avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Logodna civila
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Logodna civila

Buna ziua, intrebarea mea se refera la logodna civila, mai exact ce trebui facut pentru a incheia aceasta logodna. Are loc tot la starea civila, ca si cununia? Sunt necesare acte? Ce presupune ea mai exact?
Va rog sa ma iertati daca s-a mai raspuns la aceasta intrebare, nu am reusit sa gasesc raspuns in forum. Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: e4c5 , utilizator 16:21, 1 Ianuarie 2013
Logodna este promisiunea intre Un barbat si o femeie de a incheia casatoria. Nu trebuie indeplinita nicio formalitate, ea se poate dovedi cu orice mijloc de proba, inscrisuri, martori..
Pentru a se incheia logodna trebuie indeplinite conditiile de la casatorie , capacitate de deplina sau anticipata de la varsta de 16 ani, logodnicii sa nu mai fi logoditi, Consimtamant liber , logodnicii sa fie de sex opus, Logodna nu se poate incheia intre rude pe linie collaterala pana la gradul 4 inclusiv, nu se poate logodi tutorele cu Persoana aflata sub tutela sa,.
Logodna poate fi rupta oricand fara A putea constrange pe niciunul din logodnici la incheiaerea casatoriei. In caz de rupere a logodnei, darurile primate cu ocazia logodnei sau I'm vederea casatoriei se restituie. Nu se restituie darurile obisnuite facute de sarbatori de exemplu sau in caz de deces al unuia dintre logodnici.
Daca logodna s a rupt in. Mod abuziv , logodnicul care a rupt promisiunea Poate fi obligat la despagubiri.
Dreptul la restituirea cadourilor si la despagubiri se prescrie in termen de 1 an De la ruperea logodnei.
Prevederile logodnei se aplica numai Daca aceasta este incheiata dupa intrarea in vigoare a NCC, adica dupa 1 oct 2011.
Multumesc pentru raspuns, insa tot nu am inteles cum se face mai exact, ce trebuie sa faca doua persoane care vor sa se logodeasca civil.
V am spus : nimic. Este o promisiune. Religios se poate face la biserica dar civil este o promisiune, nu exista o formalitate prevazuta de lege de indeplinit.
@Joha Multumesc pt. urare ! Marturisesc, spre rusinea mea, ca nici eu nu am inteles chestia cu ,,promisul" ! Se face sub clar de luna, se face in fata a doi martori (cate unul din partea fiecaruia) sau se asterne pe hartie si se semneaza de impricinati, basca martorii ?! Pt. ultima varianta, actul ar fi ,,beton" daca l-ar legaliza un notar ?
Ultima modificare: Marți, 1 Ianuarie 2013
e4c5, utilizator
Se poate face sub Clar de Luna....daca am spus ca nu trebuie indeplinita nicio formalitate....si se poate dovedi cu orice mijloace de proba martori sau inscrisuri. O puteti face in varful muntelui, in casa, in doi , in 10 persoane....
Nu la notar! Notarul nu este ofiter de stare civila.

Alte discuții în legătură

Logodna, conform legii = concubinajul in limbaj comun Roland Mindrila Roland Mindrila Se reglementeaza in Art. 266din Noul cod civil Logodna (1) Logodna este promisiunea reciprocă de a încheia căsătoria. (2) Dispoziţiile privind ... (vezi toată discuția)
Logodna ContSters181996 ContSters181996 O alta reglementare adusa de Noul civil este institutia logodnei. Parea aproape uitata aceasta notiune, oarecum desueta atunci cand o mai auzeam, si, oricum ... (vezi toată discuția)
Salut, cum pot da in judecata pe fosta logodnica pe motiv ca ... Cofarea Cofarea Salut .cum.pot da in judecata pe fosta logodnica pe motiv ca detine masina cumparata din bani mei .precizez ca masina e pe numele ei si eu pot justifica in ... (vezi toată discuția)