Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) a lansat in dezbatere publica proiectul normei metodologice privind retinerea datelor la nivelul serviciului de voce, pentru aplicarea Legii nr. 298/2008 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii.
Proiectul normei metodologice privind retinerea datelor la nivelul serviciului de voce stabileste detaliile tehnice pentru aplicarea prevederilor
legii nr. 298/2008.
Astfel,
retinerea datelor se va face de catre furnizori, in locatii securizate, special amenajate, pe servere care sa permita transmiterea datelor solicitate, transferarea datelor pe suporturi electronice, stocarea si stergerea automata a acestora si inregistrarea fiecarei utilizari a bazei de date.
Datele vor fi
retinute timp de sase luni, asa cum prevede legea, dupa care "
vor fi distruse printr-o procedura automata si ireversibila".
De asemenea, potrivit proiectului elaborat de MCSI, furnizorii vor fi obligati sa desemneze personalul care desfasoara activitati legate de aplicarea prevederilor
Legii nr. 298/2008, sa asigure continuitatea activitatii de transmitere a datelor retinute si sa incheie cu persoanele autorizate un
contract cu clauza de confidentialitate
Conform propunerii MCSI, normele de aplicare a
Legii nr. 298/2008 vor intra in vigoare in termen de 90 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.
Legea nr. 298/2008 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii, precum si pentru modificarea Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice
a intrat in vigoare pe 21 ianuarie.
Legea stabileste
obligatia furnizorilor de servicii si retele publice de comunicatii electronice de a retine anumite date despre apeluri telefonice, SMS-uri sau e-mail-uri, generate sau prelucrate in cadrul activitatii de furnizare a serviciilor. Datele vor fi retinute timp de 6 luni de la momentul efectuarii comunicarii.
Legea se va aplica
datelor de trafic si de localizare a persoanelor fizice si juridice, precum si datelor conexe necesare pentru identificarea abonatului sau a utilizatorului inregistrat.
In schimb, actul normativ
nu se va aplica in ceea ce priveste continutul comunicarii sau informatiile consultate in timpul utilizarii unei retele de comunicatii electronice.
Dispozitiile referitoare la retinerea datelor de trafic si localizare corespunzatoare serviciilor de acces la
internet, posta electronica si telefonie prin internet se vor aplica incepand cu data de
15 martie 2009.
Informatiile vor fi puse la dispozitia Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), a Ministerului Public, a Serviciului Roman de Informatii (SRI) si a Serviciului de Informatii Externe (SIE), in scopul utilizarii in cadrul activitatilor de cercetare, de descoperire si de urmarire a infractiunilor grave.
Solicitarea transmiterii datelor se va putea realiza numai dupa ce a fost inceputa urmarirea penala, la autorizarea instantei si la cererea procurorului care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala.
Categoriile de date care vor fi retinute vizeaza:
a) date necesare pentru urmarirea si identificarea sursei unei comunicari;
b) date necesare pentru identificarea destinatiei unei comunicari;
c) date necesare pentru a determina data, ora si durata comunicarii;
d) date necesare pentru identificarea tipului de comunicare;
e) date necesare pentru identificarea echipamentului de comunicatie al utilizatorului sau a dispozitivelor ce servesc utilizatorului drept echipament;
f) date necesare pentru identificarea locatiei echipamentului de comunicatii mobile.
Legea transpune Directiva nr. 2006/24/CE privind retinerea datelor generate sau prelucrate de catre furnizorii de retele si servicii de comunicatii electronice destinate publicului si de modificare a Directivei nr. 2002/58/CE, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOCE) nr. L105/13 aprilie 2006.
________
Nota Avocatnet.ro:
- Norma metodologica privind retinerea datelor la nivelul serviciului de voce poate fi consultata integral, aici.
Comentarii articol (0)