avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general pfa platitor de contributii sociale
Discuție deschisă în Contabilitate în general

pfa platitor de contributii sociale

Un expert contabil este angajat cu contract de munca pe durata nedeterminata pe post de economist la o societate comerciala. In afara orelor de program presteaza activitati de servicii contabile la diverse firme cu care are incheiate contrace de prestari de servicii. Lunar incaseaza de la acesti clienti o suma de bani pentru serviciile prestate. Este si platitor de TVA. In aceasta situatie trebuie sa plateasca si contributiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului numarul 58/2010?
Cel mai recent răspuns: GINGHINA MARIA , Contabil 10:48, 29 August 2010
Pentru veniturile profesionale realizate cu caracter repetitiv, chiar daca sunteti salariat la alt loc de munca, se platesc contributiile individuale de asigurari sociale:CASS-5,5%, CAS-10,5%, Contributie somaj-0,5%.
Baza legala: OUG nr. 58/2010, art. III; Normele metodologice, anexa nr. 2, aprobate prin HG nr. 791/2010 de aplicare a prevederilor art. III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi alte măsuri financiar-fiscale

Clarificari legate de ordonanta 58

CECCAR a trimis catre Domnul ministru al Ministerului Muncii Familiei si Protectiei Sociale, urmatoarele intrebari:

„Întrucât dorim să asigurăm membrilor noştrii posibilitatea de a-şi desfăşura activitatea cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare vă rugăm să ne ajutaţi cu soluţionarea aspectelor menţionate mai jos.

Profesia de expert contabil este o profesie liberă organizată în baza OG 65/1994, republicată. Conform art. 8 al OG 65/1994 “Experţii contabili pot să-şi exercite profesia individual ori se pot constitui în societăţi comerciale potrivit legii”. Astfel, expertul contabil care îşi desfăşoară activitatea în mod individual obţine venituri dintr-o profesie liberă, venituri ce sunt impozitate, conform Codului fiscal, Titlul III Impozit pe venit, Capitolul III, ca şi venituri din activităţi independente desfăşurate de persoane fizice. Experţii contabili nu au un sistem propriu de asigurare pentru pensii, neinclus în sistemul public de pensii.

Articolul III al OUG 58/2010 nu dă o definiţie a veniturilor profesionale, însă normele de aplicare a acestui articol, aprobate prin HG 791/2010, dau o definiţie a acestor venituri [1], definiţie ce nu exclude explicit profesiile libere. Ca urmare întrebarea noastră este:

1. Veniturile obţinute de experţii contabili ce îşi desfăşoară activitatea în mod individual se supun prevederilor art. III al OUG 58/2010?

În situaţia în care răspunsul la întrebarea de mai sus este afirmativ se ridică şi alte probleme, astfel:

a) HG 791/2010 stabilesc la art. 3 faptul că “(1) Persoanele care realizează exclusiv venituri de natură profesională cu caracter repetitiv - lunar, trimestrial sau semestrial - sau ocazional datorează contribuţiile individuale de asigurări sociale, de asigurări pentru şomaj şi de asigurări sociale pentru sănătate, prevăzute la art. III alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, denumite în continuare contribuţii individuale.
(2) Persoanele care, pe lângă veniturile de natură salarială, realizează şi venituri de natură profesională cu caracter repetitiv - lunar, trimestrial sau semestrial - datorează contribuţiile individuale şi pentru aceste venituri de natură profesională.
(3) Persoanele care, pe lângă veniturile de natură salarială, realizează şi venituri de natură profesională în mod ocazional nu datorează contribuţiile individuale şi pentru aceste venituri de natură profesională. ” Ca urmare întrebarea noastră este:

Din punctul de vedere al cui trebuie stabilit caracterul repetitiv al veniturilor profesionale şi cine are obligaţia stabilirii acestui fapt: plătitorul de venit sau persoana care primeşte venitul [2]?

b) art. III alin. (4) al OUG 58/2010 prevede că obligaţia plăţii contribuţiilor individuale este a plătitorului de venit. HG 791/2010 prevede la art. 6 alin. 3 că “contribuţia de asigurări sociale de sănătate se plăteşte de persoana care le realizează”. Ca urmare întrebarea noastră este:

Pentru fiecare dintre cele 3 contribuţii individuale:
(i) de asigurări sociale,
(ii) de asigurări pentru şomaj şi
(iii) de asigurări sociale pentru sănătate
cine are obligaţia de a le plăti la buget: plătitorul de venit sau persoana care realizează venitul?

c) art. III alin. (4) al OUG 58/2010 prevede că obligaţia declarării contribuţiilor individuale este a plătitorului de venit (respectiv a clienţilor expertului contabil). HG 791/2010 prevede la art. 7 că “Persoanele prevăzute la art. 5 alin. (1) au obligaţia de a depune câte o declaraţie privind asigurarea în sistemul public de pensii, în sistemul asigurărilor pentru şomaj, respectiv de a încheia contracte de asigurare în sistemul de asigurări sociale de sănătate.” Ca urmare întrebările noastre sunt:

Pentru fiecare dintre cele 3 contribuţii individuale:
(i) de asigurări sociale,
(ii) de asigurări pentru şomaj şi
(iii) de asigurări sociale pentru sănătate
cine are obligaţia de a le declara la Casa de Pensii, Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă, Casa de Sănătate, şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală: plătitorul de venit sau persoana care realizează venitul?

d) Până la apariţia OUG 58/2010 pentru veniturile obţinute experţii contabili aveau obligaţia achitării contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, conform Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, şi, în anumite condiţii şi a contribuţiei de asigurări sociale, conform Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, şi a contribuţiei de asigurări pentru şomaj, conform Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare. Ca urmare întrebarea noastră este:

În ce mod se corelează prevederile OUG 58/2010 cu cele ale Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare şi Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare. Respectiv achitarea contribuţiilor conform OUG 58/2010 exceptează de la conformarea la prevederile acestor legi sau nu?

Am aprecia un răspuns prompt la problemele de mai sus. „



Intrucat nu am primit nici un raspuns pana in prezent recomandam membrilor sa depuna declaratia in termen pentru a se evita amenzile urmand ca ulterior sa se depuna eventualele declaratii rectificative.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

"contract de prestari servicii" Cosmi7 Cosmi7 Care sunt cotele ce se retin de catre angajator, in cazut contractelor de prestari servicii? Ce temei legal avem in acest ... (vezi toată discuția)
Pfa- dispozitiile oug 58/2010 ContSters109653 ContSters109653 Incepand cu veniturile obtinute in luna iulie, PFA au obligatia de a plati contributiile sociale in conformitate cu dispozitiile OUG 58/2010. Potrivit art. ... (vezi toată discuția)