Guvernul vrea reglementarea contributiilor de asigurari sociale prin Codul fiscal, dupa cum rezulta din Raportul privind situatia macroeconomica pentru anul 2009 si proiectia acesteia pe anii 2010-2012, aprobat saptamana trecuta, de Executiv.
Odata cu aprobarea
proiectului legii bugetului de stat pe anul 2009 si a
proiectului legii bugetului asigurarilor sociale pe 2009, la sfarsitul saptamanii trecute, Guvernul a elaborat si Raportul privind situatia macroeconomica pentru anul 2009 si proiectia acesteia pe anii 2010-2012.
Politica fiscala in 2009
Dupa cum reiese din Raportul Guvernului, politica fiscala va fi caracterizata de ”coerenta, predicitbilitate si stabilitate prin elaborarea unor
proiecte ale Codului Fiscal si Codului de procedura fiscala, unitar integrate si armonizate cu directivele Uniunii Europene, precum si cu realitatile economice”.
In domeniul impozitului pe venit si al impozitului pe profit, in 2009, Guvernul va mentine cota unica de impozitare directa de 16%.
In privinta impozitului pe venit, Executivul si-a propus “asigurarea echitatii in repartizarea sarcinii fiscale pentru persoanele cu venituri mici, prin acordarea de compensatii si deduceri fiscale” si, totodata, “eliminarea temporara a impozitului pe veniturile din dobanzile la depozitele bancare, inclusiv ale nerezidentilor, in vederea stimularii economisirii”.
De asemenea, Guvernul a anuntat deja
neimpozitarea profitului reinvestit, incepand cu trimestrul al doilea al acestui an.
In domeniul taxei pe valoare adaugata, Executivul nu anticipeaza modificari majore, in schimb, in privinta accizelor, graficul de majorare va fi devansat.
Proiectii pentru anii 2010-2012
Cadrul fiscal pentru anii 2010-2012 prevede mentinerea cotei unice directe de 16%, la impozitul pe profit si pe venit. Cu toate acestea, din raportul Guvernului reiese ca va fi stabilit un
impozit unitar pe castigurile bursiere si ca vor fi aplicate
masuri pentru fiscalizarea agriculturii.
In domeniul impozitului pe profit, va fi introdus
sistemul forfetar de impozitare pentru anumite activitati, Raportul nespecificand, insa, categoriile de activitati carora li se va aplica acest sistem. Totodata, va fi mentinuta masura neimpozitarii profitului reinvestit.
Din Raportul Guvernului mai reiese ca va fi perceputa o
taxa pe valoare adaugata de 19% si la tranzactiile imobiliare efectuate in scopuri comerciale de catre
persoane fizice.
In plus, vor fi reintroduse
masurile simplificate la TVA pentru tranzactiile cu bunuri imobile si la importul de echipamente necesare investitiilor proprii ale contribuabililor.
Accizele vor fi, de asemenea, majorate, pentru anumite produse supuse accizelor armonizate, respectiv pana in 2011, conform graficului prevazut in Codul fiscal.
Poate cea mai importanta masura inclusa in Raportul Guvernului o reprezinta
reglementarea prin Codul fiscal a contributiilor de asigurari sociale (CAS, CASS, somaj, accidente de munca si boli profesionale).
In prezent, nivelul contributiilor de asigurari sociale sunt stabilite anual, prin legile bugetului de stat si bugetului de asigurari sociale. Aceste contributii sunt reglementate prin legi specifice: Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca si Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale.
Avocatnet.ro va invita la dezbatere:
In ce masura considerati benefica reglementarea prin Codul fiscal a contributiilor de asigurari sociale?
_____
Raportul privind situatia macroeconomica pentru anul 2009 si proiectia acesteia pe anii 2010-2012 vi-l prezentam integral, ca fisier atasat.
Comentarii articol (2)