Pana la 25 februarie, angajatorii trebuie sa indeplineasca obligatiile fiscale aferente salariilor, pentru luna ianuarie. Pana la intrarea in vigoare a legilor privind bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale, angajatorii vor aplica noile cuantumuri ale contributiilor de asigurari sociale, stabilite prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 226/2008.
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 226/2008 a majorat nivelul cotelor contributiilor de asigurari sociale, fata de luna decembrie a anului 2008. Cresterea este de 0,5%, indiferent de conditiile de munca.
In acelasi timp, OUG nr. 226/2008 prevede si o scadere, in ceea ce priveste cotele contributiilor de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, datorate de angajatori, de la 0,4%-2%, in functie de clasa de risc, la 0,15%-0,85 %, aplicate asupra bazei lunare de calcul, respectiv asupra sumei veniturilor brute realizate lunar.
Noile cuantumuri ale contributiilor angajatilor si angajatorilor se aplica incepand cu luna ianuarie 2009, cu termen de declarare si plata 25 februarie 2009.
Potrivit Codului fiscal, platitorii de salarii si de venituri asimilate salariilor au obligatia de a calcula si de a retine impozitul aferent veniturilor fiecarei luni la data efectuarii platii acestor venituri, precum si de a-l vira la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri.
Termenul lunar nu se aplica si in cazul persoanelor juridice platitoare de impozitul pe veniturile microintreprinderilor, asocierilor fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice, precum si persoanelor fizice care desfasoara activitati independente, carora li se aplica un regim trimestrial, si asociatiilor, fundatiilor sau altor entitati fara scop patrimonial, cu exceptia institutiilor publice, care au un regim semestrial de declarare si plata.
Contributiile angajatorilor si angajatilor, conform OUG nr. 226/228
Potrivit OUG nr. 226/2008, cotele de contributii la asigurarile sociale de sanatate datorate la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS) sunt de 5,5% pentru angajat, si de 5,2%, pentru angajator. Pentru persoanele asigurate facultativ, cota de contributie la FNUASS este de 10,7%.
In cazul cotelor de contributie de asigurari sociale, prevazute de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, OUG nr. 226/2008 stabileste urmatoarele valori, in functie de conditiile de munca:
a) 28% pentru conditii normale de munca, datorata de angajator si angajati, din care 9,5% datorata de angajati si 18,5% datorata de angajatori;
b) 33% pentru conditii deosebite de munca, datorata de angajator si angajati, din care 9,5% datorata de angajati si 23,5% datorata de angajatori;
c) 38% pentru conditii speciale de munca, datorata de angajator si angajati, din care 9,5% datorata de angajati si 28,5% datorata de angajatori.
In baza legii Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca si a Legii nr. 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, OUG nr. 226/2008 stabileste urmatoarele cote ale contributiilor:
a) contributia datorata de angajatori la bugetul asigurarilor pentru somaj este de 0,5 %;
b) contributia individuala datorata la bugetul asigurarilor pentru somaj este de 0,5%;
c) contributia datorata la bugetul asigurarilor pentru somaj de catre persoanele asigurate in baza contractului de asigurare pentru somaj este de 1%;
d) contributia datorata de angajator la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale este de 0,25%.
In plus, cotele de contributii datorate de angajatori in functie de clasa de risc, potrivit prevederilor Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, vor fi intre 0,15% la 0,85%, aplicate asupra sumei veniturilor brute realizate lunar.
Comentarii articol (0)