Daca ar fi sa ne raportam la pct. 42 indice 1 Din HG 791/2010, referitor la art.48 din CF:
"42 indice 1. Pentru contribuabilii persoane fizice care desfăşoară o activitate independentă ca întreprindere individuală, venitul net se poate determina pe bază de norme anuale de venit, cu respectarea prevederilor art. 49 din Codul fiscal.",
intelegem din cele de mai sus ca, persoanele fizice care detin o intreprindere individuala desfasoara o activitate independenta ( in sensul codului fiscal),
atunci, din art.1 al Anexei nr.2 din HG 791/2010 (NORMA metodologica de aplicare a art.III din OUG 58/2010), acest venit obtinut de o persoana fizica care desfasoara o activitate independenta ca intreprindere individuala, este un venit de natura profesionala si conform art.III, alin. (2) se datoreaza- pentru acest venit - toate contributiile individuale prevazute in OUG 58/2010 , inclusiv contributia pentru somaj.
'
da, asa zic si eu , desi legea 76 a somajului are urmatoarea prevedere :
Art. 20 - Se pot asigura în sistemul asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prezentei legi, următoarele persoane:
a) asociat unic, asociaţi;
b) administratori care au încheiat contracte potrivit legii;
c) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente;
d) membri ai asociaţiei familiale;
e) cetăţeni români care lucrează în străinătate, conform legii;
f) alte persoane care realizează venituri din activităţi desfăşurate potrivit legii şi care nu se regăsesc în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a)-e).
iar in ou 44 /2008 :
(3) Membrii unei întreprinderi familiale sunt asiguraţi în sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale şi au dreptul de a fi asiguraţi în sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi al asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prevăzute de lege.
Ceea ce era o optiune, a devenit o obligatie .
~~~
later edit :
un scurt comentariu as mai face, oarecum pe langa tema initiala :
Iata ce prevede codul fiscal la art 2:
Impozitele şi taxele reglementate de Codul fiscal
Impozitele şi taxele reglementate prin prezentul cod sunt următoarele:
a) impozitul pe profit;
b) impozitul pe venit;
c) impozitul pe veniturile microîntreprinderilor;
d) impozitul pe veniturile obţinute din România de nerezidenţi;
e) impozitul pe reprezentanţe;
f) taxa pe valoarea adăugată;
g) accizele;
h) impozitele şi taxele locale.
Acest art este incalcat de hg 791, pentru ca prin aceste norme se largeste gama de taxe reglementate de cod cu contributiile sociale , care au legi speciale de reglementare .
Iar la art.1, alin.(3):
"In materie fiscala, dispozitiile prezentului cod prevaleaza asupra oricaror prevederi din alte acte normative, in caz de conflict intre acestea aplicadu-se dispozitiile Codului fiscal."
corect !:)
Dar in materie fiscala ... iar asigurarea /contributia pentru somaj nu face parte din categoriile de impozite si taxe reglementate de cod .
Eram sigur ca o sa-mi raspundeti asa ! Dar, art.III din OUG 58/2010 nu face reglementari in domeniul contributiilor desi in OUG 58/2010 se refera la modificarea L571/2003?
Mai mult decat atat in L31/1990 rep. la art.152 , alin.(3) se face derogare de la art.5 din L19/2000 !
Din punctul meu de vedere, atata timp cat este o prevedere a CF, publicata in MO eu , ca si contribuabil, va trebui sa o aplic si respect intocmai (si la timp- vezi si OUG 39/2010 pentru "la timp").