avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 861 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Logodna, conform legii = concubinajul in limbaj comun
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Logodna, conform legii = concubinajul in limbaj comun

Se reglementeaza in Art. 266din Noul cod civil Logodna

(1) Logodna este promisiunea reciprocă de a încheia căsătoria.

(2) Dispoziţiile privind condiţiile de fond pentru încheierea căsătoriei sunt aplicabile în mod corespunzător, cu excepţia avizului medical şi a autorizării organului administrativ competent.

(3) Încheierea logodnei nu este supusă niciunei formalităţi şi poate fi dovedită cu orice mijloc de probă.

(4) Încheierea căsătoriei nu este condiţionată de încheierea logodnei.

(5) Logodna se poate încheia doar între bărbat şi femeie.

Ce parere aveti despre aceasta noua reglementare?
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Septembrie 2011
Roland Mindrila, Avocat
Cel mai recent răspuns: Roland Mindrila , Avocat 10:58, 18 Septembrie 2011
Eu cred ca noua reglementare este o reglementare bagata "aiurea in tranvai" , pentru ca persoanele care au inclus aceasta prevedere in Codul Civil nu au putut prelua modelul francez, care reglementeaza concubinajul si confera concubinilor cam aceleasi drepturi ca si ale sotilor .
Pai daca ar fi legalizat concubinajul prin „uniunea consensuala” ar fi sarit prea marita BOR in sus ca distrugem esenta traditionala si culturala a poporului roman, desi in ziua de astazi din ce in ce mai multe persoane stau in concubinaj.
Da, @romania inedit, aveti dreptate.
Art. 266. Incheierea logodnei. (2) Dispozitiile privind conditiile de fond pentru incheierea casatoriei sunt aplicabile in mod corespunzator, cu exceptia avizului medical si a autorizarii instantei de tutela.
Eu inteleg ca:
-se aplica regula discernamantului, dar nu este nevoie de autorizatie pentru minor;
-daca nu are parinti logodnicul minor si nici tutore, cum poate obtine avizul autoritatii tutelare, ca doar nu e acord de principiu, iar acordul autoritatii nu poate avea decat forma scrisa;
-fiind promisiune de casatorie si nu casatorie, nu vad aplicabilitatea art. 7, intrucat logodna nu este supusa vreunui termen sau vreunei conditii legate de convietuire, desi eventuala materializare intr-o casatorie este un eveniment viitor;
-trebuie sa-si declare reciproc starea de sanatate, dar nu trebuie sa o dovedeasca;
-se aplica regula bigamiei, dar nu avem casatorie, bigamia neexistand in lipsa celor doua casatorii, mai mult, fiinalizarea prin casatorie fiind un eveniment viitor, poate fi desfacuta actuala casatorie in care se afla unul/ambii logodnici la momentul incheierii logodnei;
-orice convituire/concubinaj este asimilata logodnei;:
-se poate rupe logodna cu buna-credinta, adica nu te mai vreau pentru binele tau;
-pot sa raman la stadiul de logodna toata viata, sa si convietuiesc, dar nu e concubinaj, ci logodna?!
-daca rezulta copii din relatia de logodna, nu inteleg ce statut vor avea, ca nu este reglementata situatia, oricum nu sunt conceputi in vederea incheierii casatoriei (me refer la nume, domiciliu etc);
-daca vreau sa rup logodna, n-ar trebui mai intai sa dovedeasca ranitul ca a fost o promisiune serioasa si ca exact asta am intentionat? Personal am exemplu de promisiune cu scopul de a evita un conflict imediat. Ar fi fost absurd sa conduca automat la consecinte juridice de natura celor prevazute de NCC.
-cine constata consimtamantul neviciat?
-nu se pot preintampina logodnele pentru beneficii materiale (unul dintre cei doi presupusi logodnici are o stare materiala buna, numai bun de obligat la daune morale)
-nici incheierea logodnei, nici ruperea acesteia nu sunt supuse niciunei formalitati, dar nu inseamna ca nu se poate adopta forma scrisa a promisiunii de casatorie, asadar vom avea acte juridice preconstituite, al caror singur scop este de a proba un prejudiciu, dar nu pot obligarea la finalizarea logodnei prin casatorie;
-incetarea logodnei are loc prin: rupere, moartea unuia dintre logodnici si prin casatorie. In fiecare caz consecintele sunt diferite, insa mie mi se pare ca moartea unuia dintre logodnici cam da dreptul la mostenire pentru cel supravietuitor, acesta nefiind obligat sa restituie cuiva ceva;
-care este regimul bunurilor primite de cei doi logodnici, pentru ca la casatorie avem declararea regimului matrimonial si stim cum stam, dar aici?
-orice persoana interesata poate face opozitie la casatorie, dar in privinta logodnei? Opozitia la casatorie se poate face in scris, din momentul publicarii declaratiei de casatoriesi pana la momentul incheierii, la logodna cum si la cine se poate face opozitie?
-ce inseamna art. 269. Raspunderea pentru ruperea logodnei (2) Partea care, in mod culpabil, l-a determinat pe celalalt sa rupa logodna poate fi obligata la despagubiri in conditiile alin. (1).? Ce inseamna culpabil? Ii fac zile fripte/insel/denigrez/abuzez/refuz un anumit comportament?
-relatiile dintre soti sunt reglementate, dar intre logodnici nu, deci care si cum se aplica?
-cine si cum se face publicitatea logoddnei, daca este necesara ca in cazul casatoriei?
Mie tare mi se pare ca e concubinaj numit logodna! Ceea ce e ori prostesc, ori imoral.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Septembrie 2011
elena138, utilizator
Eu spun ca o sa fie temeiul legal al unui lung sir de noi procese!
Sau poate "spaima" unor relatii stabile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Logodna ContSters181996 ContSters181996 O alta reglementare adusa de Noul civil este institutia logodnei. Parea aproape uitata aceasta notiune, oarecum desueta atunci cand o mai auzeam, si, oricum ... (vezi toată discuția)
Logodna civila claudiaivascu claudiaivascu Buna ziua, intrebarea mea se refera la logodna civila, mai exact ce trebui facut pentru a incheia aceasta logodna. Are loc tot la starea civila, ca si cununia? ... (vezi toată discuția)
Vreau sa ma logodesc ana_maria123 ana_maria123 buna ma numesc ana maria am 17 ani si vreau sa ma logodesc cu iubitul meu cornel si are 29 ani ce trebuie sa ... (vezi toată discuția)