ÎN CAZUL PRÃBUSIRII MONEDEI EURO:
CE SE ÎNTÂMPLÃ, CUM SE POT RECUPERA (CONVERTI IN RON), SUMELE ÎN EURO DETINUTE ÎN CHASH (LA SALTEA) - CARE NU SE AFLA ÎN DEPOZITE....ETC DIN BÃNCI SAU ALTE PRODUSE FORMALE SPECIFICE?
Nimeni nu va acopera devalorizarea unei monede, chiar daca e ea tinuta la banca sau la saltea. Daca aveti temeri, schimbati acum in ce e mai stabil in lume..
Multumesc.
Problema nu este acoperirea in totalitate, ci daca exista obligativitatea cuiva (banci etc) de a face conversia, in cat timp a si in ce volum
Nu e ceva care se face automat de banca. Dumneavostra daca doriti, dati ordin de cumparare si se face. Destul de repede, caci nu cred ca aveti ffffoarte multi euroi.
Am inteles. Multumesc. Eu voiam sa aflu daca euro tinuti in casa mai pot fi recuperati dupa caderea monedei - cu devalorizarea respectiva - pentru ca si depozitele de la banci sunt (probabil) recuperate tot devalorizate.
În momentul de faţă depozitul bancar este garantat pâna la echivalentul a 100.000 de euro.
Deci dacă aveţi aceasta suma in banca in cazul prabuşirii monedei euro ea vă va fi returnată la cerere dar în euro nu în lei.....deci valoare 0.la fel ca la banii tinuţi la saltea.
Ca să alegeţi cum sa vă pastraţi banii poate ar fi bine sa vă aplecaţi asupra următoarelor informaţii:
1. În primul trimestru din 2012 leul se va aprecia cu circa 8%, ajungând la nivelul de 4 lei pentru un euro datorită modificării sistemului de provizionare ca urmare a implementarii IFRS. Dacă schimbaţi acum euro în lei veţi fi avea un câştig.
2.Băncile internaționale mizează pe o depreciere a euro în raport cu dolarul în perioada următoare, de la 1,3 euro/dolar în prezent la 1,25 – 1,2 euro/dolar.
3.Monedele de refugiu spre care se îndreaptă investitorii în perioadele de dificultate sunt: yenul, dolarul și francul elvețian
4. Randamentul plasamentelor pe o perioadă de 3 luni (trim I 2012)
- păstrarea banilor acasă - 0,6%
- plasament valutar +/-1%-2%
- depozit bancar 1,5%
- fond monetar1,5%