Se reglementeaza in Art. 266din Noul cod civil Logodna
(1) Logodna este promisiunea reciprocă de a încheia căsătoria.
(2) Dispoziţiile privind condiţiile de fond pentru încheierea căsătoriei sunt aplicabile în mod corespunzător, cu excepţia avizului medical şi a autorizării organului administrativ competent.
(3) Încheierea logodnei nu este supusă niciunei formalităţi şi poate fi dovedită cu orice mijloc de probă.
(4) Încheierea căsătoriei nu este condiţionată de încheierea logodnei.
(5) Logodna se poate încheia doar între bărbat şi femeie.
parerea mea este ca aceasta reglementare v-a aduce noi valuri de procese in instante,alimentate in special de partaje,
eu n u o vad benefica,ci doar o lege ce va fi speculata la maxim
Este o preluare din Codul, Civil al provinciei Quebec din Canada si din cate am inteles acolo este folosita.
Pentru al actiona in judecata pe cel/cea care a rupt logodna trebuie dovedit ca a cauzat pierdere reala si ca ruperea logodnei a fost abuziva (o sa ne distram sa vedem cum vor stabili judecatorii ce este „rupere abuziva a logodnei” pentru ca asta ramane la latitudinea instantei).
Ne vom distra in instante in primi ani pe tema ruptului logodnei.
:giggle:
Cam asa vad eu institutia logodnei...
@rolandmindrila, multumesc de invitatie!
Mi se pare atat de amuzanta aceasta prevedere legala, incat incerc sa ma gandesc la ea ca la un contract consensual, adica nu are o forma clara, dar are consecinte! Asta in conditiile in care in Romania logodna consta intr-o rugaciune pe care o face preotul pentru cei ce cred ca vor sa se casatoreasca, fara a exista o dispozitie de obligatie a celor doi la casatorie. Adica este o binecuvantare pentru a se ajunge la cununie, dar nu este obligatoriu din punct de vedere evanghelic sa se oficieze si cununia. Nici macar taina nu este.
Astazi, daca se mai oficiaza o logodna la cateva mii de cununii, si asta cam cu o saptamana inaintea cununiei.
Buuun! Ce traditie are poporul nostru in materie? N-are! La noi functioneaza petitul. Asta sa fie logodna in viziunea legiuitorului roman? Nu cel din Qebek, ci cel neaos!
A fost amuzanta si realista observatia domnului Kurtyan privind oferta de logodna adresata tuturor persoanelor de sex feminin, pentru ca, daca nu zice legea ca logodnicii trebuie sa indeplineasca anumite conditii, rezulta ca si doua persoane casatoriete fiecare cu altcineva, pot sa se logodeasca. Aici ar functiona norma referitoare la ruperea abuziva a logodnei? Pai daca se opune sotul/sotia?
@factorZ intreaba daca poate fi logodita cu n persoane concomitent... pai zice undeva ca nu? Nu zice nici de cate ori, deci pot sa fiu logodnica pe tot parcursul vietii, nu?!
Logodna se desface sau nu? Chiar, buna intrebare! Legea noastra tace, vorbeste doar de rupere, rupere abuziva. Cand este rupere neabuziva? Ceva impedimente?!
Nu stiu daca era ultima relatie sociala care trebuia reglementata normativ si chiar daca era, cel putin s-o fi facut intr-un mod in care sa poata fi aplicata.
Cat timp este valabila logodna? Ce calitate trebuie sa aiba martorii intr-un proces de rupere abuziva a logodnei?
Eu nu cred in puterea traditiei in privinta relatiilor, nici in puterea legii in privinta felului de a te angaja intr-o relatie eminamente nepatrimoniala. Nici nu pot sa admit ca vin rudele sa te reclame ca nu vrei sa ramai logodit cu X si ca ei ti-au oferit daruri.Ba sa-ti mai ceara si daune pentru darnicia lor!
Cred ca intru in contradictie cu cateva persoane din lista mea de prieteni cu acest comentariu, dar eu nu pot sa cred ca se cauta argumente pentru ramanerea valabila a unui astfel de text de lege! Din punctul meu de vedere este "nescris". Nici aceasta notiune nu-mi este clara, asa cum nu-mi este clar cu ce gandesc alesii nostri cand propun textele de lege!
:fight:
Titlul ales de dv. sugereaza o posibila iesire din incurcatura: ii zic concubinaj si nu recunosc, sub nicio forma, ca e logodna, desi, religios vorbind, logodna nu are nimic in comun cu intimitatea! Deci este chiar straina aceasta institutie de traditia noastra.:sorry:
Art.284 – Ruperea logodnei- (1) Logodnicul care rupe logodna nu poate fi constrans sa incheie casatoria. (2) Clauza penala stipulata pentru ruperea logodnei este considerata nescrisa.
Unde este stipulata clauza, daca nu exista forma scrisa a contractului?
Logodna
ContSters181996
O alta reglementare adusa de Noul civil este institutia logodnei.
Parea aproape uitata aceasta notiune, oarecum desueta atunci cand o mai auzeam, si, oricum ... (vezi toată discuția)
Logodna civila
claudiaivascu
Buna ziua, intrebarea mea se refera la logodna civila, mai exact ce trebui facut pentru a incheia aceasta logodna. Are loc tot la starea civila, ca si cununia? ... (vezi toată discuția)