In proiectul noului Cod civil, logodna este reglementata la articolele 283-287, declarandu-se in nenumarate randuri ca aceste prevederi sunt o premiera in sistemul nostru legislativ.
In acelasi timp, in expunerea de motive a proiectului de cod civil se mentioneaza ca „realitatea sociala traditionala in Romania in ceea ce priveste logodna” constituie motivul aflat la baza acestei reglementari.
Insa, Codul lui Calimach, promulgat de domnitorul Scarlat Calimachi in anul 1817, includea aceasta „realitate sociala” redata de importanta logodnei in viata privata. Pe parcursul Cap. 2 "Pentru dritul casatoriei" al Partii I, acest cod stabileste relatiile dintre un barbat si o femeie in vederea casatoriei.
De la fagaduinta la ... promisiune
Daca, in actualul proiect de cod, logodna este promisiunea reciproca de a incheia casatoria, in Codul lui Calimach, logodna este fagaduinta pentru urmatoarea insotire si se face desavarsit sau nedesavarsit. Definitiile sunt similare, ideea exprimata la inceputul secolului 19, imbracand alta forma, specifica secolului 21.
Acelasi lucru il observam si in enuntarea articolelor cu privire la restituirea bunurilor primite de logodnici. Daca in Codul lui Calimach este precizat ca drept aceia, daca logodnicul sau logodnica fara cuvant se leapada de cununie, pagubeste arvona si darurile ce au dat, platind atat cheltuielile ce s-ar fi facut din partea logodnicei pentru gatirea nuntii, cum si darurile acele ce au fagaduit si n-au apucat a le da, in proiectul noului cod, articolul 285, se prevede ca: in cazul ruperii logodnei, sunt supuse restituirii darurile pe care logodnicii le-au primit in considerarea logodnei sau, pe durata acesteia, in vederea casatoriei, cu exceptia darurilor obisnuite. Darurile se restituie in natura sau, daca aceasta nu mai este cu putinta, in masura imbogatirii.
Proiectul noului cod civil mai stabileste ca dreptul la actiune pentru restituirea darurilor facute in considerarea logodnei, precum si pentru sanctionarea ruperii abuzive a acesteia se va prescrie intr-un an de la ruperea logodnei.
Insa, daca proiectul noului Cod Civil, nu impune formalitati aparte, Codul lui Calimach cuprinde numeroase alte precizari, precum:
-varsta minima pentru logodna;
Nu este ertat a se face desavarsita logodna, mai inainte de a implini partea barbateasca al 14-le an al vristei si partea femeiasca al 12-le an; iar cea nedesavarsita nu este slobod a se face mai inainte de 7 ani a vristei celor ce se logodesc.
-termen de cel mult patru ani pentru incheierea casatoriei;
Dupa logodna trebuie sa se savarseasca cununia in curgere de doi ani daca se vor afla amandoua fetele in tara aceasta (...)
Instrainata fiind, una din fetele logdnei, poate sa pasuiasca cununia pan la trei ani.
Pentru binecuvantata pricina se poate pasui cununia si pan la al patrulea an, adeca pentru boala a unei parti, pentru moartea parintilor sau pentru vinovatia de criminal sau pentru cea din nevoe indelungata instrainare.
-doar persoanele de sex opus si de aceeasi religie se pot logodi;
Tot intru o vreme se pot uni prin legiuita insotire numai doua persoane adeca un barbat si o femeie.
Nu este slobod a se face casatoria intre crestini si necrestini, precum nici intre pravoslavnici si intre cei de alta dogma.
Comentarii articol (0)