Potrivit Codului fiscal, impozitele si taxele pe cladiri si terenuri si impozitul pe mijloacele de transport, datorate la bugetele locale, se platesc anual, in doua rate egale, pana la datele de 31 martie si 30 septembrie inclusiv.
Consiliile locale pot stabili, prin hotarare, acordarea unei bonificatii de pana la 10%, pentru plata cu anticipatie a impozitelor, datorate pentru intregul an de catre contribuabili, pana la data de 31 martie a anului respectiv.
Impozitul anual, datorat aceluiasi buget local de catre contribuabili, persoane fizice si juridice, de pana la 50 lei inclusiv, se plateste integral pana la primul termen de plata. In cazul in care contribuabilul detine in proprietate mai multe terenuri/cladiri amplasate pe raza aceleiasi unitati administrativ-teritoriale/detine mai multe mijloace de transport, pentru care impozitul este datorat bugetului local al aceleiasi unitati administrativ-teritoriale, suma de 50 lei se refera la impozitul pe teren/cladiri/mijloace de transport cumulat.
Impozitul pe cladiri
In cazul persoanelor fizice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea cotei de impozitare de 0,1% la valoarea impozabila a cladirii, stabilita conform Codului fiscal.
Valoarea impozabila a cladirii se reduce in functie de anul terminarii acesteia, cu 20%, pentru cladirea care are o vechime de peste 50 de ani la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinta si cu 10%, pentru cladirea care are o vechime cuprinsa intre 30 de ani si 50 de ani inclusiv, la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinta.
In cazul cladirii utilizate ca locuinta, a carei suprafata construita depaseste 150 de metri patrati, valoarea impozabila a acesteia, se majoreaza cu cate 5% pentru fiecare 50 metri patrati sau fractiune din acestia.
Daca o persoana fizica are in proprietate doua sau mai multe cladiri utilizate ca locuinta, care nu sunt inchiriate unei alte persoane, impozitul pe cladiri se majoreaza dupa cum urmeaza:
a) cu 15% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;
b) cu 50% pentru cea de-a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;
c) cu 75% pentru cea de-a treia cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;
d) cu 100% pentru cea de-a patra cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu.
Majorarea impozitului pe cladiri, in functie de numarul acestora, nu se aplica in cazul persoanele fizice care detin in proprietate cladiri dobandite prin succesiune legala.
In cazul persoanelor juridice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii de inventar a cladirii. Cota de impozit se stabileste prin hotarare a consiliului local si poate fi cuprinsa intre 0,25% si 1,50% inclusiv.
Impozitul pe teren
Conform Codului fiscal, impozitul pe teren se stabileste luand in calcul numarul de metri patrati de teren, rangul localitatii in care este amplasat terenul si zona si/sau categoria de folosinta a terenului, conform incadrarii facute de consiliul local.
Impozitul pe mijloacele de transport
Impozitul pe mijloacele de transport se calculeaza in functie de tipul acestora, capacitate cilindrica sau masa totala autorizata.
Comentarii articol (0)