Art. I. - Legea nr. 73/1993 pentru înfiintarea, organizarea si functionarea Consiliului Legislativ, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 260 din 5 noiembrie 1993, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 2 alineatul (1), litera f) va avea urmatorul cuprins: "f) tine evidenta oficiala a legislatiei României si furnizeaza informatia necesara pentru desfasurarea procesului legislativ; organizeaza informatizarea sistemului de evidenta a acesteia si realizeaza produse informatice pentru evidenta legislatiei asistata de calculator;"
2. La articolul 2 alineatul (1), dupa litera f) se introduce o litera noua, litera f1), cu urmatorul cuprins: "f1) urmareste, în vederea functionarii sistemului legislativ în mod unitar si coordonat, emiterea de catre autoritatile publice competente a actelor normative în executare, dispuse prin legi, ordonante si hotarâri ale Guvernului, si semnaleaza organelor în drept întârzierile în emiterea acestora;"
3. La articolul 2 alineatul (1), literele g) si h) vor avea urmatorul cuprins: "g) elaboreaza Repertoriul legislatiei României - evidenta oficiala - si furnizeaza varianta on-line a acestuia; întocmeste versiunile oficiale ale unor culegeri de acte normative; h) pastreaza originalele legilor si ale decretelor de promulgare a acestora. În acest scop, institutiile publice care le detin în prezent le vor preda Consiliului Legislativ;"
4. La articolul 2 alineatul (1), dupa litera h) se introduce o litera noua, litera i), cu urmatorul cuprins: "i) creeaza si actualizeaza, în sistem informatizat, baza de date necesara activitatii de studii si documentare legislativa."
5. La articolul 3 alineatul (3), literele a) si b) vor avea urmatorul cuprins: "a) concordanta reglementarii propuse cu Constitutia, cu legile-cadru în domeniu, cu reglementarile Uniunii Europene si cu actele internationale la care România este parte, iar în cazul proiectelor de lege si al propunerilor legislative, natura legii si care este prima Camera ce urmeaza a fi sesizata; b) asigurarea corectitudinii si claritatii exprimarii juridice, înlaturarea contradictiilor sau necorelarilor din cuprinsul proiectului de act normativ, asigurarea caracterului complet al prevederilor sale, respectarea normelor de tehnica legislativa, precum si a limbajului normativ;"
6. La articolul 3, alineatul (4) se abroga.
7. Dupa articolul 4 se introduce un articol nou, articolul 41, cu urmatorul cuprins: "Art. 41. - (1) Consiliul Legislativ stabileste forma republicabila a Constitutiei, modificata si completata, dupa aprobarea prin referendum a legii de revizuire a acesteia.
(2) Consiliul Legislativ examineaza si avizeaza, în conditiile legii, forma republicabila a legilor, ordonantelor si hotarârilor Guvernului, care au suferit interventii legislative si pentru care s-a dispus republicarea. (3) Consiliul Legislativ avizeaza, în conditiile legii, rectificarile ce se propun a fi aduse unor acte normative dupa publicarea acestora, în cazul descoperirii de erori materiale. Publicarea rectificarilor de acte normative în Monitorul Oficial al României, Partea I, se face numai cu avizul Consiliului Legislativ. (4) Avizul Consiliului Legislativ prevazut la alin. (2) si (3) se transmite la cererea secretarului general al Camerei Deputatilor. (5) Consiliul Legislativ urmareste si semnaleaza Parlamentului sau, dupa caz, Guvernului, întârzierile în republicarea actelor normative pentru care s-a dispus o asemenea masura."
8. Dupa articolul 5 se introduce un articol nou, articolul 51, cu urmatorul cuprins: "Art. 51. - Consiliul Legislativ stabileste relatii cu institutiile similare din alte tari, precum si cu alte institutii cu profil juridic, din tara si din strainatate."
9. La articolul 6, alineatele (3) si (4) vor avea urmatorul cuprins: "(3) În structura organizatorica a Consiliului Legislativ se cuprind, de asemenea, Departamentul pentru armonizarea legislatiei cu reglementarile Uniunii Europene, Departamentul de informatica legislativa si Secretariatul Consiliului Legislativ. (4) Structura organizatorica a Consiliului Legislativ, nomenclatorul de functii si numarul de posturi de conducere si de executie, precum si domeniile de activitate si atributiile sectiilor, sectoarelor, departamentelor, secretariatului, precum si ale celorlalte compartimente din cadrul aparatului Consiliului Legislativ se stabilesc prin Regulamentul de organizare si functionare a Consiliului Legislativ, aprobat în sedinta comuna a birourilor permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului, cu avizul comisiilor juridice reunite."
10. La articolul 8 alineatul (1), litera c) va avea urmatorul cuprins: "c) angajeaza si, dupa caz, numeste, potrivit legii, personalul din aparatul Consiliului Legislativ;"
11. La articolul 8, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins: "(2) Presedintele Consiliului Legislativ este ordonator principal de credite."
12. Articolul 9 va avea urmatorul cuprins: "Art. 9. - (1) Fiecare sector din cadrul unei sectii este condus de unul dintre consilieri. (2) Presedintele de sectie este ajutat de unul dintre consilierii prevazuti la alin. (1) care este loctiitorul de drept al acestuia. (3) Secretariatul Consiliului Legislativ este condus de un secretar general, numit de presedintele Consiliului. Secretarul general îsi desfasoara activitatea în subordinea directa a presedintelui Consiliului Legislativ si asigura pregatirea, organizarea si coordonarea activitatilor din cadrul secretariatului. (4) Secretarul general, sefii de departamente, consilierii si celelalte persoane care detin calitatea de functionar public îsi exercita atributiile de la data depunerii juramântului prevazut de lege. Secretarul general si sefii de departamente depun juramântul în fata presedintelui Consiliului Legislativ, cu participarea presedintilor de sectii. Consilierii si ceilalti functionari publici depun juramântul în fata presedintelui Consiliului Legislativ, cu participarea presedintilor de sectii sau, dupa caz, a secretarului general ori a sefului de departament."
13. La articolul 11, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins: "(2) Proiectele de acte normative supuse avizarii vor fi însotite de instrumentele de prezentare si motivare, precum si de alte documente care au stat la baza elaborarii lor."
14. La articolul 15, dupa alineatul (1) se introduce un alineat nou, alineatul (11), cu urmatorul cuprins: "(11) Presedintele Consiliului Legislativ poate supune spre dezbatere, sectiilor reunite, unele proiecte de acte normative complexe ori care ridica probleme deosebite, precum si aspecte de importanta majora pentru activitatea Consiliului Legislativ."
15. La articolul 16, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins: "Art. 16. - (1) Pot fi numite în functiile de presedinte al Consiliului Legislativ, presedinte de sectie, sef de departament si consilier persoane care au cetatenia româna si domiciliul în tara, pregatire juridica superioara, precum si o buna reputatie profesionala si morala. Pentru functiile de presedinte al Consiliului Legislativ si presedinte de sectie este necesara o vechime în activitatea juridica de cel putin 15 ani, iar pentru functiile de sef sector si sef departament, de cel putin 8 ani. Pentru functiile de secretar general, de sef al Departamentului de informatica legislativa, de director al Directiei de studii si documentare si de sef al Sectorului financiar-contabil este necesara o vechime de cel putin 8 ani în specialitatea functiei. Pentru functia de consilier este necesara o vechime în specialitate juridica de 7 ani. Functiile de sef sector si sef de departament sunt functii publice specifice."
16. Dupa articolul 16 se introduce un articol nou, articolul 161, cu urmatorul cuprins: "Art. 161. - Au calitatea de membri ai Consiliului Legislativ presedintele Consiliului Legislativ, presedintii de sectii, sefii de departamente si consilierii."
17. Dupa articolul 18 se introduce un articol nou, articolul 181, cu urmatorul cuprins: "Art. 181. - Prevederile art. 17 alin. (1) referitoare la incompatibilitati se aplica si functiilor de secretar general al Consiliului Legislativ si de sef de departament." 18. Articolul 20 va avea urmatorul cuprins: "Art. 20. - Salarizarea si celelalte drepturi de natura salariala ale personalului Consiliului Legislativ sunt corespunzatoare celor stabilite pentru personalul cu functii similare din aparatul celor doua Camere ale Parlamentului, cu exceptia functiei de secretar general, care este asimilata, din punct de vedere al salarizarii, functiei de sef de departament." 19. Dupa articolul 20 se introduce un articol nou, articolul 201, cu urmatorul cuprins: "Art. 201. - Statutul functionarilor publici din structurile de specialitate ale Consiliului Legislativ se aproba prin lege speciala."
20. Articolul 21 va avea urmatorul cuprins: "Art. 21. - Pentru elaborarea unor studii si lucrari de complexitate deosebita, care implica o înalta specializare, presedintele Consiliului Legislativ poate aproba consultarea unor colaboratori externi, specialisti de prestigiu, cadre didactice universitare, cercetatori stiintifici sau practicieni ai dreptului, cu experienta, care vor beneficia de drepturile cuvenite potrivit legii."
21. La articolul 22, alineatul (3) se abroga.
22. Articolul 23 se abroga.
Art. II. - (1) Consiliul Legislativ va prelua de la Camera Deputatilor, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, personalul cu posturile aferente activitatii financiar-contabile proprii, cu mentinerea drepturilor salariale actuale.
(2) Se autorizeaza ordonatorii principali de credite sa introduca modificarile ce decurg din aplicarea prevederilor alin. (1) în numarul maxim de posturi, în structura acestora, precum si în structura cheltuielilor de personal, cu avizul Ministerului Finantelor Publice.
Art. III. - Consiliul Legislativ face, în termen de 30 de zile, propuneri corespunzatoare de modificare si completare a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului Legislativ, pe care le va supune spre aprobare birourilor permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului. Pâna la aprobarea modificarii regulamentului, se mentine actuala structura organizatorica a Consiliului Legislativ, aprobata prin Hotarârea birourilor permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului nr. 1/1996.
Art. IV. - Legea nr. 73/1993 pentru înfiintarea, organizarea si functionarea Consiliului Legislativ, cu modificarile si completarile aduse prin prezenta lege, va fi republicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o noua numerotare.
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia României, republicata.
Comentarii articol (0)