In acelasi timp, exportatorii care vand produse pe piete unde moneda americana este de referinta sunt dezavantajati, mai ales daca achita materiile prime in moneda europeana. Pe de alta parte, deprecierea dolarului avantajeaza procesul de reducere a inflatiei.
Tendinta generala, de scadere
Tendinta generala a cotatiilor monedei europene si a celei americane va fi de scadere, ne-a declarat bancherul Bogdan Baltazar. Cotatiile celor doua monede nu vor scadea mult, a adaugat Baltazar. Leul se va aprecia usor fata de moneda europeana, iar fata de dolar ar putea inregistra aprecieri "brutale". In ceea ce priveste evolutia celor doua valute, Baltazar afirma ca "nu ar trebui sa ne mire o paritate de 1,40-1.45 dolari la un euro".
"Exportatorii trebuie sa se obisnuiasca"
Exportatorii trebuie sa se obisnuiasca cu un leu puternic, afirma Baltazar. "Prea mult s-a trait in aceasta tara de pe urma unui leu slab, ce le permitea sa iasa la export in orice conditii", spune bancherul, adaugand ca exportatorii trebuie sa sporeasca productivitatea pentru a fi competitivi. In mod similar, Adrian Vasilescu sustine ca pentru exportatori "vremea competitiei prin cursul de schimb s-a dus, a venit vremea competitiei prin calitate".
Mai mult, Baltazar afirma ca, in lipsa investitiilor in tehnologie, leul apreciat fata de cele doua valute ar putea determina o scadere a exporturilor.
Avantaje pentru omul de rand
Romanii au cateva avantaje de pe urma deprecierii monedei americane fata de leu. In primul rand, acestea sunt simtite de cei peste opt milioane de utilizatori ai serviciilor de telefonie mobila, care achita serviciile utilizate in dolari. Totodata, produsele achitate de importatori cu dolari americani ar putea deveni mai ieftine, in cazul in care cei care le aduc in tara doresc sa aiba vanzari mai mari.
Comentarii articol (0)