@alvaro lipo , interesant ceea ce spuneti.Nu stiu insa de ce ii ,,amestecati pe ,,socrii,,.:)
Cert, exista o noua fata a societatii, cu mai multe drepturi si libertati, dar si cu lucruri mai putin bune sau firesti.Este evident ca oamenii par a se fi departat de valorile religioase .
,Pregatirea matrimoniala,, ar fi si aceasta logodna, insa unii aleg si ,,casatoria de proba,,. Nu imi dau seama daca e un lucru bun sau rau, daca e moral sau imoral, fiindca nu cunosc cifre care sa ateste beneficiul sau dimpotriva, dezavantajele unei asemenea convieturiri.
Unii aleg sa convietuiasca in concubinaj , si convietuiesc zeci de ani asa, nascandu-se si copii ale acestor cupluri.Nu imi dau seama de ce aleg aceasta cale, poate ca ei simt ca si-ar ingradi libertatea daca ar oficia legatura , dorind astfel sa poata pune capat fara probleme, oricand.Din pacate, unii dintre ei investesc , construiesc , mergand pe incredere, si , la o eventuala despartire devine greu sa isi mai recupereze banii investiti in bunurile celuilalt....
Spuneti ca ar trebui ca oamenii sa nu poata divorta inainte de a fi despartiti in fapt o perioada.Nu stiu, poate ca ar fi o alta ingradire a libertatii, fiind obligati sa aiba un anumit statut ,atunci cand ei nu isi mai doresc. O asemena masura mi s-ar parea oarecum justificata in cazul in care ar exista copii minori.Ca poate sporesc sansele unei impacari....
Pana una alta insa vorbim despre logodna care, mie mi se pare o institutie cu un farmec aparte, care s-ar putea sa fie ceva benefic, viitorii soti sa isi dea seama mai bine daca doresc intr-adevar casatoria, in perioada logodnei isi pot testa ,,sentimentele,, , si, fiind o chestiune ,, oficiala,, . adica anuntata ca fiind ceva premergator unei casatorii , ar putea fi ceva mai ,,seriosi,, in aceasta perioada, fiindca in caz contrar ar putea avea loc ,,ruperea ,, logodnei, lucru ce iarasi va trebui anuntat si , mai mult, daca au primit daruri, vor fi nevoiti sa le restituie.
Ma intreb, darurile acelea, daca vor fi unele ,,consistente,, , ar putea sa ii determine pe logodnici sa mai cugete inainte de a decide ruperea logodnei??
Apoi, viitorii soti nu ar mai trece direct la verigheta, ci , viitoarea mireasa ar trebui sa poarte un inel de logodna, ceea ce ar fi si simbol ca fata aceea deja are un ,,angajament,, .
S-ar putea ca aceasta revenire la obiceiurile sau ritualurile ,,uitate,, , sau cum s-or numi, sa fie benefica in destul de mare masura.
Logodnicul care va rupe logodna in mod abuziv va putea fi obligat la despagubiri pentru cheltuielile facute sau contractate in vederea casatoriei, in masura in care au fost potrivite cu imprejurarile, precum si pentru orice alte prejudicii cauzate.
@dori, se subantelege ca in vederea casatoriei vor avea loc unele cheltuieli
care, in conditiile ruperii logodnei, vor produce o paguba, un prejudiciu.
E interesant de stiut ce anume s-ar considera a fi ,, rupere abuziva,, a logodnei.Presupun ca acea ,,rupere,, fara temei, fara vreo justificare.
Fiind o reglementare noua, doar practica va lamuri aceste aspecte, pana atunci putem emite doar supozitii.
In aceleasi conditii, va putea fi obligat la despagubiri si logodnicul care, in mod culpabil, l-a determinat pe celalalt sa rupa logodna.
Si aceasta reglementare naste intrebari, logodnicul care l-a determinat pe celalat sa rupa logodna, ar putea sa aibe un comportament ,,nepotrivit,, pentru o persoana angajata intr-o logodna, de pilda, sa fie infidel.Si in acest caz celalalalt ar fi indreptatit sa rupa logodna, si nu i-ar putea fi imputabil acest lucru.
Ma gandesc , pe landa prejudiciul efectiv suferit( material) , ar putea pretinde si niste daune morale? :)