei, ca si gradul de independenta, obiectivitate, de implicare pro-activa in vederea disciplinarii pietei, unei eficiente informari a mediului de afaceri, a diseminarii culturii concurentei catre ambele grupuri tinta: decidentii din sectorul economic; reprezentantii apararii drepturilor consumatorilor.

Din partea Partenerului Oficial al evenimentului – Societatea “Deleanu Vasile-Avocati”, membra a Warwick Legal Network (Londra) - a participat Av. Andrei UNGUREANU, Senior Partner in cadrul societatii, consultant international specializat in domeniul concurentei si in solutionarea litigiilor legate de acordarea ajutoarelor de stat. Acesta a reliefat importanta deosebita pe care mediul de consultanta si reprezentatii societatilor de avocatura le confera activitatii Consiliului Concurentei si construirii unui climat de lucru si de comunicare civilizat, argumentat si constructiv in relatia cu acesta, precum si cu toti factorii implicati in procesul de supraveghere si reglementare a pietei din Romania. In partea finala, organizatorii au prezentat si lista laureatilor ai Distinctiei anuale “Personalitatea Anului pentru o Romanie Europeana” (ed. a VII-a), ce vor primi Placheta si Diploma de Excelenta din partea Casei Europei “EUROLINK”, cu prilejul ceremoniei organizate la Palatul Parlamentului. Pe de alta parte, a facut publica si lista reprezentatilor presei ce vor primi, cu aceeasi ocazie, “Diploma de Excelenta pentru Jurnalism European” (pentru lista numelor laureatilor, consultati CD sau site-ul www.HouseofEurope.ro)

Partenerii oficiali ai Forumului interactiv “Ziua Europeana a Concurentei si Competitivitatii in Romania” sunt: Societatea „DELEANU Vasile-Avocati” - membra Warwick Legal Network si compania IMSAT Romania - Groupe SNEF. Sponsorul Oficial al evenimentului este Societatea de Avocati Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen - membra SEE Legal. Sponsori tehnici: ROVIGO si PHAETON GALA. Partenerii Media ai Forumului sunt: Radio Romania, Agentia de Presa Rador, Radio 3NET, Radio France Internationale, Romania Libera, Grupul de Presa Bursa, Conccurences.com, e-Competitions.com, Tribuna Economica, Economie si Administratie Locala, Euroconsultanta, ComunicateMedia.ro, PRWave.ro, SmartFinancial.ro, SmartBank.ro, Comunicatii Mobile, StiriEvenimente.ro, In Your Pocket.

Pentru informatii suplimentare sau solicitatea unor declaratii de presa/interviuri cu invitatii sau cu organizatorii si partenerii “Zilei Europene a Concurentei si Competitivitatii in Romania”, va rugam sa contactati Secretariatul Consortiului Organizatoric la tel./fax: 021.2304997; mobil: 0723699857 sau email: eurolink@b.astral.ro

Pentru conformitate,
Secretariatul Consortiului Organizatoric
c/o EUROLINK-Casa Europei/Platforma CEFTAC

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Banii europeni si profesiile liberale dumitru2000 dumitru2000 www.HouseofEurope.ro PLATFORMA EU-RO CLEARING FUNDS Platforma de Actiune si Interventie Rapida a Societatii Civile in favoarea stimularii absorbtiei ... (vezi toată discuția)
Competenta consiliul concurentei natyvulcan natyvulcan CONSILIUL CONCURENTEI verifica activitatea firmelor cu capital integral privat? Detin o firma care se ocupa de de cresterea porcilor si pana in prezent am ... (vezi toată discuția)
Forta juridica a tratatului de la lisabona Adela.Alexandra Adela.Alexandra Ce ati analiza/mentiona in cadrul unui subiect cu tema \"Forta juridica a Tratatului de la Lisabona\"? Multumesc (vezi toată discuția)