Situatia prezentata de user
O societate are doi asociati, dintre care unul este si administrator. Acesta din urma vrea sa cesioneze si sa renunte la active si pasive, dar primul asociat nu-i raspunde si amana termenul de semnare. Societatea detine anumite obiecte de inventar mobile, cat si scule. De asemenea, acest asociat-administrator nu mai este implicat in activitatea societatii si nu vrea sa fie tras la raspundere pentru ceea ce se intampla in interiorul acesteia. .
Intrebarile userului
Ce este de facut in aceasta situatie?
Raspunsurile si explicatiile userilor pe aceasta tema
Un user raspunde spunand ca administratorul poate convoca adunarea generala si poate sa hotarasca, dupa caz, revocarea sa din functia de administrator, cesionarea partilor sociale catre celalalt asociat sau, in caz de refuz sau neprezentare a celuilalt asociat, sa hotarasca dizolvarea firmei.
O alta persoana prezinta a doua varianta, respectiv dizolvarea firmei, mai ales ca, in situatia de fata, asociatul-administrator nu vrea sa fie tras la raspundere. De asemenea, acesta adauga si faptul ca dupa neprezentarea la doua convocari, de exemplu, se poate solicita excluderea acestuia din firma, pe cale de instanta, iar celalalt asociat sa devina asociat-unic.
Un alt user opineaza ca cesiunea de parti sociale si revocarea/numirea administratorului reprezinta o modificare a actului constitutiv.
Modificarea actului constitutiv se poate face doar cu unanimitate de voturi, conform art. 192 alin.(2) din Legea 31/1990. Unanimitatea nu va fi obtinuta niciodata daca celalalt asociat nu se prezinta la Adunarea Generala. Astfel, mentioneaza acesta, "se poate convoca de 1000 de ori adunarea generala conform legii, daca nu exista unanimitate, nu exista cvorum si nu se pot lua decizii valide".
Acest utilizator adauga si faptul ca excluderea nu se poate obtine doar pentru motivul ca un asociat nu se prezinta la adunarea generala. Nici un asociat nu are nici un fel de obligatie legala sa se prezinte la nici o adunare generala. Prin urmare, userul considera ca orice actiune de excludere pe acest motiv este de la inceput sortita esecului.
In absenta celuilalt asociat, singura solutie prezentata de acest utilizator, consta in dizolvarea societatii pentru motivul: neintelegeri grave intre asociati care fac imposibila continuarea activitatii. Firma va fi lichidata si radiata. Insa, pentru eventuale datorii ale societatii, va raspunde administratorul.
In incheiere, acesta recomanda sa se insiste pe cesiune si retragere din societate. Procedura dureaza 5 zile la ORC, in timp ce dizolvarea, lichidarea si radierea pot dura 3 ani sau mai mult.
Asteptam si opinia ta pe Forumul Avocatnet.ro.
Comentarii articol (2)